Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2013 15:34 - Наистина, на кой по дяволите му пука кой избра Пеевски?
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2017 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 19.09.2013 15:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Една статия, която дълбоко препоръчвам: milena fuchedjieva: кой бил предложил пеевски.
Някои могат се възмутят от езика, но за мен, макар че написаното е твърдо, далеч не е достатъчно твърдо. Дори и електрошок не би бил достатъчно твърд за тоя народ. Народ, който тъпо и упорито обичам, но който ме вбесява с инертността си и глупостта си.

Гледах наскоро един филм, The Divide. Не го препоръчвам на никого - твърде болезнено реалистичен разказ за пост-апокалиптичния свят е.
Но случващото се с българския народ много прилича на това, което се с
лучи с една от жените във филма. Съсипана и с разбито от мъка сърце, тя реши да стане парцала на общността, за да се предпази от това, което се случвало на жените в такива ситуации. Краят й беше повече грозен, отколкото тъжен. И което е по-лошото, с усещането, че е заслужен, защото тя така и не опита да защити себе си и да си извоюва лично пространство в малката им общност. За разлика от младото момиче, което отказа да се предаде и успя.
Та и ние така, лъгани, нещастни, изнемощели от гаври, съсипани и отвратени, вярваме на всички и се даваме на всички, за да не стане "по-лошо". А то вече е кошмарно и няма изгледи да стане по-добро в обозримото бъдеще. И всичко това, от единия страх, и от едната гордост. Защото не си позволяваме да признаем, че сме срешили и да се адаптираме към новата ситуация. Вместо да погледнем врага в очи и да се борим с риск за живота си, ние забиваме глава в пясъка, повтаряйки си някоя любима лъжа, на която някога сме се вързали и чакаме да ни се случи всичко, което се случва на хората в такова положение.

За земята, която роди бог Арес, богът на Войната, да се предадеш без бой е най-гнусното и жалко предателство към същността ни. И си получаваме заслуженото.

Та намирам написаното от Милена за далеч, ама далеч не е достатъчно твърдо.

И това което ме притеснява е, че твърдите думи могат и да развълнуват няколко човека, но те са просто отдушник. Не предлагат някакъв анализ на случващото се, нито възможно решение.

Защото то не е просто "хората са тъпи и стават все по-тъпи". Хората, че затъпяват е факт, но как да станат по-умни, след като интелектуалният елит избяга и продължава да бяга??? Всеки по-умен човек бяга. Или всеки по-опитен. Някои дори нямат и шанс да останат, засилени от родителите си да учат в чужбина. Всичко живот бяга! 
И докато част от избягалия елит наистина пише и се опитва да помогне, това не е достатъчно. Защото вместо тях, в сутрешните блокове и сериозните предавания обикалят разни джуджита, продажни социолози и безизвестни икономистчета на хранилка,  които промиват мозъка на хората и водят до още по-силно затъпяване.
А ако сравним - тази статия може да стигне примерно до хиляда човека, но едно предаване стига до десетки и стотици хиляди. Т.е. дистанционната подкрепа просто не дава необходимият ефект. А държавата е отдавна под критичния минимум на искащи, знаещи и можещи хора и просто НЯМА кой да я движи напред. Може би това звучи на някой елитистко, но е вярно. Всяка държава има нужда от интелектуалците си, за да има кой да образова обществото, да му дава валидни гледни точки, да му показва истината. А ние отдавна вече ги нямаме.
И което е по-лошото, мислим си че нямаме нужда от тях, защото сме много по-умни от тях и знаем много повече. Това е естествено вярно, що се отнася до мнозинството лица по телевизията. Но повярвайте ми, няма нищо по-прекрасно от това да чуеш един истински начетен и интелигентен човек, да общуваш с него, да ти помогне да видиш нещо по нов начин, да ти отвори нова гледна точка към света. Това е уникално! Това не значи, че ти си тъп, значи просто че някой е вложил повече време и енергия и е научил нещо повече, и сега иска да го сподели с теб. За да станеш и ти по-умен. Няма нищо страшно да не знаеш всичко или да си сгрешил за нещо, страшно е, когато не искаш да учиш. А струва ми се, това е една от основните болести на т.нар. ни преход. Отвращението от "елита" - роден или чужд - и отказа да приемаме нови гледни точки, дори когато те са частично или цялостно смислени.

Но обратно към дисекцията, смятам че най-сериозният проблем е липсата на смисъл да се остава. Не виня никой от хората, които са избягали или ще избягат(ме) - всеки има право на по-добър или поне по-нормален живот. Виня обаче държавата и тъй наречената интелигенция, че не си направи труда да създаде причина да се остане. И дори нямам предвид толкова финансова, колкото подпомагането на нормалността, на елементарните условия за живот, които биха накарали човек да се замисли преди да зареже всичко. За осигуряването на сигурност и чувство за справедливост.
За създаването на сплотена и обичаща да бъде заедно нация. Хората имат нужда се чустват част от нещо. Българите, в момента, не се чувстват част от абсолютно нищо. Единствената мечата, която ги обединява е емиграцията.
И забележете, отворените граници не са нещо ново. Те са по-скоро естественото състояние на нещата от преди световните войни. Само че преди е имало нещо повече, чувство на принадлежност към твоя народ, което те карало да останеш, или да носиш родината винаги в себе си. Ние вече нямаме такова чувство. Даже напротив, изпитваме дълбока подозрителност към сънародниците ни, защото те са докарали катастрофата. Само че не те, всички ние сме я докарали, с колективното си действие и бездействие. Но тъй като е по-лесно да обвиниш другите, отколкото себе си, народът ни  се разпада. И върви към неминуемият си крах.

