Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2011 14:27 - Шистовият газ и националната сигурност.
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 2808 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 19.11.2011 01:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поредната  простотия на ББ просто ме вбеси.
Ето я новината
Борисов готов да подкрепи мораториум срещу шистовия газ
"Премиерът Борисов обяви, че е готов да подкрепи мораториум върху проучванията за шистов газ.

По време на парламентарния контрол, премиерът заяви, че ако е входиран такъв законопроект, ако парламентът се занимае и всички партии го подкрепят, ще говори с депутатите от ГЕРБ да го приемат.

Борисов обаче отбеляза, че компанията Шеврон има опит в добива в Полша и че проявява интерес освен към България и към Румъния. Той предупреди, че ако там намерят шистов газ, нека се знае, че нашият парламент е взел противното решение."
Да не сме в детската градина, г-н Премиер? Що за предупреждение е, "ако намерят в Румъния да се знае, че нашият парламент е бил против"? Вие изобщо имате ли някакви ценности, някакви цели или всичко е чиста проба популизъм или мерене на пи*ки? Защото така изглежда.
Говори се за някаква диверсификация на енергийните източници, някаква национална сигурност...
А г-н Премиер, случайно вашите алчни съветници да са чели докладите на световните организации, които казват, че войните на бъдещето ще са за ресурси? И то не за газ, а за вода, храна, редки метали. Че населението на Земята се увеличава (за разлика от българското), че стандартът на живот в развиващите се страни се повишава и в резултат ще има съвсем истинска липса на основни продукти. Дори в Европа сушата от последните 2 години доведе до хаос.
България е благословена с достъп до вода. Добруджа е нашата житница. И какво правите Вие? Пускате там ШЕВРОН??? Въоражени с отровни химикали, за които има ДОКАЗАНИ случаи на навлизане в подпочвените води, които хората употребяват. Е , за каква национална сигурност говорите?! 
Защото както знаем, има европейски проекти, с които хората могат да си сложат слънчеви панели, да си санират жилищата, да намалят нуждата си от ток многократно. И това рано или късно ще се случи, независимо от корупцията и бюрокрацията в България. Бъдещето е на възобновяемите източници. Тогава за какво ни е този шистов газ? За да продаваме на Русия ли? Или за да продаваме на Европа, която вече си осигури Северен поток, а скоро вероятно и Южен.  Или за да може да я купуваме от Шеврон на по-високи цени от руската и да твърдим, че сме се диверсифицирали. Това са пълни глупости.
Да унищожиш една от най-плодородните почви в България в името на едни 30 млн, е престъпление достойно за разстрел! Защото това е национално предателство. Това е предателство на националните интереси, унищожаване на национални богатства и пълно непознаване на геополитическата обстановка в света. И не мога да повярвам, че обяснението което се дава в парламента е "ама ако румънците започнат да изкарват газ, да не ме обвинявате мен!". Румънците си имат глави, да си ги ползват по предназначение. Въпросът е къде са нашите глави? И защо сме готови да унищожим единствентие ресурси, които имаме, в името на нещо, което след 10-15 години (а може би и по-малко) вероятно няма да има приложение. 
Разбира се, такива изказвания са силно казано изненадващи от човек, който се прекланя пред режим, унищожил почвите в България за десетилетия, в името на преизпълнението на н-летката, потопил археологични и природни резервати и оставил на света... Кремиковци. Само не разбирам, защо хората, които толкова роптаят срещу въпросния режим, и гласуват за ББ в името на епичната борба с някакви виртуални комунисти, защо тези хора подкрепят похвати използвани от техните врагове. Толкова ли е трудно да разбереш кое е наистина ценно? Толкова ли е трудно да се образоваш и да развиваш индустрии, от които държавата ще печели, а не да се водиш по акъла на Полша, които реално нямат никаква алтернатива на шистовия газ (освен въглищата, които заради емисиите ще стават все по скъпи)? Срам ме е от това, което се случва в страната ни. И още повече ме е срам от хората, които го позволяват.

