Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2016 14:15 - За науката с любов
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1853 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 1.11.2016 почти 4000 човека- учени от БАН и Селскостопанската академия излязоха на протест. Протест срещу унизителните, недостойни и крайно недостатъчни заплати, които хората в академията получават. Когато отидох на протеста, бяха впечатлена колко хора са дошли. Мислех си, че и другите хора ще бъдат впечатлени. Оказа се, след справка с коментарите в разни сайтове, че хората не просто не са впечатлени, те са отвратени от това, че някой, който "не произвежда нищо" можел да иска заплата различна от минималната.

През този ден преминах от едната крайност - гордост от това, че най-накрая учените излязохме на улицата, до пълен потрес - от това, че хората ни мразят. Не просто хейтят, МРАЗЯТ. Искрено, лично и дълбоко.

Честно казано не мога да си обясня тази омраза. Учените сме доста тихи и кротки хора, не ходим по телевизиите да говорим глупости, не затормозяваме никого с проблемите си. Реално ако един път в годината изразим недоволството си, това е чудо. И въпреки това, изчетох толкова много гадории по наш адрес, че просто не мога да си го обясня.

Какви са стандартните обвинения:
1. БАН нищо не са произвели или открили
2. БАН са ченгета и комунисти затова е най-добре да се разстрелят
3. Професорите - феодални-старчета са пречката, която тряба да бъде изчистена, за да се реформира БАН
4. По света науката се финансира от бизнеса
5.Ако учените бяха толкова умни, нямаше да работят за 500лв.
6. Науката е напълно безполезна.
7. Първо реформа, после пари.
И т.н.
Понеже много хора споделят това мнение, искам право на отговор. Не съм избран говорител на академията, мнението ми е лично и от опит.

