Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2013 01:10 - Енергийната система пред катастрофа?
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2850 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 04.04.2013 01:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Потресена съм! Цитирам:
Енергийната система излиза извън контрол, спират зелени централи

"Централното диспечерско управление вече не може да балансира енергийната система и е разпоредило на доставчиците на ток - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про", да започнат да спират централите, които произвеждат зелен ток, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
Писмо е получила и АЕЦ "Козлодуй" и от 12,00 ч в сряда е намалила мощностите не само на пети блок с една трета, както беше наредено в понеделник, а и на шести блок наполовина.
Източници на "Труд" съобщиха, че малки количества електроенергия са изнесени аварийно от страната, за да се балансира временно системата преди пиковите часове.
В момента потреблението на ток в страната е на критичния минимум от средно 4000 мгвтч на час, а износ почти няма. Заради това много от тецовете, включително и държавния "Марица-изток 2", работят на минимум.
Балансьор на системата са вецовете и ПАВЕЦ "Чаира", пише в писмото на ЕСО."

Просто не е истина колко бързо се съсипва тази държава. 
Няма да коментирам на дълго и на широко, то просто няма какво да се каже. По-долу е коментарът ми от ФБ. 
Неминуемият крах наближава. Малко е странно защо намаляват тока от Козлодуй, останах с впечатлението че той предимно се изнася. Още по-странно е защо не спират ТЕЦ-овете. Може и да са ги намалили и да не казват, но предполагам, че щяха да се похвалят. А най-голямата мистика е, що за идиоти са спрели парите за разширяването на ПАВЕЦ Чаира, като ББ фантазираше 7ми реактор+Белене+вероятно реактор за студен синтез в задния му двор. 
А иначе коментарите под статията са го казали - при тия цени на тока и при пълната липса на промишленост - нищо чудно. По-странното е, че ниското потребление (т.е. липсата на промишленост) влизаше във всички планове, които пуснаха покрай референдума. Демек, планът за унищожение на България е бетон и няма никакви очаквания за флуктуации.
Хора, събудете се. Краят наближава. И изобщо не драматизирам. Началото на април не може да бъде минимум на консумацията, дори и при сравнително топло време. Подобно потребление може да значи само едно - който е могъл се е изнесъл, който е останал стои на студено. А цялата промишленост е на пълната нула. Или сме се оказали внезапно в рая на енергийната ефективност, или сме в ада на нормалната икономика. Сами се сетете къде сме. 
И пак, искам да подчертая, ПАВЕЦ Чаира е ключове за баланса на енергийната ни система. И какво се случва с планираното му разширение в мига в който ГЕРБ идва на власт? Бива СПРЯНО! Въпреки че строителството е в ход!  (
връзка) Защо, вие сами си отговорете. Така или иначе, едва ли има смислен отговор на този въпрос. Вероятно по същата причина, поради която задържаха парите към малките и средни фирми, докато последните задлъжняха и изпофалираха. По същата причина, поради която сметките бяха ударно надписани, а електроразпределителните предприятия бяха оставени да издевателстват над хората и над държавата. По същята причина, поради която бюджета за наука и образование беше ограбен от хора на министъра, МВР се е превърнало в служба-компромати, а единствената работа на НС беше да прокарва лобистки закони и да се чуди как да източи малкото останали ресурси в държавата.
Това не е политически пост! Просто съм БЯСНА! Бясна съм, че България е съсипана. Че толкова хора избягаха, за да може някакви боклуци с общ коефициент на интелигентност 10 да си правят каквото си пожелаят. И най-тъжното е, че ние самите сме виновни. Виновни сме че им го позволихме. 
Ето, нямаше да пиша, ама се разписах. Тия хора са всичките за ЗАТВОР! До един! 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. olivie - Да, ама не
04.04.2013 09:26
1 мегават/ч зелена енергия е над 600лв, а от ТЕЦ - 34лв. Вие да не би да имате фотоволтаик, че губите способността си за смятане? И в цял свят ВЕЦ-овете поемат пиковото потребление, а не основното. Никой не е виновен, че сме в период на топене на снегове и дъждове и вода от язовирите трябва да се изпуска с предпазна цел. За ефекта от последното може и сама да се досетите. Пък и който не си плаща го изключват, нали? Ама това не означава, че е напуснал страната. Адресирайте си ужаса в друга посока, моля. Че трябва да се спират фотоволтаици е ясно вече и на децата, като са се навъдили с %-о ниво отговарящо на 2020г. Сега същото става и с когенерационните централи, тока от които е още по - скъп и отново няма кой да ги спре. Няма кой де ги спре, а ние търсим да каже кой е излишен??? Хаха. Накрая ще го духат всички, но най - малко потребителите /тях просто ще ги изключат/, а тарикатите предстои да почнат да се трепят едни други, ще видите. Поздрави.
цитирай
2. denijane - Не, нямам фотоволтаици (донякъде ...
04.04.2013 13:54
Не, нямам фотоволтаици (донякъде за съжаление). И ужасът ми не е насочен към спирането на фотоволтаиците. Ужасът ми е насочен към пълното съсипване на българската промишленост, към свиването на битовите потребители в миша дупка и към убиването на цялата българска икономика. Защото минимума на потреблението е ФАКТ! И това не е нещо, което трябва да ни радва, не и получено при тези условия. Защото това е минимум на погрома, а не минимум на технологиите. Ако го бяхме постигнали с енергийна ефективност, с високи технологии и умни мрежи, щях да се радвам. Но постигнато с мизерия, трябва да си луд за да се радваш.
А снеговете се топят всяка година. Но не всяка година се намалява производството на ток в такива мащаби!
А това, че системата не може да балансира, благодарение на тъпоумното управление на определени зеленчуци, защото първата им работата е да спрат парите за ПАВЕЦА, а втората да изтребят българските фирми, какво точно чувство трябва да породи в мен, гордост? Радост? Умиление към поредния опит на природата да достигне безкрайността в глупостта на въпросните политици?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326442
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031