П.С. В случая дори не става въпрос толкова за екология. Става въпрос за чиста икономика. ББ се опитва да развива нещо, от което единствената полза ще бъде обогатяването на Шеврон и на неколкцина комисионери покрай тях. Всички останали ще обеднеем. Защото ще купуваме скъпа газ, ще унищожим най-плодородната част от България, продукцията там ще стане непродаваема, защото никой няма да ни вярва, че е чиста, а след като Шеврон си тръгне, ще оставят погром.
И всичко това, вместо да се развива енергийната ефективност, вместо да се осигурят пари на хората да си сложат слънчеви панели и така да си намалят сметките за ток и парно многократно, вместо да се развиват науката и високите технологии, които ще ни позволят да предложим скъпи продукти на международните пазари, за които имаме ресурси! Ако някой си въобразява, че може да бие Русия в производството на газ, трябва да се прегледа. България има какво да даде на света. Но това определено не е газ.
P.S. По-долу прилагам решенията на МС по въпроса, които бяха пуснати в коментар в днес.бг:
РЕШЕНИЕ№ 427 ОТ 16 ЮНИ 2011 Г.
за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ – подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 3 от Закона за подземните богатства, в площ „Блок 1 Нови пазар“, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна
На основание чл. 5, т. 2 и чл. 50, ал. 1, т. 2 от Закона за подземните богатства, Решение № 717 на Министерския съвет от 2010 г., мотивирано предложение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма и чл. 60, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
РЕШИ:
1. Дава разрешение на „Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън“ – ЕООД, със седалище и адрес на управление: София, бул. Цар Освободител 10, ЕИК 201234474, да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1 Нови Пазар“, разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна, с размер 4398 кв. км, с координати на точките от № 1 до № 12 съгласно приложението.
2. Срокът на разрешението е 5 години от датата на сключване на договора за търсене и проучване на нефт и природен газ с право на продължения съгласно чл. 31, ал. 3 от Закона за подземните богатства и при условия и по ред, определени с договора за търсене и проучване.
3. Правата и задълженията на титуляря на разрешението, както и условията и изискванията за осъществяване на търсенето и проучването по това разрешение се уреждат с договора за търсене и проучване на нефт и природен газ.
4. Търсещите и проучвателните работи, предложени в офертата на „Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън“ – ЕООД, София, са задължителни за срока на това разрешение, така както е предвидено в договора за търсене и проучване на нефт и природен газ.
5. Оправомощава министъра на икономиката, енергетиката и туризма да сключи договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в едномесечен срок от обнародването на решението в „Държавен вестник“.
6. Договорът за търсене и проучване да се сключи съобразно условията на това решение, Решение № 717 на Министерския съвет от 2010 г., конкурсните условия и изисквания в конкурсните книжа и офертата на „Шеврон България Експлорейшън енд Продъкшън“ – ЕООД.
7. Контролът по изпълнението на това разрешение и на сключения договор за търсене и проучване на нефт и природен газ се осъществява от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.
8. Допуска предварително изпълнение на решението, като приема, че отлагането на изпълнението му би довело до блокиране на проучването и добива на природен газ на територията на Република България, което е в разрез с националните приоритети и стремежа към енергийна независимост на Република България и е необходимо да се защити като особено важен държавен интерес.
9. Решението се обнародва в „Държавен вестник“ и се обявява в общините по местонахождението на площта по т. 1.
10. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок от датата на обнародването му в „Държавен вестник“.
Министър-председател: Бойко Борисов
Главен секретар на Министерския съвет: Росен Желязков
Приложение към т. 1
Списък на координатите на площ „Блок 1 Нови пазар“
Координатна система WGS 84
№ Географска дължина Географска ширина
1. 27.000000 43.765300
2. 28.000000 43.761200
3. 28.000000 43.743499
4. 27.969000 43.736500
5. 28.002442 43.448378
6. 28.000000 43.256597
7. 27.601900 43.256600
8. 27.601867 43.276767
9. 27.159606 43.277669
10. 27.159558 43.259661
11. 27.011711 43.259581
12. 27.011717 43.295597
Обща площ -S = 4398 кв. км




Гласувай:
4


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. denijane - Поствам някои линкове за прехва...
18.11.2011 15:13
Поствам някои линкове за прехвалените американски компании и какво те правят в САЩ. Може би хората ще се замислят дали искат да видят това да се случва и при нас.
http://www.youtube.com/watch?v=0563_RTvx6s&p
http://thecoalwar.com/trailer
А също и поредният доклад на тема ресурси и климатични промени:
http://news.yahoo.com/science-panel-ready-extreme-weather-104156773.html
цитирай
2. анонимен - Много точен и съдържателен коментар,
18.11.2011 23:04
но имам предчувствието, че добивът ще се осъществи въпреки протеста на трезво мислещите българи.
Само с мирни протести няма да бъде спряна тази позорна стъпка, обричаща на гибел плодородната земя в Добруджа.
Дано да не се стигне до ескалиране на напрежението и масови безредици.
Дано нашите управници да се вслушат в гласа на народа.
цитирай
3. denijane - Дано, наистина...
19.11.2011 01:21
Но ако ги оставим да унищожат Добруджа, значи си заслужаваме всичко, което ще ни се случи. За съжаление.
Защото и сега има някакви протести, но това очевидно не ги спря да влязат с тежките машини в нивите на хората, и никой не можа да им каже нищо. Даже имаха наглостта да излъжат журналистите, че те разрешение не били давали. А очевидно са дали.
После министърката излезе и отново повтори, че нямало издадено разрешение и че ако някой прави проучвания, да се подадели сигнали до министерството и прокуратурата. Отново лъжа.
Сега се опитват и да ни вменят вина, че едва ли не ние самите се обричаме на бедност. Говорят ни за Полша, но не и за Франция. От толкова лъжи и манипулации, не знам какво друго ни остава освен масови протести. Но хората са наплашени, и доста лъгани. Не знам дали ще имат смелост да постъпят правилно.
цитирай
4. denijane - Ето една интересна статия посве...
03.12.2011 18:51
Ето една интересна статия посветена на любопитните подробности какво включват и не включват договорите за даване на земя под наем за сондажи за нефт и газ в САЩ. Интересни са точките за замърсяване на водата, щети на добитък и добиви, складиране на токсични вещества и т.н.
В България, разбира се, такива договори не могат да се очакват, тъй като хората не са собственици на залежите в земите им, но затова пък потенциалните вреди изброени в статията са напълно реални. Защо нашият възлюбен премиер не ги коментира, особено когато става въпрос за Добруджа, май няма смисъл да питаме.
http://www.nytimes.com/2011/12/02/us/drilling-down-fighting-over-oil-and-gas-well-leases.html
Статията е на английски.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327388
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930