1. Има разлика между приложна и фундаментална наука.
Фундаменталната наука, такава каквато развиваме в БГ, защото другата е твърде скъпа, не изобретява неща, тя изследва законите на природата. В България даже и не откриваме нови неща, а само доразработваме разни теории, защото за да откриеш нещо трябат ПАРИ! Науката вече е доста сложна, изисква много техника, и големи екипи от специалисти. А в БГ няма нито техника (в общия случай), нито специалисти, нито условия за комуникиране със света. Който успява да направи нещо, го прави по-скоро по изключените. Изненадата е, че всъщност има доста учени в БАН, които са на световно ниво. Но това не е заради какъвто и да е анагажимент на държавата към тях.
2. За ченгетата и комунистите не знам. Честно, не знам, твърде съм млада за да знам. И не искам да знам. БАН е била почти военизирана структура едно време. Във времето когато България е имала индустрия и армия. Имало е много хора, които са се занимавали с разработки за военните. Сега военни няма. Част от хората обаче са все още там. Част от тях са се преквалифицирали успешно, друга част, не знам какво правят, вероятно нищо особено. И разбира се винаги има задължителният процент хрантутници, които са на някой някакви. Но това го има навсякъде. Не е честно младите учени да са потърпевши за време, в което те са били деца. Не е честно работата в институтите да се свежда само до това. Има много университети в БГ, които са люпилня за доктори и магистри в държавната администрация. Никой не се занимава с тях. Занимават се само с БАН. Точно защото БАН е много повече от люпилня на нечия хранилка.
3. Професорите. Понеже ми се е случвало да работя по света, нека ви кажа как е там. Навсякъде по света професорите взимат много повече от младите учени. Защото това са хора с авторитет и връзки, които могат да спечелят само с името си пари. Младите учени са тези, които извършват конкретната работа. Нормалното състояние в науката е пирамида. Не го одобрявам съвсем, но е така. В България обаче, пирамидата е обърната. Има много повече професори, отколкото учени. От което разбира се, работата страда. Защото професора работи вместо да разпространява знания, а младите учени не смогват и не са ценени. Проблемът е изцяло в БАН, проблемът е, че заради демографската катастрофа, няма достатъчно млади хора. А науката по принцип е непопулярна област за реализация. В университетите отдавна са усетили липсата на млади хора - реално цели специалности не могат да бъдат запълнени. Т.е. млади хора няма, няма и да има. А със заплата от 500лв, трудно можем да се борим за малкото завършващи млади хора ,с кол-центровете и IT-фирмите, които плащат тройно на тази заплата.
4. По света науката се финансира от бизнеса. Това просто не е вярно. Навсякъде по света съществуват изследователски центрове на държавна издръжка. И към университетите, и към академиите, и независими институти. Никъде изследователите не получават минимална работна заплата. Да, в тях учените работят по проекти, от които си докарват допълнително възнаграждение и от които институтите взимат процент. Стига се до това институтите/университетите да удържат и по 50% от договорите. Но учените са винаги заплатени добре и са им осигурени елементарни условия - ток, парно, принтери, скенери, хартия, тонери, компютри, кухнички, медицинско обслужване. Отделно се закупуват и специализирано обордудване - високопроизводителни компютърни системи, специални уреди нужни за съответното изследване и т.н. В България се радваме ако има ток, парно, вода и бюро и стол. Всичко останало се купува ако останат пари от някой договор.
А парите, които корпорациите (което всъщност се разбира под "бизнесът") дават са съвсем друго перо и те ги дават на собствените си учени, или на такива които работят за тях. В България корпорации няма, кой тогава да плаща за наука? Кой е бизнесът, който прави нещо различно от това да разпродава изостаналите национални богатства? Какви учени им трябват на кол-центровете или на IT-фирмите? Не всичко, което работи в силно-индустриализираната Германия или САЩ, може да работи в банановата България. Повтарянето на заучени изрази от страна на разни министри не помага на никого.
И за сведение - има държави, в които компании, които дават пари за наука се субсидират дори от дъравата. България не е такава държава. В България пари за наука не се дават под никаква форма, освен като проекти, половината от които са заделени за фирми на управляващите.
5.Ако учените бяха толкова умни, нямаше да работят за 500лв. Учените са доста умни и рано или късно измислят как да си увеличат заплатата без да занимават държавата с това. Проблемът е за младите учени, които просто нямат необходимия опит и връзки, за да получават допълнителни пари. Не е редно един млад учен с доктроска степен да получава минималната работна заплата. 490лв за София са невероятно ниска заплата. Заплата, с която не можеш да гледаш семейство, не можеш да родиш бебе, не можеш дори на кино да идеш.
А ако се питате защо търпим това отношение - ами защото вярваме, че България има нужда от нас. Че правим нещо важно и за страната ни, и за човечеството. Защото ние сме от последните идеалисти на тази територия, които вярват, че животът служи за нещо повече от оцеляване.
6. Науката е напълно безполезна.На всеки постер, презентация, статия или книга,  публикувана от човек от БАН пише "Българска Академия на Науките, България" . Ние всеки ден работим, за да покажем на света, че България не е бананова република, че не произвеждаме само проститутки и фалшификатори, а напротив, че тук се правят и важни неща, като наука. И това по света се цени. Много институти са се извоювали име и значат нещо по света. Но без никакъв ангажимен от страна на държавата, ние прото не можем да направим максимума си. И всички страдаме от това.
7. Първо реформа, после пари. В БАН са правени поне 2 реформи досега (1992 и 2009) и работните места са съкратени от 12 000 на 3000. И все още заплатите не са повишени до нормалните за страната равнища. До кога така? Каква е целта на всичко това? Да няма наука в България? Да се построят молове на апетитните земи на БАН? Най-вероятно. Въпросът ми е защо хората подкрепят това. Вярно е, има институти, които не са достатъчно ефективни. Има много междуособици вътре в БАН и едни институти по-близки до управляващите прецакват други институти. Но учените, особено младите, те единственот искат да правят наука без да им се налага да работят на второ място и без да им се налага да гладуват. Толкова ли много искаме?
Депуатите получават над 2000лв заплата, при положение, че половин година са във ваканция, а през останалото време не правят нищо полезно. С какво ние сме по-долу от тях?
Не знам колко от вас ще изчетат до края, не знам и колко ще са убедени, че ние не сме лошите в този филм. Единственосто, което мога да ви кажа, е че в института ми, няма пари за хартия и няма абонамент към всички научни списания. Така не може да се работи.
И кога ще разберете - има разлика между приложна и фундаментална наука. Преди някой да изобрети gps-а, някой е открил, че светлината се движи с крайна скорост и спазва теорията на относителността. Преди някой да изработи чип, някой друг е открил полупроводниците. Фундаменталната наука, такава каквато развиваме в БГ, защото другата е твърде скъпа, не изобретява неща, тя изследва законите на природата. Даже и не откриваме неща, а само доразработваме, защото за да откриеш нещо трябат ПАРИ!

