Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2010 18:35 - 150 будители на площада, останалите - спят!
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 1622 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 01.11.2010 20:34


Освен прекрасният български празник посветен на Будителите и на Просвещението, днес беше и ден на Протест обявен от Софийски Университет, плюс още няколко университета. Протест срещу политиката на правителството срещу висшето образование, протест срещу отношението на някои министри към някои университети, и не на последно място, протест срещу абсолютната липса на визия и на воля както на държавниците, така и на университетските ръководители.  
Е, да кажем, че протестът се състоя.
Според планът публикуван на сайта на СУ беше в 11 часа след словото на Ректора (което за мое огромно съжаление пропуснах - за да се посмея, не за друго), протестът щеше да започне от Ректората на СУ и след това да се премести пред Народното Събрание. Е, аз отидох направо пред НС, където за моя огромна изненада, имаше тълпа. Имаше и плакати. Имаше и мегафони. И някаква уредба, по която пускаха странни песни, с още по-странна за мен цел. Изненада номер 2 беше, че успях да срещна мои познати. Изненада номер 3 обаче, беше най-голямата изненада от всички - протестът не бил само на СУ, а на още няколко университета плюс БАН. Е, имаше няколко човека от БАН, имаше по няколко човека от всеки факултет (средно по 5), имаше и картини и музика. Имаше и Супер Бианка, която толкова исках да гушна, но реших да не рискувам да ме покажат като изтерзан български физик търсещ утеха в обятията на измислен супер журналист (СБ е много сладка на живо!) .  Още повече, че съм физичка :)
Имаше и кучета, които гонеха топки или подскачаха, или джавкаха....
Беше много приятно събиране на хора, побъбрих си с колеги, повикахме срещу НС и Дянков. И всичко беше много хубаво.

И НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНО.

За мен е неразбираемо, изумително и потресаващо как е възможно от 3 университета да дойдат около 100-150 човека. И това ми било ПРОТЕСТ?! И то на денят на народните будители, официален празник на висшите училища, когато просто нямаш какво друго да правиш освен да ходиш да крещиш пред НС. Не мога да повярвам в колко смахната държава живея. Значи всички искат реформа във висшето образование, всички искат пари, всички искат уважение, но не могат да се съберат на един скапан протест за 2 часа?! Е, за какво изобщо говорим. Срам, български будители. СРАМ! Както казваше един руснак - ПОЗОР!
И е прав. Защото това което видях силно казано може да се нарече обнадеждаващо. Някакви хора викаха "Оставка" - чия оставка, бе хора?! Кой ви управлява университетите, кой сви парите по договорите, кой така и не си прави труда да защити хората, които са го ИЗБРАЛИ, за техен ръководител. Аз също виках "оставка", но не на Дянков, а на Ректора. Защото във време на криза, може да се очаква един финансов министър да бъде по-суров с университетите. Това което не може да се очаква, не може да се приеме и не може да се случи, е ректорите, деканите и академиците да се правят на ударени с мокър парцал и само да мрънкат колко бил лош министъра, вместо да се излезе на улицата с ясна идея, ясни искания и ясни виждания за реформа - как трябва тя да се направи, колко ще струва и какво ще даде държавата и какво - университетите. И въоражени с тези искания да стоим пред НС, докато не ги изпълнят.  Но не, нищо такова!
И това ми били хора на науката! И това ми били хора със степени, доктори на науките и други подобни! 
Не обвинявам никой директно, но и обвинявам всеки лично. Защото няма такова нещо като колективна отговорност, има само лична безотговорност. Всеки от нас е засегнат и всеки от нас трябваше да действа както може. Аз направих каквото можах, те какво направиха?! Освен да се събират и да умуват, какво точно направиха!
Не ме интересува кой крив и кой прав, интересува ме само свършената работа. А такава не виждам. Освен вечните интрижки и дърпания, нищо не се променя.
А министър Дянков точно това и чака - да сме слаби, за да ни смачка. Е, днес доказахме, че наистина сме слаби. Днес доказахме, че от хилядите студенти само в СУ, можем да съберем 150 човека от 3 университета (или повече).

Събудете се Будители, защото от сън спомен няма. И сънят няма да ви нахрани и сънят няма да ви опази работните места. И не на последно място, сънят няма да свърши вашата работа по просвещаване на нацията.

Защото това значи БУДИТЕЛ, това значи ПРОСВЕЩЕНИЕ - когато всички спят и проспиват важните неща, ти да викаш толкова силно, че да ги събудиш. Това е нашата роля и нашето задължение. Докато не го осъзнаем, българското образование ще е в краката не само на Европа, а и на света. С малки изключения.

