Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2013 15:12 - Поредна гавра на МОН - до кога ще ги търпим???
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2784 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Махат "Тютюн" от програмата в школото, ще учат "Осъдени души"
"Романът "Тютюн" да отпадне от учебната програма и вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов – "Осъдени души".
Министърът допълни, че от програмата отпада и стихотворенията "Майце си" и „Моята молитва“ на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението "Колко си хубава" на Христо Фотев
."
Няма да пиша дълъг пост, просто искам да изразя дълбокото си възмущение към това поредно безумие в образователната ни система. За мнозина "Тютюн" вероятно е бил просто още една дебела и скучна книга (особено ако сте чели комунистически-коректното издание). Аз четох нормалното издание. И искам да споделя личното си мнение по въпроса:
 "Тютюн" беше като че ли най-зрелият български роман в програмата. Темите в него са актуални и близки до съвременния живот и изборите, които всички ние правим.  Целта на часовете по литература не е просто да изучим авторите, а да научим нещо за живота. Е, от "Тютюн" може да се научи доста.
А и това е един от малкото начини учениците да се доближат до едно време, което вече отдавна е отминало и за което слушат митове и легенди, които обикновено са поляризирани до безобразие, т.е. безполезни. Романът предлага възможност да се видят много лица на тази действителност и в крайна сметка е една зряла книга. Изключително съм против отпадането й!
А за отпадането на "Майце си", просто не знам!
Проектът е от преди година и половина, ама си го харесват явно.
В следващата итерация вероятно ще отпадне и "Под игото" и "На прощаване".
Сещам се за една "поетеса", която беше публикувала кум чужди стихове (някои от които доста известни), без никой да забележи в издателството. Та може би трябва да я предложим на МОН като класик...То тя си е - какво по-добро описание на българската действителност от нейното плагиатство.
Както много хора в коментарите под статията дискутират - махат се предимно политически-некоректните произведения, които не пасват на водената политика на толерастия и подмяна на историята. Вярно, че ние имаме изключителен опит в тая област, но дали искаме да го търпим зависи от нас. Може би е една хубава кауза за включване в народните танци.




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. djani - Съгласен...
20.06.2013 16:17
При условие, да ме признаят за класик! Ха-ха-ха...Дали ти е известно, че Брайвик, нарами пушката именно срещу лагер по обучение на младежи в толерастия. Вж, защитната му реч пред съда. Жалко, че го отнесоха хлапетата, а не организаторите.
цитирай
2. skarif - Най-смешно звучи мотивът обаче...
20.06.2013 17:41
Най-смешен е мотивът за тези промени- за да се увеличали часовете за упражнение. Мисля, че след всичко това, учениците ще четат още по-малко.
цитирай
3. nikikm - Радвам се,
20.06.2013 19:45
че имам съмишленици!Това не трябва да се оставя така.Тези хора се дразнят от това,че имаме култура на световно ниво и история без която световната история и култура са почти нищо,колкото и шокиращо да звучи!То за това ни и погубват!поздрави!
цитирай
4. denijane - djani - по принцип съм доста толе...
20.06.2013 23:01
djani - по принцип съм доста толерантен човек. Но да си толерантен значи да познаваш себе си до толкова, че другият, независимо колко е различен, да не те притеснява. Затова и не мисля, че сравнението с Брейвик е подходящо (не съм чела речта, след като изби толкова деца просто не желая да знам какво мисли или иска точно този). Защото те не правят тези промени в знак на толерантност и зараждаща се космическа душа, която е над насилието и фанатизма. Нито като опит за мулти-културализъм. Правят го за да угодят на една конкретна партия, на една конкретна държава (+ маса други около нея) и на една конкретна цел - заличаването на българската история, култура и в крайна сметка държава. И ако хората не реагират, просто на там сме се запътили.
Във ФБ един приятел е нарекъл БГ литературата провинциална (спрямо световната). Не знам дали е провинциална, но пък си е наша. Изградила е националната идентичност на поколения. А сега се опитват да унищожат тази идентичност. Дано протестите да ги стреснат.
@skarif - то изобщо идеята за упражненията е странна - как ще се упражняват ако не са прочели вълнуваща книга и не са размислили над нея. В какво ще се упражняват - граматика?
@nikikm - Поздрави! Хората за съжаление не се и дразнят, просто защото не знаят, защото твърде много "заинтересовани" правят чудеса от храброст да покрият историята и културата ни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326458
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031