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obrazovanie/2016/11/03/civilizovan-i-akademichen-protest-ban-pak-izliza-na-ulicata.320810#comment-newest
  И кога ще разберете - има разлика между приложна и фундаментална наука. Преди някой да изобрети gps-а, някой е открил, че светлината се движи с крайна скорост и спазва теорията на относителността. Преди някой да изработи чип, някой друг е открил полупроводниците. Фундаменталната наука, такава каквато развиваме в БГ, защото другата е твърде скъпа, не изобретява неща, тя изследва законите на природата. Даже и не откриваме неща, а само доразработваме, защото за да откриеш нещо трябат ПАРИ!

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obrazovanie/2016/11/03/civilizovan-i-akademichen-protest-ban-pak-izliza-na-ulicata.320810#comment-newest

И кога ще разберете - има разлика между приложна и фундаментална наука. Преди някой да изобрети gps-а, някой е открил, че светлината се движи с крайна скорост и спазва теорията на относителността. Преди някой да изработи чип, някой друг е открил полупроводниците. Фундаменталната наука, такава каквато развиваме в БГ, защото другата е твърде скъпа, не изобретява неща, тя изследва законите на природата. Даже и не откриваме неща, а само доразработваме, защото за да откриеш нещо трябат ПАРИ!

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obrazovanie/2016/11/03/civilizovan-i-akademichen-protest-ban-pak-izliza-na-ulicata.320810#comment-newest
  И кога ще разберете - има разлика между приложна и фундаментална наука. Преди някой да изобрети gps-а, някой е открил, че светлината се движи с крайна скорост и спазва теорията на относителността. Преди някой да изработи чип, някой друг е открил полупроводниците. Фундаменталната наука, такава каквато развиваме в БГ, защото другата е твърде скъпа, не изобретява неща, тя изследва законите на природата. Даже и не откриваме неща, а само доразработваме, защото за да откриеш нещо трябат ПАРИ!

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obrazovanie/2016/11/03/civilizovan-i-akademichen-protest-ban-pak-izliza-na-ulicata.320810#comment-newest
 


Тагове:   наука,


Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. krumbelosvet - Хората не ви мразят.
03.11.2016 14:41
Не сте попаднали на хора. А на Дянковци.
А от "реформа" няма по-куха дума. Всъщност, може би, "политическа воля". Като че ли от самосебеси е ясно какво и как да де направи. Не е. Да развалиш къща и да направиш колиба, също е реформа. Нещо повече. Великият Макиавели отбелязва, че велики държави са пропадали от съвсем малки промени...
цитирай
2. pando - Какво искаш от нагли простаци
03.11.2016 17:19
На власт.Те никога не са отворили книга в живота си.
цитирай
3. krumbelosvet - Не е напълно прав Пандо.
03.11.2016 19:52
"Винету" е хубава книга.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326392
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031