Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2012 15:13 - Аферата АЕЦ Белене - евтин пиар за голяма печалба
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 2425 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 28.03.2012 15:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Голямата новина днес е, че министерски съвет, начело с великия си вожд ББ решиха да се откажем от строежа на АЕЦ "Белене" (връзка).
Една чудесна новина за всички псевдо-еколози или просто страхливци, които само като чуят АЕЦ и изпадат в почти кататония. Очевидно не съм от тях и няма как да възприема ужасът, с който напяват мантрата за "рисковата технология". На практика всички технологии крият рискове, а животът има само един изход и той не е добър (в общоприетия смисъл). Да твърдиш, че един АЕЦ може да унищожи цялата планета е абсурдно. Дори в Чернобил, който се счита за най-тежката атомна катастрофа, живот има и то не задължително светещ в тъмното (но пък беше развил някакви механизми за борба с високата радиация - имаше статия за това в New Scientist). Така или иначе, рисковете от атомната технология са сравнително добре овладяни - в момента по целия свят има 435 работещи АЕЦи (връзка). Сами можете да направите сметката колко от тях досега са имали наистина сериозен проблем. Така че за мен това приключва въпроса с риска. Истинският проблем на АЕЦите е съхранението на радиоактивните отпадъци, но и затова си има решения и с подходящ натиск, те могат да станат и добри.
Целта на това лирично отклонение е да изясня позицията си и да откажа коментаторите от традиционното мрънкане с благоговение на тема планетата и т.н. Обичам Планетата ни и точно затова смятам, че атомната енергетика е много по-добра възможност от съществуващите в момента в България ТЕЦ-ове и боклуците, които те изхвърлят в атмосферата. Да не говорим, че евентуалният достъп до евтина електроенергия би довел до намалено използване на въглища и дърва в бедните домакинства, което също е добре за Планетата. И като казвам бедни - известно ли ви е, че огромен процент от хората в България се считат за енергийно бедни според европейските стандарти. ОГРОМЕН!
Та да се върнем на брилянтното решение на МС и ББ.
Няма да строим Белене, ще сложим новият реактор в Козлодуй и ще строим газова централа в Белене.
Значи хем сме платили на консултант една доста добра сумичка, за да оцени проекта (Белене), хем сме плащали за най-различни дейности извършени по същия проект включително и някакви строителни дейности, хем ще платим неустойки на руската страна, защото очевидно не спазваме уговорките, хем ще платим за реактора за АЕЦ Козлодуй, хем ще платим за нов проект за този реактор (защото това реакторите не са като печките - включваш ги и тръгват, трябва сериозна оценка на проекта като техническа съвместимост, безопасност, физическа и техническа подготовка на площадката и персонала, превоз на реактора и т.н. и т.н. - все пари). Освен това ще трябва и да платим за нов консултант по газовата централа, да се изготви нов проект (т.е. комисионни на корем), да се избере изпълнител, да се построи централата - т.е. нашите фирми да я построят като откраднат каквото могат по пътя. И накрая да се уговори подходяща консумация от Южен поток, който между другото не е замислен като тръбопровод захранващ егото на ББ. И тъй като цената на газа само ще расте (както и прави от доста време насам), да влезе Шеврон с нов дебат на тема шистов газ, защот той вече ще стане НУЖЕН и ЕВТИН и ние просто няма да имаме избор и ще трябва да се съгласим. А междувременно, ще плащаме чудовищни емисии за тази централа, защото въглеродните емисии на такива обекти няма как да са ниски.
И така, доволни ли сте еколози, русофоби или просто хора, които обичате да сте контра? Струва ли ви се, че това решение е добро за страната. Става въпрос за едно голямо и продължително плащане. Пари, които естествено ще дойдат от нашите джобове. И всичко това, само за да се угоди на един посланик, че руска АЕЦ в България няма да има. (ако си мислите, че решението е взето в името на интереса на България или опазването на природата й, много сте се объркали)
Та значи ще плащаме и то здраво. Разликата с проекта "Белене" е че сега парите няма да отидат в Русия, а в джобовете на българските комисионери и прочите обирджии. Което вероятно си има и добри страни, или щеше да има, ако въпросните индивиди плащаха данъци върху комисионите си в България, а не в някой данъчен рай. Но ок, да бъдем патриоти. Реактор в Белене, реактор в Козлодуй, все тая. Има една подробност със стареенето на материала, поради което не е ясно колко време може да просъществува още Козлодуй като АЕЦ, но да кажем, че някой си е направил труда да провери.

