Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2015 22:24 - Излагаме ли се пред чужденците в Лувъра?
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 3762 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес прочетох една брутално платена статия: Севт осъден на възторг в Париж и на скандал в България.
Прави отровно впечатление опитът да ни се вмени вина на тема "излагаме се пред чужденците". Все едно трябва едва ли не да сме благодарни на чужденците, че ни дават възможност да покажем съкровища струващи милиони, а може би и милиарди. Много добре поставя темата в шоуто на Милен Цветков  Димитър Стоянов от Бивол /след 15та минута/. Нормално ли е един договор за изложба да бъде засекретен, а България да не получава никаква финансова изгода от съкровищата си и да е на загуба от празни музеи и неплатени права, докато Лувърът на практика се субсидира от най-бедната държава в ЕС? Нормалните страни, от такива изложби изкарват пари. Ние го правим "за да се покажем пред чужденците".

Още повече, че ако чуете репортажа във видеото - истинските съкровища са чак в последната зала, в първите две се говори за възприемането на елинистичната култура и език от траките. Моля?! Това ли е начинът, по който прославяме тракийската цивилизация, като на практика обясняваме, че всичко хубаво което имат са го получили от гърците. Въпреки че подобни гръцки находки НЯМА! Изключително отвратително, мен лично ме заболя корема като го чух. Но явно това не прави на никой впечатление, освен на избрани хейтъри.

Все пак, ще направя едни коментар: 
Обществото има право да задава въпроси на всеки политик, по всеки проект, и да получава отговор, освен в случаите когато е застрашена националната сигурност. Вика му се демокрация. Ако Вежди и помиарите му вместо да ни псуват и наричат селяни, бяха отговорили кратко, ясно и аргументирано, хората щяха да престанат да плюят и да кажат "Ей, браво". Но явно това не влиза в репертоара на министъра. А и от това, което излиза на яве, е ясно, че браво няма да кажем.

  Така или иначе, аз лично мога да приема да дадем 3 милиона, за да си спомни света за траките. Но определено не мога да приема, когато част от тези пари отиват за разни платени писачки, любовници и произволни гости пред които да се изфукаме. Също така, не мога да приема, когато на обществото не се казват какви са параметрите на договора, кой е отговорен за изложбата от българска страна и как точно е контролирал да няма отклонения в полза на Гърция на самата изложба. Отклонения, каквито очевидно има. И с тях ще се навреди зловещо на България и на историческата истина. Защото траките не са гърци, имали са уникална култура и обичаи, а преплитането на елините и траките е било двустранно - гръцкият език е използван за някои административни цели, но също така тракийски богове са били възприемани в Елада - напр. Арес, Дионис, Кибела. Колко още не знаем не е ясно. Но така или иначе, подобно едностранно и подлизурско представяне на една велика цивилизация като тракийската е СРАМ за България. Така че да, излагаме се, излагаме се зловещо и излагаме наследството ни от предците ни. И това само, за да угодим на чужденците и да се им се покажем.

И в крайна сметка, колко хора ще видят съкровищата, с които толкова се гордеем, и колко ще разберат, че те не са гръцки, а тракийски, и колко ще дойдат да посетят родината на траките - България, вместо да отидат да ги търсят в Гърция е крайно неясно. Също както е неясно и колко сме си платили за публичното унижение. Единственото което е ясно, е че Лувърът ще спечели и че гръцкия главен куратор на изложбата е направил чудеса от храброст, за да изкара на преден план Гърция в изложба посветена на Тракия.


Тагове:   траки,   лувър,


Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
1. mediatore - Радой Ралин казваше.....
27.04.2015 23:46
Радой Ралин казваше „ Не ме е страх отминисъра на културата , но ме е страх от културата на министъра “
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326448
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031