Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2014 13:24 - Оставка, е и?
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1707 Коментари: 4 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пускам ФБ, гледам някакви екзалтирани писания на тема оставка. Вчера по новините показаха девойки обясняващи как "това е началото на протеста и краят на комунизма, юуууу". WTF? Колко пъти ще го сваляме този комунизъм? Странно е как се движим някъде около десетилетие назад от света. Защото светът е на път да влезе в нова студена война, този път нямаща нищо общо с комунизма, а единствено с парите и битката за пазари и влияние. А ние още не сме излезли от старата студена война! 
Някои казват, че в момента не се радват единствено гласувалите за това правителство.
Да, но всъщност гласувалите за точно тях са едници. Хората гласуваха за ляво управление, след разочарованието си от предишното "дясно". Но не го получиха. Получиха още по-дясно правителство от предишното, този път обаче без популистките залитания, които осигуряваха минимална чуваемост с ГЕРБ. Това на Орешарски беше просто една безотчетна и безчувствена дясна наглост, която също като предишната не се трогна от заплатите от по 190 евро на квази-държавните служители с висше образование и не благоволи нито да вдигне минималната заплата съществено, нито да направи каквото и да е, за да подобри живота на хората. Вместо това, взехме милиарден заем, за да спасяваме личната пирамида на всяка власт в последните 10 години, от която години наред са цоцали сочни лихви по депозитите. Пардон, спасяваме банковата система. Вярно, преди да почнат да я спасяват, тя си беше стабилна, но вече не е и ние като добри граждани, трябва да поемем гарантирането на милиончетата на Веждичката, да поемем и негативите за безумното управление на държавните пари, които кой знае защо бяха (почти) всичките точно в тази банка. И разбира се, да платим депозитите на всички знайни и незнайни хитреци, които са се включили на хранилката междувременно. Защото те горкичките не са виновни. Виновни сме ние, че сме скръндзи. И си кътаме тия 190-350евро средна заплата, все едно можем да си купим нещо с тях. А всъщност не можем. Не можем да си купим нищо с тях, освен гадна храна н-то качество от Гърция/Турция или Китай и да си платим евентуално тока, с нови такси в него, че не било честно към ЕРП-тата преди. А дали е честно към нас? Едва ли. Но ние явно страдаме от сериозен мазохизъм, след като предпочитаме да траем и плащаме, вместо да вземем своето. И изплащаме един самолетен билет или телефон години. Това ако изобщо успеем да си платим сметките, разбира се.
Един ясен сигнал затова колко точно зле сме е, че през изминалото 6-месечие, емигрантите са изпратили рекордна сума към страната. Но на никой не му пука, нито на управляващите, нито на самите хора, които в момента в който им споменеш, че взимат м/у 1/2 и 1/5 от европейските заплати и скачат едва ли не на бой в защита на ... всъщност не знам на какво. И те май не знаят. Защото това което защитава е наложената ни мизерия и подчинено положение с цел преминаване от ~90% собственост на жилища към средноевропейското ~60%(връзка). Плюс разни други вкусни и недоограбени сектори. 
В събота, видях в Лидел кайсии от Франция за 5.90лв/кг. Може и да съм изхалюцинирала, защото толкова се втрещих, че не погледнах повече. Може и да е било 2.90. Но май си беше 5.90. Но в шока си, се замислих, кой по дяволите може да даде за кайсии 6лв в България? Каква подигравка трябва да е, в разгара на сезона всички плодове и зеленчуци да са на абсурдни цени? Едно време, с баба и дядо ходехме на пазар и се връщахме с огромни торби чушки и домати и всякакви други хубавинки и после правехме лютеница в индустриални количества. И имаше смисъл да я правим, защото беше вкусна и сравнително евтина. Кой в днешно време прави домашна лютеница? Кой си пече чушлета или си бърка кьополо или прави туршии? Може би само хората гледащи градинка.
Наистина не разбирам как може да търпим това. По кой начин? Има законни начини човек да се разправи с ограбващите го, но трябва да има воля и достатъчно съмишленици. Защо е толкова трудно да се обединим около каквото и да е? Защо е толкова трудно да загърбим идеологията и да се съсредоточим върху конкретни цели? Колко още ще бъдем заточеници на почти религиозния конфликт леви срещу десни, при които едните са наричани комунисти, а другите бивши комунисти? И наистина, колко още ще го сваляме този комунизъм?! Той е минало. Никой от настоящите лещояди не е комунист. Не и в момента. В момента е просто крадец, на който сме позволили да прави каквото си пожелае с нас. Защото ние сме твърде заети да мразим комунистите. Или поне левите. А всъщност, лявото и дясното са два подхода, които съществуват с една единствена цел - да направят животът на хората по-добър, чрез средствата на държавата. Единият с по-малко държава, другия с повече, единият гарантиращ повече свобода на предприемачите, другият налагащ повече ограничения върху тях, но крайната цел и на двата подхода е една и съща. Повишаване на стандарта на живот на хората. Дясно с/у Ляво не е равно на Добро с/у Зло. По-скоро е ЦСКА с/у Левски (или Лудогорец или Миньор Перник). Всеки има право на избор, всеки има право на мнение и е достатъчно да уважаваме чуждото, за да можем да работим заедно за общата цел.
А именно да престанем да бъдем просяците на Европа и станем отново хора, които могат да си купуват неща, да планират живота си, да имат повече от 1 дете, да имат качествено здравеопазване, и изобщо животът им да струва нещо. Толкова ли е трудно в името на тази цел, да забравим поне за малко всички други разделения? 


Тагове:   оставка,   комунизъм,


Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
1. gosho568 - Точно така!
24.07.2014 13:40
Не вярвам тази оставка, да промени значително жизнения стандарт на българите, защото следващите които дойдат ще са отново същите стари мошеници за които пък се стачкуваше преди да се махнат... Трябват да се назначат нови и предимно млади хора, достатъчно умни и със съвременно мислене за да променят нещата, иначе няма да има промяна! Едва ли, господинът от Банкя (тиквата) ще "оправи" страната, нали преди го гонеха... какво го искат пак сега?!? Поздрави!
цитирай
2. injir - Всяко правителство идва на власт в ...
24.07.2014 14:15
Всяко правителство идва на власт в името на демокрацията. А на народа му става все по-зле...
цитирай
3. анонимен - Отличен постинг. Смислен. Браво!
24.07.2014 17:45
Отличен постинг. Смислен. Браво!
цитирай
4. djani - Жани, както винаги си права и аргументирана...
02.08.2014 23:02
"Никой от настоящите лещояди не е комунист. Не и в момента. В момента е просто крадец, на който сме позволили да прави каквото си пожелае с нас. Защото ние сме твърде заети да мразим комунистите. Или поне левите."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327167
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930