А истината изобщо не е толкова сложна. Дори не се изисква интелектуален напън, а само емоционален, за да я проумееш. Светът е в постоянно състояние на война.
Винаги е бил, винаги ще бъде. Борбата е за надмощие - политическо, икономическо, в някои случаи териториално. Тази борба никога не е спирала  и никога няма да спре.
За съжаление, голяма част от българите тъпо и упорито отказват да го проумеят. Големите държави си гледат интересите и процъфтяват, на малките като нашата им пробутват поредния сълзлив лозунг - ЕС, добросъседство, свободни пазари, и ние си кротуваме, застинали в някаква абсурдна фантазия за идеален свят, в който основното правило не е прецакай съседчето.

Само че докато спим, те убиват държавата ни. Не става въпрос за световна конспирация срещу България. Става въпрос за нормална битка за надмощие. И за това, че не е луд тоя дето яде баницата. Ние сме лудите, че им я даваме. Вместо да се изправим и озъбим, като румънците например, и да кажем НЕ!  

България е в кошмарно икономическо състояние. Не е тайна, макар че различните партийни представители го обясняват по различен начин. Но това което никой ама НИКОЙ не обяснява е каква е стратегията за излизане от помийната яма, в която сме. От къде ще се вземат парите, кой ще създаде богатството? Как държавата ще оправдае съществуването си при положение, че огромна част от хората живеят на минимална заплата или на социални помощи. Които между другото са около 10 пъти под европейските. Та как? Това не го чух нито от т.нар. дясно, нито от т.нар. ляво. Какво по дяволите ми пука кой е предложил Пеевски, като никой не ни предлага решение на проблемите ни?

А варианти има, не е като да няма.
Например, в Испания, основните хранителни продукти са с намалено ДДС. Защо? Защото испанското правителство е сметнало, че е желателно народът му да не умре от глад. Не е много капиталистическо, но върши работа в моменти на криза.
Защо в България това никога няма да бъде направено? Защото сме по-загрижени за немските, руските и американските данъкоплатци, отколкото за нашите. Факт.
Пак в Испания - вдигна се акциза върху сладките неща и алкохола. Идеята е проста- който има пари да харчи за луксозни стоки, ще похарчи още малко, за да захрани и хазната.
За всички които се водят безработни в бюрата по труда, независимо дали получават обезщетение или не, се плащат здравни осигуровки ОТ ДЪРЖАВАТА! Защо, защото безработните също имат право на живот?!  А в БГ, всеки месец си внасяме ръчно осигуровките, защото на държавата не й пука, че нямаш работа и гладуваш.
Ами парите за тютюнопроизводителите? Каква е логиката да им се дават почти 100млн лв. (засега са 85млн.) ,за да произвеждат отрова? Нещо което се чудим как да ограничим (за страстните пушачи - знаете ли че сме единствената страна в Европа с процент пушачи колкото в Русия - т.е. най-високия в света? Потресаващо.) По-добре е тия пари да се дадат за преминаването към друго производство. Например марихуана. От моята гледна точка на непушач, двете култури са сходни. Само дето втората има по-добър пазар. Разбира се, се шегувам, но мисля че проблемът с тютюнопроизводителите е сериозен. Трябва да се намери култура, с която хората да се прехранват, която да отговаря на живота в 21век, а не да се държат изкуствено бедни и във вечно подчинение с все по-безпреспективно производство, за да може ДПС да е щастливо.
И като съм почнала, защо не направят цената на цигарите - европейска. 4 евро ми се струва чудесно. Да напълнят хазната с парите на пушачите, които така и така предпочитат да не не ядат, но да пушат.
Да задържат акциза на газта и бензина оправдавайки се с кризата, за да не скачат хранителните продукти. ЕС има такива механизми. Например Италия беше сложила данък върху бензина миналата година и той беше доста скъп. И никой не е обвинил италинците, че са комунисти! Всяка страна има правото да прави каквото намери за добре, стига да успее да го пробута пред ЕС. Но за целта на първо място трябва да иска да го пробута, а не да милее за капитализма и да му прави манифестации с гладните си и мизерни граждани.
Ами ЕРП-тата? Румъния отряза парите за емисии на ЧЕЗ! Защо? Защото са счели за нужно ! Мрънкат ли ЧЕЗ? Мрънкат. Но благополучието на гражданите е основна грижа на държавата, а не това на чуждите корпорации. Поне в нормалните държави е така! Вместо да се наложи мораториум върху зелените източници и изкупните цени да се обявят за омразни и да се намалят до цените на ТЕЦовете, ние плащаме СКЪП ток, а изнасяме евтин. WTF? И по-лошото е, че никой не би и ни купил скъпия ток, защото е толкова БЕЗУМНО скъп. Обявяването на дълг за омразен вече има прецедент в историята. Защо не го направихме и ние? ! При положение, че държавата е буквално на колене и който и да управлява, ще се зарине с дългове, за да можем да изплащаме на зелените производители, за ток, който те дори не произвеждат, а просто препродават в общия случай!!! Що за безумни политици и хора ще предпочетат да се гърчат и да умират от глад вместо да вземат очевидното логично решение, макар и противоречащо на директивите за добросъседство.
И последно - какво правим с чуждите вериги? Колко милиони, а може би и милиарди изнасят от нашия джоб, за да захранват немския джоб? Защо българският джоб да е по-маловажен от немския. Няма нужда да се стига до национализация, достатъчни са нови правила на отчитане, с които по-голяма част от тия пари да остават в България. И за задължаването им да предлагат над 50% БЪЛГАРСКИ стоки - нещо което се прави навсякъде в Европа с локалните стоки. Българският производител има не по-малко права от "европейския", крайно време е да ги защитим!
Защо всеки път, когато някой се появи по телевизията и поиска не друго, а РАВЕНСТВО с Европа, слагат до него някой вманиечен икономист, който да обясни на дълго и на широко, че ние сме длъжни да работим за Европа, защото сме тъпи, мързеливи и т.н.  Защото това изисквали вселенските закони на свободните пазар! Е добре, защо Испания, Италия, Франция да се водят от едни вселенски закони (хубавите), а ние трябва да страдаме от лошите? Или става въпрос просто за закона на силата???
Светът е в постоянно състояние на война. Докато не го разберем, няма да се отлепим от дъното. Докато не разберем, че всеки ресурс който имаме, е завладян и опазен с кръвта на хиляди наши предци, и той си е наш и само наш, просто няма да пребъдем. Става въпрос и за златото и за залежите и за плодородните почви и за горите и за производителите и в крайна сметка за хората. За всичко! Това е смисълът на държавата! Че каквото имаш си е ТВОЕ! И ще го ползваш, за доброто на ТВОИТЕ деца, а не на немските, френските и китайските деца! ЗА ТВОИТЕ! 

