Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2011 13:41 - Хубава идея, тъпо изпълнение - проектозакон за българския език
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 2321 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес ми попадна следната новина:
Не говориш на български – уволняват те от работа : "Уволнение ще заплашва чиновници и други длъжностни лица, които не говорят на български език на работното място.
Това предвижда внесеният във вторник в Народното събрание законопроект за българския език на депутата от Коалиция за България проф. Любен Корнезов
"
До тук добре. Всички знаем към кого е насочен този закон и вероятно повечето от нас го подкрепят. Не може да работиш в министерство на РБ и да не говориш български. Освен това не е редно и да участваш в официално събитие или митинг и да говориш без превод. Така че съм с двете ръце "за". Още повече, че отдавна трябваше да започне да се мисли в посока опазване на езика.
Но законопроектът за съжаление не спира до там. И естествено работата е опорочена от пълната липса на преценка на ситуацията в страната и света.
Първо - той изисква работният език на конференциите да е БЪЛГАРСКИ! И как точно правиш международна конференция на български според него?! Защото аз това трудно мога да си го представя. И изобщо от къде на къде държавата ще определя на какъв език ще се говори на такива мероприятия?! Това е абсурдно. Международни конференции се правят по целия свят и работния им език е обикновено английски. И това не е обида към държавата-домакин, а необходимост.
След това: 
Какво трябва да значи:
"Според Любен Корнезов гражданите могат да общуват помежду си на чужди езици, но “без те да се използват на публични места като демонстрация против българската култура и национално съзнание”."???
Кой би могъл да ограничи използването на чужди езици на публични места и на какво основание? Значи идват чуждите туристи и трябва да говорят на български? Знам че не пише това. Въпросът не е в това какво пише, а в това как е написано. Защото така както е написано, ми звучи като добър повод полицията да има право да задържа чужденци, за да разбере какво си говорят и дали случайно не е против българската култура и национално съзнание. Да не говорим, че вероятно такъв проект противоречи на свободата на словото, гарантирана в Конституцията. Или я дублира, но по тъп начин.
Нещата обаче отиват дори още по-далече.
В проекта е предвидено още българският език да е задължителен и при “наименованията на учреждения, населени места, площади, улици и пътни знаци, гранични пунктове, летища, училища, търговски заведения, наименования на фирми, туристически обекти, хотели и ресторанти”.
И от къде на къде, държавата ще има право да казва как да си кръстиш фирмата или хотела? Как тя ще регулира тогава огромното количество чужди търговски вериги - Била например на какъв език е? Или Хилтън? И защо изобщо държавата ще се намесва в твоето решение - ако фирмата ти ще работи на европейския пазар, как според Корнезов трябва да си я кръстиш? "Телешки плешки и син"?!
Това е просто абсурдно. Съгласна съм, че е супер дразнещо да прочетеш английско име написано на кирилица на фирма, която няма нищо общо със света. Но...моето отвращение няма много общо с правата на хората. Или с тяхното ограничаване. Освен, че е неправилно, такова ограничение е и напълно непрактично. Особено в днешно време. Живеем в глобализиран свят. Самият ни живот изисква да използваме много езици. Не ми харесва, когато хората предпочитат чуждици, но освен с личния си пример и отношение, не виждам как мога да променя това. Може би, ако беше предвидено всички фирми да имат задължително и име на български и да се полвзват и двете тогава щях да се съглася. Но както е написано в момента, съдържанието на този законопроект е абсурдно.
Обичам българския език и се старая да го съхраня както мога. Дори се възхищавам до някъде на французите, защото поне имат отношение към езика си. Но не мисля, че законопроект в такъв вид ще е от полза за езика ни. Езикът не се съхранява като ограничаваш правата на хората, а като инвестираш в неговото развитие. Например като задължиш пускането на определен процент от песни и филми на български по радиа и телевизии, като даваш пари на читалища за развитие на литературни и други кръжоци и т.н. На кратко прави се с пари. И с акъл. Все неща, които ни липсват. Защото езикът не е нещо статично, което да заковеш и да не мърда. Той трябва да се променя в съответствие с живота ни. Защото живота ни се променя, измислят се нови неща и тези нови неща трябва да се кръщават. Ако никой не ги кръщава, естествено ще се ползват чуждите имена. Моят eReader например е читанка. И това е положението. Измислям си дума и си я позлвам. И това може да се прави с всеки нов уред, стига името да е достатъчно добро, хората ще го ползват.
Според мен, държавата ще спечели много повече ако стимулира развитието на българския език, отколкото ако ограничава употребата на чужди езици. Нека има някакви ограничения - това го разбирам. Не може турският президент да говори на турски в България на официално събитие и то без превод. Това е абсолютно неприемливо. И вредно. Не може в училищата децата да сричат на български - независимо дали са от цигански или турски или руски произход. Българският език е официалният в България и всеки трябва да го говори в държавните учреждения и училищата поне. Но има граница, която не бива да се преминава. Никой не е длъжен да говори български, освен в горе-изброениете случаи. И всеки опит да се наложи някаква изкуствена чистота на езика ще бъде сринат от собствената си глупост.
Така че г-н Корнезов, ползвайте правилната глава за законопроектите си ако обичате. Явно единственото, което може да доведе във Вас ясна мисъл са цигарите и евентуалното им забраняване. Аз подкрепям от цялото си сърце всяка инициатива да се опази България и българския език. Но само ако е съобразена с правата на хората и техните интереси. И не виждам особен смисъл да внасяш законопроект ако 80% от текстовете му ще отпаднат, защото са неизпълними или откровено глупави. Като правиш нещо, поне го направи както трябва. И вместо да се чудите как да забранявате все повече и повече неща на хората, помислете как да ги накарате доброволно да направят това което искате. Защото българският език е езикът, на който работят мозъците ни. Всеки българин предпочита да говори на български. Но трябва да има възможност да го направи. И трябва да има среда, която да го вдъхновява, да го стимулира да развива българския език, а не да ползва чуждици.
Така че нужда от подобен законопроект определено има, но той трябва да бъде направен смислено и качествено.



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - http://xrumerservice.org
14.01.2012 12:45
Do you want to get lot more targeted free visitors from search engines for your website almost effortlessly? Well, with more exposure around the internet it's possible. But most website admins are yet not aware of how to get the popularity that multiplies itself within days. As many webmasters say, this backlink and traffic service can bring potentially thousands of visitors to almost any website. So just visit http://xrumerservice.org to get started. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327055
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930