Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2015 23:20 - Защо съм против електронното гласуване
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1566 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пропагандата за този референдум, за разлика от за предишния, върви в пълна сила. Гледам в Испания са открити цели 30 секции. Доколкото си спомням на последните няколко избори, секциите там бяха между 2 и 3. Странна работа. Човек ще каже, че някой във властта много иска да мине това електронно гласуване. Ей така, от чист алтруизъм.

Разбира се, в пропагандата не участват специалисти. От тия, дето са учили и се занимават с криптология и сигурност на електронни системи, от тия дето правят софтуера на банките, или сайтовете за електронно разплащане, например. Те явно не са интересни. Никой не казва как ще се осигури технологично анонимността и сигурността на вота, никой не казва как ще се гарантира, че няма цялото село да гласува от единствения компютър в читалището под строй пред кмета или местният главатар на ДПС или местният богаташ, и т.н. и т.н.

Никой не казва и защо имигрантите, част от които не знаят кой е президентът на България в момента или кой е кмета на населеното място, или какви други партии има освен ГЕРБ и БСП, или колко е цената на водата из България, трябва да имат право да решават съдбата на държавата. Явно на никой не му се отваря точно тая кутия, за да не вземе да им експлоадира фалшивото преброяване, фалшивият бюджет и изобщо фалшивата държава. Както и да е, ясно е, че колкото и да обичам 21ви век и технологиите му, просто не вярвам на човешкият фактор. И не виждам причина да повярвам, че внезапно същият този човешки фактор, който няма доблестта дори да има някаква смислена политическа програма извън спуснатите от Брюксел опорни точки, ще има доблестта да не манипулира системата в своя полза. А ако Сноудън показа едно нещо на света на 100%, то е че и най-сигурната електронна система може да бъде опорочена от един единствен вътрешен човек. Ако най-секретните програми на ЦРУ могат да се окажат на флашка някъде по света, просто не вярвам, че нашите перманентно фалшицирани избори няма да бъдат опорочени.

Разбира се, има един доста очевиден отговор за напора на властта да прокара електронното гласуване. И той е, че единстената държава в Европа, където електронното гласуване се ползва масово е Естония - държавата, в която от както то е въведено не е печелила про-руска партия. Дали това не е опит да се реши проблема "ОХИ" на Балканите. В Португалия тия дни беше забранена спечелилата мнозинство анти-европейска партия, която трябваше да образува правителство. Дали това не е застраховката на Брюксел, че в България такава партия никога няма да спечели избори? Съжалявам, но аз не съм съгласна с идеята гласовете ни да потъват в някаква машина, контролирана от незнайно кой, поддържана и конфигурирана от незнайно кой и която няма никаква отчетност към нас, избирателите. И да, чувалите също потъват някъде, но поне оставят някаква следа. Но в чувалите има хиляди гласове, с дистанционно електронно гласуване, говорим за милиони гласове и нулева следа. И ако с чувалите, трябва да замесиш десетки или стотици хора в измамата, с електронната система, е достатъчно да имаш 1 (ЕДИН). Един човек лесно се купува и изчезва много по-лесно от десетки.

Смисълът на демокрацията е правото да избираш. Без него, демокрация няма. Не на електронното гласуване, поне докато някой специалист не ме убеди с рационални, технически и практически доводи, как да бъда сигурна, че гласът ми е приет, анонимен, и преброен.


Тагове:   референдум,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. getmans1 - Че нищо не пречи да си гласуваш с НЕ, ...
24.10.2015 00:05
Че нищо не пречи да си гласуваш с НЕ, важното е да има референдуми и за в бъдеще.
цитирай
2. denijane - О, аз така и ще гласувам. Нямам пр...
24.10.2015 00:34
О, аз така и ще гласувам. Нямам против референдумите, даже много ги харесвам. Просто обяснявам защо ще гласувам с НЕ на този. И колко е съмнителен този внезапен напън за референдуми, след като предишният беше напълно пренебрегнат и изманипулиран.
цитирай
3. ok3223 - Естония не може да бъде пример ...
19.07.2016 19:57
Електронното гласуване е иизпробвано и в САЩ, и Европа, на много места, и всички са се отказали от него поради неговата НЕНАДЕЖНОСТ.
И Е ОТРЕЧЕНО ОТ ВСИЧКИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326447
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031