Само не разбрах, за чий ни е тази газова централа?!
За да диверсифицираме руското ядрено гориво с руски газ? Или за да отворим вратата за Шеврон, най-накрая да се докопа до безценния (макар и неясно дали съществуващ шистов газ). Също така не ми е ясно защо не добиваме уран от десетките находища в България (то и от 1-2 е достатъчно, няма нужда да се копаят Родопите), но сигурно има някаква смислена причина.

Не ми е ясно и каква е логиката да се прави план за потребеление на основа на липсващата ни промишленост, надявайки се, че в следващите 50 години тя ще продължава да липсва, но сигурно има някаква. В крайна сметка ние сме си обречени да мизерстваме, няма причини да очакваме, че това ще се промени в обозримото бъдеще, нали?

Това което най-не ми е ясно, обаче е едно:
Защо вместо да ни товарят джобовете, за да платим електроцентрали, с които след това да продължат да ни дерат с ултра-високи сметки за ток (а те ще си останат високи, защото цената в момента не зависи от съотношението предлагане/търсене, а от съотношението желана печалба/брой клиенти), защо тия пари не се инвестират еднократно в подобрение на инфраструктурата, от която драстично да ни паднат сметките за поколения напред. Например да се инвестират под формата на субсидии за саниране и изолация на всички жилищни сгради в страната (блокове и къщи), в обновяването на електро и топлопреносната система, в слагането на слънчеви панели, където може. Това гарантирано и необратимо ще намали нуждата от ток и газ за битовите потребители и то в порядъци. И ще повиши стандарта на всички ни също в порядъци. И ще освободи енергийни източници на ниски цени за промишлените абонати и ще изсипе огромно количество пари в индустрията, която ще трябва да извърши всички тези подобрения. Говорим за ОГРОМЕН подем в иконимиката. 
Само дето това не се обсъжда от никой. Никой няма интерес хората да имат ниски сметки или ниско потребление на ток, защото тогава няма да могат да си захранват банковите сметки с нашите пари на феодален принцип. Тогава няма да си имат крепостни селяни и граждани, а свободни хора, които вече няма да мислят само как да си платят парното и/или тока и да се нахранят, а на които наистина ще им се живее.
Така че вместо да се радвате на решението на МС, помислете, кое наистина би било добро за нас. И дали не си струва да се преборим за него.  


Тагове:   Белене,   Козлодуй,   АЕЦ,   кражби,   ББ,


Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. denijane - Още една гледна точка, която сре...
29.03.2012 13:00
Още една гледна точка, която срещнах из ФБ:
Румъния и Турция строят АЕЦи, даже Турция между 2 и 3, това не е тайна. Това което мен обаче ме изненада е, че се строят канадски CANDU, които позволявали производството на оръжеен плутоний (в случая на Турция става въпрос за неруския АЕЦ)!
Това съчетано с написаното в линка по-долу, че 53% от турците искат страната им да има ядрено оръжие, а не да разчита на НАТО за такова, дава съвсем нова перспектива пред бъдещето на България.
http://newsru.co.il/mideast/28mar2012/erdogan8008.html
Повече за реакторите CANDU6:
http://atominfo.bg/?p=616
и
"реакторите Тип CANDU. Те са канадско производство и се отличават с резки промени в параметрите си, особено когао работят на мощност близка до максималната. Базовият модел е CANDU 600, ане Канду 6. В АЕЦ"Черна вода" е монтиран същият реактор, само че "форсиран" CANDU 800, който използва за забавител на неутрони "тежка вода".Този реактор е супер скъп, както за експлоатация така и за поддръжка. "
http://www.belene-npp.com/print.php?lang=1&pid=37&sid=2&id=255
http://www.mediatimesreview.com/january05/NationalSecurity.php

Повече за Турция и АЕЦите им:
http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=12771
http://en.rian.ru/world/20110314/163004766.html
http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?newsId=236029

И повече подробности за процесите които се случват в реакторите:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Уран-235
цитирай
2. denijane - А колкото до надеждата за шистов газ ...
29.03.2012 14:53
А колкото до надеждата за шистов газ в България, ето една много отрезвяваща статия:
http://www.mediapool.bg/бумът-на-шистовия-газ-в-европа-губи-инерция-news191143.html
"Правителството призна миналата седмица, че е възможно залежите на шистов газ да са по-малки от изчислените количества, а цената на добива - почти три пъти по-висока, отколкото в Съединените щати."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327441
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930