Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 18:31 - Пламен ли? Цялата нация се самоубива!
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 4269 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2013 20:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Абсолютно не съм съгласна с опитите да се демонизира смъртта на Пламен Горанов, примерно в тази статия. Да, националният траур не беше правилното решение, от гледна точка на възможни последици. Смъртта му беше трагична, но изискваше друг тип действия - минута мълчание, създаване на нещо в негово име, публично самобичуване на политици - нещо смислено и градивно. Но от онова правителство - толкова. Но да се твърди, че той е виновен, затова че все повече мизерстващи хора решават да сложат край на живота си е абсурдно.
Самоубийството е въпрос на личен избор. Всеки човек има право да реши, дали иска да живее живота си или не. Какво мисли дадена религия по въпроса, няма особено значение. Нито какво мисли обществото.
Защото, в случай че не сте забелязали, нашето общество се САМОУБИВА. От доста време насам, бавно и методично, то изчезва. Изчезват човешките ценности, изчезват националните символи, изчезва националното самосъзнание. Изчезва солидарността към ближния, емпатията, желанието да градите общ живот, желанието да се жертваш за дадена кауза. Всичко това вече го няма. Ако някой си мисли, че го има, той самият е за психиатрия. Защото е напълно сляп.
Ако някой не ми вярва - може да погледне цифричките за раждаемост, емиграция, образование, култура. Дори не бих казала, че оскотяваме - животните поне се възпроизвеждат. Ние сме вече отвъд. Някаква де-еволюирала форма на живот, която не намира никакъв смисъл в съществуването си, не намира нищо ценно в себе си, за да се продължи във времето и за да разшири досега си с околния свят. Ние не просто не раждаме деца, дори и да сме ги родили, ги оставяме на някой друг да ги отглежда, дори и да ги гледаме случайно, то рядко е пълноценно. Ние не пресъздаваме себе си чрез децата си, нито чрез работата си, нито чрез изкуството си. Просто защото сме отвратени от себе си и от нищото, в което живеем. Не раздаваме себе си, защото не вярваме, че имаме нещо стойностно.
Та, самоубийците просто са избрали лесния изход. Ние цял живот се мъчим, лъжейки се че живеем.
Сигурна съм, че веднага ще ми бъдат посочени изключения. Разбира се, че има. Изключения винаги има. Но за да просъществува нацията ни, има нужда не от изключения, а от правило. Свободни хора, обичащи себе си и пренасящи своята съзидателност върху всичко, с което се занимават. Оставям на четящите да решат такива ли са.
Но докато сме на темата, историята познава достатъчно много героични самоубийства. Да оставим християнските мъченици на страна, дори Ботев е знаел, че отива на обречена мисия. Но въпреки всичко го е направил, защото е знаел, че има по-висши ценности от живота на всяка цена. Има неща, за които си заслужава да живееш, има неща, за които си заслужава да умреш. И той е направил своят избор, както и много много други преди и след него.
А историята не се интересува от твоите мисли и трепети, не се интересува от това дали ще се самоубиеш или ще умреш заради някой/нещо или от старост или болест! Това, което се помни са последиците, за теб или за другите. Това което си оставил след себе си като наследство в колективната помет и по възможност в генетичния фонд. И всеки сам си носи отговорност за наследството, което отавя. А живите носят отговорността как ще изтълкуват нечия смърт и какво послание ще запазят от съществуването на въпросната личност.
А Пламен дори не е искал да се самоубива, по собствените му думи. Той прост е искал да покаже отчаянието си, искал е да бъде чут. Е, чухме го. И после забравихме.
Много ми хареса статията на Гeорги Милков "Хора, не сме добре! Изтрещяла е и държавата". Наистина не сме добре, щом започнахме да обвиняваме мъртвите за действията и бездействията на живите.
А някъде по света, идва пролет, хората се радват, празнуват, събират се и се усмихват. Просто защото е пролет и защото са живи и защото им е хубаво. Дано скоро, и в България пролетта да дойде.
П.С. За да не съм голословна, ето и цифрите:
Раждаемост:
image
source
Население:
image
source




Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. denijane - Като по поръчка дойде и тази статия:
27.03.2013 19:59
http://www.beu.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-news6836.html
цитирай
2. denijane - И след известно ровене, успях да ...
27.03.2013 20:23
И след известно ровене, успях да открия данни за раждаемостта в България за последните 50 години. Е, трагична е:
http://bnr.bg/sites/en/Lifestyle/Life/Pages/090113GeneralinsecurityaffectsthedemographicprocessinBulgaria.aspx
цитирай
3. denijane - И разбира се, свърх-вълнуващата ...
27.03.2013 20:25
И разбира се, свърх-вълнуващата картинка с населението на България:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
цитирай
4. djani - Жани, стегни се!
27.03.2013 21:41
Не знам къде си, тук, или извън БГ, но положението не само у нас е такова. Навсякъде назряват условията за промяна и тя неименуемо ще настъпи. Земята ни няма да остане без хора. Вече всичко е подготвено за новото преселение на богоизбрания народ, изкупил над 1 млн. акра /над 4 млн. дка/ земя у нас. Според Кисинджър, след 20 години Израел няма да съществува като държава. А кой ги люби е ги спасява? Е, тук ще стане Обетованата земя...
цитирай
5. shout - Над България се провежда истински ...
27.03.2013 22:39
Над България се провежда истински ГЕНОЦИД, като българите са пръскани 7 години от ниско летящи самолети с тежки метали, барий, диетилен бромид, канцерогенни вируси, мукоплазма и др. Седем години, без знанието и съгласието на когото и да е от населението! И продължава, денонощно!
цитирай
6. denijane - djani - Това утеха ли трябва да ми ...
28.03.2013 02:31
djani - Това утеха ли трябва да ми бъде? :) Аз съм се стегнала, просто ми е ужасно мъчно като гледам какво се случва. Много ми се ще да дам личен пример с поне 3 деца, но към момента нямам физическа възможност за това (или финансова, за да компенсира физиката). Това обаче което е ужасно тъжно е, че дори здрави и що-годе материално стабилни хора също не искат да раждат. Просто не искат. Макс - 1 дете за отбиване на номера. А нали това трябва да е най-голямото щастие в живота?
А тенденцията е толкова болезнено очевидна. Ние изчезваме. Всичко изчезва. Който не изчезне, бяга и забравя какво е било, забравя език, забравя обичаи. Оцеляли сме векове под турско робство, а сега буквално се самоубиваме с абсурдно здравеопазване, с човекомразна администрация, закони, полиция, съд, с в идиотени интелектуалци, които се интересуват само от собственото си его и портфейл. Просто някакъв абсурд.
Прав си, из цяла Европа раждаемостта е ниска. Но поне нациите се съхраняват, и оставащото ядро става по-сплотено. А ние, ние просто се чудим на къде да емигрираме. И някакви квачки ни обвиняват, защо се оплакваме, защо се самоубиваме, защо бягаме? Ми що ли, то дори чехълчетата се местят към светлината, ние все акъл колкото чехълчета трябва да имаме.

А иначе, ако ще извънземните-прародители да си основат база в България, ако в нея няма българи няма значение. Така де, не вярвам точно това да е целта. По-скоро целта е, да се държи общото население ниско, за да не се налага ударна инвестиция във високи (или дори космически) технологии. Но в България не мисля, че това е целта. Ние май се самоубиваме просто за спорта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327151
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930