Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2014 19:51 - За Украйна, с любов
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1306 Коментари: 2 Гласове:
5



40 човека умряха в Одеса, а българските медии ни показват по-дълги репортажи за свалачищата в Афганистан, или за забраната за пушенето. WTF??? А единствената реакция на нашето външно министерство е, че няма пострадали българи. И да ни информира, че има риск от проблеми с газта! Все едно газта, която дори не ни е непосредствено нужна (би трябвало да имаме запас за поне месец), е най-важното в случая!

Много съм възмутена, защото случващото се в Украйна е престъпление срещу цивилизацията. А никой не реагира, освен единиците промити мозъци във ФБ които спамят неуморно. И не само няма реакция, а и по централните новини на Нова ни внушават, с интервю от някаква неизвестна жителка на Одеса от български произход, че видиш ли ултрасите са били с децата си на митинга. При положение, че има видео (https://www.youtube.com/watch?v=s9AMjLBIliw#t=198) на което се виждат точно ултрасите с маски и молотови (последните хвърлени по сградата). Как точно са виновни проруските сепаратисти, затова, че са се самообградили, самозапалили, а част от тях  самонабили след като са ги спасили?

Според Уикипедия, в Одеска област има поне 150 000 българи. Този град ни е близък и исторически и географски и демографски. Длъжни сме да ни пука! Длъжни сме да имаме ясен поглед върху случващото се. Какви са изобщо тия продажни журналисти, според които е достатъчно да ни кажат, че няма пострадали българи. Ами днес ако няма, утре може и да има. Защото положението в Украйна е много далеч от успокояване. А къде е нашата реакция? Къде е нашата загриженост за гражданите на Източна Украйна, които не са някакви добичета за колене, стреляне и палене, а нормални хора, европейци, заслужаващи не по-малко от всеки друг на тая земя да продължат да живеят. Кой крив, кой прав няма никакво значение в случая. Това което има значение, че в момента човешкият живот не струва нищо в Украйна. Някакви хора биват бити, изгаряни и избивани, а Западът гледа лицемерно и се радва на прогресът в овладяването на положението.

И мога и да ви кажа защо това засяга всеки от нас. Защото региони в поне още 3, а вероятно и повече страни искат да се отцепват от държавите си. Каталуния, Шотландия, Фландрия са първите които ми идват на акъл. В момента се поставя прецедент според който ако граждани се барикадират в някоя сграда, срещу тях ще бъдат пратени ултраси и армия, за да ги смачкат като хлебарки. И това ще е легитимно.

Съжалявам за хаотичния коментар, но просто ми е извънредно мъчно да видя, как вместо поне съжаление за загубата на толкова човешки животи, по такъв гаден начин, чуваме само, че сами са си виновни. А справедливостта и човечността остава някъде далеч в нищото. Дори и загиналите до един да са руски граждани, което не е бил случая, но дори и да те така. Преди всичко, те са хора. В Европа смъртното наказание е отречено, кой ни дава право да не ни е грижа???

Отдавна имам усещането, че в следващите години, основната битка няма да е на свръхсили срещу свръхсили или на държави срещу тероризма, а на държавата срещу гражданите й. Наскоро протести в Рим, Мадрид и Англия бяха смазани с бой от полицията. В Бразилия битката продължава. В Украйна със сигурност има поне 2 противопоставящи се външни сили. Но като изключим разните наемници и за двете страни, останалите са просто граждани. Хората като мен и вас, които са си позволили лукса да изкажат някакво мнение, което не се харесва на централната власт. Е, това което ще видим в Украйна ще бъде бъдещето. Граждански размирици и медийна война.

Най-тъжното е, че този конфликт все още не налагаше използването на сила и оръжия, не изискваше жертви. А от няколко дни, бройката на жертвите само расте. И от двете страни. И за какво? Защо хората в Западна Украйна не протестират, затова че избиват сънародниците им като кучета. Защо на никой не му пука?!  И не на последно място, защо испанската телевизия е по-обективна за случващото се на хиляди километри от нея, отколкото е българската?

Емоционална съм, но чувствам украинците (или поне част от тях) много близки до нас. И просто ме боли от тази безмислена, гадна и демонстративна агресия.  И всичките последствия, до които ще доведе.


Тагове:   Украйна,


Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. minevv - да
07.05.2014 09:50
благодаря за поста
цитирай
2. djani - Жани,
18.05.2014 22:08
Самоопределението е право на всеки етнос. Често с цената на много кръв. В ерата на глобализацията вече има над 200 държави, което не се вързва с модела и поражда центробежните стремежи. По повод кримския референдум написах полу на шега пост за организиране на референдум за отделяне на България от София. Има отзвук и резон
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327188
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930