Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 13:38 - Мобилните телефони - безопасни или не съвсем?
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1225 Коментари: 2 Гласове:
2



Днес ми попадна интересна статия от NYTIMES за ефекта от мобилните телефони върху нашият мозък.
Cellphone Use Tied to Changes in Brain Activity Накратко на участниците дават два телефона на всяко ухо, и ги пускат в ЯМР , като телефоните първо са изключени, после един от тях се включва и се пуска някакво съобщение без звук, за да няма звукови стимулации. Резултатът след 50 минути: 7% повишаване на активността на мозъка близо до антената. Изключва се въздействие от топлина.

Това е едно от първите трудно оспорими доказателства, че мобилните телефони въздействат на мозъка по някакъв начин. "Някакъв" защото няма доказателство, че вълните, на които работят мобилните мрежи са по някакъв начин опасни за хората. Което е още по-интересно - няма официални причини поради, които антената на телефона да причинява тази повишена активност.
Сама по себе си, повишената активност не може да се нарече "опасна". Но най-малкото тя повишава консумацията на енергия от мозъка, което води до по-голямо чуство на умора. А и не е ясно какъв е ефектът на мозък, който и без това е уморен от огромното количество информация, стресът и комбинираният ефект от всички антени близо до главите ни.  Хубавото в случая е, че ефектът може да се минимализира ако използвате хендс фри или просто пуснете високоговорителя. Но от друга страна, това поставя много сериозен въпрос пред поставянето на антени на мобилните оператори върху училища, болници или жилищни сгради. Защото става въпрос за големи антени, чийто ефект не е съвсем ясен върху мозъка.

Интересното е, че това е втора подобна статия. Първата беше:
Should You Be Snuggling With Your Cellphone? "But the legal departments of cellphone manufacturers slip a warning about holding the phone against your head or body into the fine print of the little slip that you toss aside when unpacking your phone. Apple, for example, doesn’t want iPhones to come closer than 5/8 of an inch; Research In Motion, BlackBerry’s manufacturer, is still more cautious: keep a distance of about an inch. "

Т.е. производителите в САЩ слагат указания, че мобилните телефони не бива да се допират до главите или телата ни. iPhone не трябва да се доближава на повече от 5/8 от инча, което е малко странна цифра ако питате мен, но все пак е ясно - трябва да има разстояние между телефона и главата. Очевидно тези компании вече имат идея, че телефоните им не са толкова безопасни, колкото се опитват да ни убедят че са.

Добрата новина е, че става въпрос за ефект от близко разстояние. Лошата - че всъщност няма как да знаем дали е така. Просто защото обикновено изследванията, които се правят е дали вълните загравят мозъка. Което очевидно не се случва иначе всички щяхме да сме се изпържили. Но от една страна - всеки който обича да говори по телефона знае, че главата около телефона наистина леко се загрява след първият половин - един час непрекъснат разговор. Дали се дължи на излъчване или не, не знам, мързи ме да тествам. Но е факт.
А от друга страна явно има някакъв ефект, който не е свързан със загряване. Мозъкът ни по някакъв начин реагира на антената. Защо и как - не е ясно. Но е факт, че това се случва. Тогава кой може да ни гарантира, че антените които толкова щастливо и безплатно операторите слагат където им хрумне са безопасни за хората? Отговорът е никой. А реакцията на обществото би трябвало да бъде да ограничи въпросните антени до места, където няма да са в непосредствена близост с хора. Иначе ставаме опитни мишки за биофизиката. Харесва ни или не.

А истинската поука е, че телефоните не са безобидни играчки и тяхната употреба трябва да се ограничава при деца, бременни или хора с мозъчни травми. А най-добре - от всички, като се ползват слушалки и се избягва контактът им с тялото.



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. sparotok - телефони
23.02.2011 18:44
Определено мобилните телефони, а и антените представляват риск за човешкото здраве. Преди няколко години Сони-Ериксън направи едно проучване, което доказа това. Фирмата започна да произвежда по-безопасни продукти, но "колегите" им явно са ги пернали по пръстите, по-подробното проучване не успя ва види бял свят:)
цитирай
2. denijane - Ами за СЕ знам че някои модели имат ...
24.02.2011 15:54
Ами за СЕ знам че някои модели имат излъчване над средното (не само те, разбира се, просто сме почитатели на СЕ). Но явно тази класация не е особено официална.

Аз точно затова пускам тук тази статия, защото такива изследвания обикновено доста бързо биват оплюти от разни "независими" експерти. Но този път успя да се появи в доста известно издание, така че надявам се повече хора да започнат да задават правилните въпроси.

Моя приятелка ме беше питала дали знам за някакви ефекти от физическа гледна точка, и тогава единственото което намерих беше за загряване на мозъка в следствие на резонанс. Но това явно не се случва, поне не и достатъчно изразено. А новата статия си дава съвсем наблюдаем ефект. Да видим колко още ще отричат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327720
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930