Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2012 15:59 - Народе, забогатял си! Каза ББ и сам си повярва
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 2941 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 03.02.2012 18:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От известно време изпитвам погнуса да коментирам политиците в страната, но днес не можах да се сдържа.
Според нашия велик премиер, българите сме забогатяли. Много. Драстично. И не на последно място, благодарение на НЕГО. Черпя вдъхновение от следната статия:
За богатството на българина - размислите на Борисов
Ще цитирам една част будеща особено недоумение у мен.
"Поводът за коментара му е статистиката, според която за 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева.
Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че не става дума за малка част от населението, която е много богата, а за  600 до 800 хиляди влогове, съответно спестяванията са на около 800 хиляди български семейства.
„С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното“, посочва Борисов.
""
Разбирате ли, хем сме мързеливи, хем богатеем.
За разяснение, ще направя една проста сметка. Сметчица, един вид.
4 милиарда разделени на средно 800 000 семейства, прави фундаменталната сума от 5000лв средно на влог (или депозит). При средна годишна лихва от хм 6%, това прави печалба от около 300лв. На...година. Забогатяват хората отвсякъде...
Почуствахте ли се по-богати? Аз не.
Но явно сме. А и лихвите по депозитите в банките явно са големи. Демотивиращо големи. Но...има изход.
Предлагам да ни задължат всички да вземем кредит, че и банките да поприпечелят по нещо. Какво само ние ще забогатяваме на техен гръб. Ако следваме логиката на изказванията му, може би трябва да ни задължат и да си сменим дограмата. Все пак някой трябва да го плаща това ДДС, за да могат после неговите хора да го точат. Иначе просто икономиката не върви.
Странно ми липсва статистиката на хората имащи повече от 100 хиляди в депозити. Тези които ББ лично е забогатил, изкупувайки земята им, за да строи върху нея магистрали. Или по други начини, но все с нашите пари. Явно са много, щом така е казал. Но пък мен това особено не ме топли.

Друга част от изказването му, която много ми хареса е следната:
"Около 300 хиляди са малките и средни фирми в България, приблизително по статистика. Един човек всяка фирма да осигури, с безработицата какво ще се случи – 340 хиляди."
Аз лично познавам историята на една такава малка фирма. Която в следствие на междуфирмена задлъжнялост е пред обявяване на фалит. Ако случайно не го обяви, то ще е срещу ипотечен кредит. Който едва ли ще изплати, защото тя също чака няколко хиляди да й бъдат изплатени от друга фирма пред фалит. Която също ги чака от някъде. И кръгът се затваря. А надписът гласи - Държавният външен дълг е нараснал с 11.5% през миналата година
"В същото време Брутният външен дълг на България (държавен и частен) е достигнал 37.291 млрд. евро, като това е ръст от 20 млн. евро или 0.1% на годишна база."
От които истинският държавен дълг е 4млрд евро - една съвсем малка част. Огромната част се държи от разни държавни предприятия (т.е. такива с държавно участие) и банките. И разбира се, чудовищната междуфирмена задлъжнялост. Всъщност, ако трябва да сме честни, една мнооого голяма част от този дълг е умело замаскиран държавен дълг, но това е една друга история. Който иска, може да потърси данните на БНБ - там едни хубави таблици, в които се вижда кой точно колко дължи.

Та..прав е премиерът. Трябва да помислим как да накараме всяка почти фалирала фирма да наеме поне още 1 човек. Или да не уволни още 7-8-20 човека. И да умножим тази сметка по 300 хиляди. Защото поне половината от тези малки и средни фирми са в подобно положение. Или ако още не са, ще бъдат. Защото положението не става по-розово. И няма и да стане в близко бъдеще.
Защото хубаво е, че г-н премиерът се сети да мисли за безработицата и за малките и средни фирми. Хубаво, ама доста късно. Завесата вече се спусна за доста хора.  Мързи ли ги, страх ли ги е, не знам. Но малкият и среден бизнес е пред пълен фалит. Хората са безработни, но тъй като на повечето им изтекоха обезщетенията, вече дори не се броят от бюрата по безработни. Освен безработни са и демотивирани и безнадеждни.
Единственият изход за Вас, г-н премиер, а и за всички нас, са терминалите на летищата. Повече хора да си тръгнат, за да започнат и да пращат парички насам. Да пълнят хазната. Иначе лошо. Ще си построите магистралите, ама никой няма да минава по тях. Никой освен транзитните тирове за Гърция и Турция. А България ще бъде празна и пуста. Защото докато хората по света се чудеха как да стимулират малкия и средния бизнес и да се опитват да му помогнат да оцелее (не особено успешно), Вие икономисвахте. Както и всички ние впрочем. Ама само с икономии не става тая работа, трябва си и работа. Ако няма къде да си похарчиш парите или те е страх да го направиш, икономиката не върви, а крета. И в някакъв момент ще спре. Надявам се когато това се случи, Вие да сте там, за да прережете лентичката.


Тагове:   икономика,   ББ,   дивотии,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. denijane - Ако някой се интересува от истин...
03.02.2012 21:22
Ако някой се интересува от истинските цифри по външния дълг, те могат да бъдат намерени в докладите на БНБ публикувани на сайта им:
http://www.bnb.bg/ResearchAndPublications/PubPeriodical/PubStatisticalPublications/PubSPGrossExternalDebt/index.htm
цитирай
2. kirilcypress12 - Привет))
04.02.2012 00:14
Много точно описание на ситуацията,но никой не обръща внимание на това,и на мен днес ми стана изключително гадно и неприятно като тези изявления на бат`бойко не пропуснаха да ги покажат по всички тв,без дори и намек за някакъв коментар,а всичко е толкова крещящо видно....,тъпотия от класа....
цитирай
3. denijane - Мда, и на мен ми направи впечатление ...
05.02.2012 00:27
Мда, и на мен ми направи впечатление колко тихомълком мина цялото изявление. По Нова си позволиха единствено да интервюират една жена и да я питат кога за последно е правила ремонт и дали успява да спести пари.
Дори и в интернет възмущението е някак вяло. Явно след изцепките в Перник хората просто са претръпнали на простотиите му. Но това не е начинът. Няма ли реакция, той просто продължава. Нададе ли се вой, започва да се извинява.
цитирай
4. kirilcypress12 - да,така си е
07.02.2012 21:33
за съжаление,и все пак си мисля че не всички са толкова апатични...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327064
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930