Добро утро, Будители! Събудете се!

П.С. Честит празник на всички! Както будистите казват - да се молим за просветлението на всички мислещи и чувстващи същества, в този и всички следващи животи. И най-вече, за Просвещението на нашите управници, защото само с полиция и медийни изяви работата трудно ще стане.



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. denijane - Протестът в медиите:
01.11.2010 21:51
http://www.webcafe.bg/id_492772922_Studentite_pak_protestirat

http://dnevnik.bg/bulgaria/2010/11/01/985753_konkurs_za_tikva_i_izchisleniia_za_pari_na/

http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/1844071200-SU_na_protest_sreshtu_namalenieto_na_byudjeta_na_VUZa.html

Общо взето, ефект - никакъв.
цитирай
2. apolos - :)
05.11.2010 00:24
Не искам да секвам оптимизма Ти, защото той е достоен за уважение... но какво да ти кажа ... в СУ от доста време (според мен ... въпреки и може би най-вече защото и аз съм там...) будители не се коват. Ако случайно някой все пак се измъкне от редиците на университета и вземе, че наистина се окаже такъв, то това е по-скоро заради личните му качества, а не толкова заради изученото през годините му на студентство. :)
цитирай
3. denijane - Ами те будителите не могат да се и...
05.11.2010 11:22
Ами те будителите не могат да се изковат ако нямат качествата заложени в тях. За съжаление атмосферата в СУ определено не предразполага към развиване на каквото и да е качество, но пък хората сме тъпи и упорити същества. И аз лично познавам хора в СУ, които определено са Будители. Познавам и много, които биха могли да бъдат, ако ситуацията започне да го изисква от тях.
И мисля, че точно това е истинският смисъл на реформата в СУ - най-накрая в този университет да започнат да се ценят качествените хора и инициативните и тези които правят струват и успяват да вкарат пари в университета и да издигнат неговия престиж. А такива хора наистина има. Въпросът е как да се стимулират и останалите да започнат да го правят.
цитирай
4. apolos - tova...
05.11.2010 13:24
...е така, но ако само наливаме пари в нещо, което в самата си вътрешна организация е на плачевно ниво и не иска да се реформира, няма да го добутаме много напред. Много смешна ми беше декларацията на СУ по адрес на казаното от С. Дянков - в общи линии те казаха колко са древни, как би трябвало да падат оставки и прочее всякакви други глупости, които въобще нямаше да са глупости, ако срещу тях в редиците им не можеха да се споменат имена на гузни и в пъти провинявали се рушветаджии, като Ч.С. (уреждащ прехвърляния и стажове), ако не можеха да се извадят видеа, как студенти в ЮФ си вземат изпитите по право и т.н.

Личен случай - тази година се мъча да кандидатствам за магистратура в чужбина. До декември ми трябва академична справка, която да легализирам, за да изпратя кредитите си, към приемащия университет. Какво ми казват от катедрата? Академични справки не се и няма да се правят до март месец догодина... Фарс ли е това или толкова прехвалената класа на СУ в действие?

Когато дадена група иска пари за нещо, тя все пак трябва да оправдава искането си с дадени резултати, макар и малки. :))
цитирай
5. denijane - Напълно съм съгласна,
07.11.2010 02:28
че трябва реформа! Въпросът е как точно се прави. Защотов момента Дянков не натиска за реформа, той просто разправя на ляво и на дясно, че СУ не става. Това не е начинът, не и според мен поне. Вместо да се правят пр-акции, трябваше държавата да тропне по масата и да изиска реформите, които са нужни. А те не са никак малко. Трябваше държавата да намери начин да накара университета да стимулира инициативата и качествените преподаватели и учени, а не да се търси начин как да се закърпи бюджета, за да си продължим по старому. Да ама не. Нищо такова не видяхме. И всички факултети в момента са откачили, защото никой не знае какво точно ще се случи и на кого.

Затова и не се изненадвай, че не искат да те обслужат. Всички в момента толкова са откачили за собствения си насъщен, че не им пука за твоя. Но вероятно можеш да напишеш жалба на поне 1 място - до Декан и Ректор със сигурност. И да се надяваш на най-доброто.

То този факултет дето го споменаваш е всеизвестен с корумпираността си изглежда, а аз разбрах едва наскоро. Срам и за тях, срам и за мен. Но както се казва, не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето му я дава. За съжаление, ние всички им я даваме...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327336
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930