Кой и как успя да ни пробута тая тъпотия за общност, за розови слонове и вселенски свободни пазари пълнещи джобовете на щастливи предприемачи, не знам, но се надявам кармата му да го застигне скоро. Защото това е национално предателство! Нашата земя, нашите родители, нашите деца, нашите мечти, са НАШИ! И затова съществува тази държава, както и всички други - за да защитават собствените си интереси, а не чуждите! 
Та следващият път когато избирате, изберете българското. Сирене, политици или идеали. И ако и вие, като много други сте се подлъгали по идеалите на социалната дарвинизъм, бъдете така добри или да емигрирате или да си отворите очите и да осъзнаете, че сте сгрешили! В светът, в който живеем не оцелява най-силният, а най-адаптивният. Този който знае как да управлява ресурсите си и да ги защитава от натрапници и използвачи.
Докато не се научим да отличаваме НАШИ от чужди и да защитаваме "нашите", винаги чуждите ще ни ограбват.
Пък кой е предложил Пеевски всъщност няма никакво значение! Важното е, че Пеевски съществува във всеки един от нас. Егоистът-грабител, който плюе върху общото и се спасява по единично, ограбвайки държавата си, приятелите си и децата си в процеса. Паразитът, който се храни от слабостта на останалите, а когато му стане некомфортно, бяга и забравя род и родина (които така или иначе никога не е помнел). И разбира се, обслужващият му екип, който ни обяснява с влажни очи как светът бил глобален сега и нямало нищо лошо да се виждаш с близките ти само по скайп. Ами да, няма. Какво по-хубаво от това да си легнеш с мисълта, че в кошарката до теб отглеждаш бъдещ слуга, пардон служител, на глобалните свободни пазари, чиято сватба, болести, радости, проблеми ще научиш само по скайп. 

А някъде не толкова далеч по света, хората все още имат родина. И се раждат, обичат и размножават, не за да обслужват някой, а защото искат народът им да пребъде. Но ние нали всички сме бъдещи емигранти не разбираме този ред на мисли. Защото най-милото ни ще бъде сложено в куфар и отнесено някъде из чужбината, където после цял живот ще мрънкаме, че не ни разбирали и че ни приемали. Ми сори, няма угодия!



Гласувай:
9



Спечели и ти от своя блог!
1. minevv - da
19.09.2013 15:57
не съм съгласен с твърденията, но адмирирам появяването на блога
цитирай
2. mt46 - !
19.09.2013 17:48
Браво!...
цитирай
3. djani - Права си Жани...
03.12.2013 20:59
Че, с овчедушното си покорство сами си докарахме всички беди. Подозирам някаква телепатична, непреднамерена близост в позициите ни, като с различни думи сме на еднакви позиции. Поздрави за чудесния и съдържателен постинг, каквито са и останалите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327290
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930