Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2012 21:45 - Безславната смърт на науката в България
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2676 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки път, когато си помисля, че наистина няма как да паднем по-ниско и бг реалността ме оборва.  Човек би си помислил, че след простестите, и скандалният разговор с протестиращите, министър Игнатов ще се кротне и ще се признае за победен, но уви. Всъщност не бива да се изненадваме, той вече е притиснат до стената и като всяко куче, му остава само да хапе, за да се опита да се защити.
Защото последната проектна сесия е скандална, злоупотребите с проектите са явни и отричането на фактите е просто невъзможно с цивилизовани средства. Затова на ход дойде компроматната война и омаскаряването. 

Говоря за следното СКАНДАЛНО интервю на министър Игнатов с Емил Кошлуков в телевизията на управляващите ТВ7. Който има сила, да го изгледа. 

Просто нямам думи да опиша колко ме е срам от това интервю. В началото бях бясна, но към края вече ми се плачеше. Не знам кое беше по-отвратително - дали смазването на авторитета на науката и на учените от един разбеснял се журналист очевидно нямащ никаква представа от това как се прави наука, или от пълната неспособност на министъра да осъзнае какъв автогол си вкарва и да го озапти овреме. Или може би показването на информация за проектите тенденциозно и без пълно описание на финансовите разчети и обясненията към тях (и без документи, които да доказват верността на твърденията).  Или може би снимката на двамата протестиращи, изглеждащи като някакви мутри - снимка извадена от контекста на това, че тези хора са били поканени по време на протеста при министъра и естесветно не са били облечени с костюми. 

За хората, които не разбира за какво е целият този шум, ще обясня накратко. 
Парите за наука в България са малко. Ама наистина малко, особено в сравнение с всички останали страни в ЕС. Университетите у нас не дават пари за наука. Хората на щат си изкарват прехраната с преподаване на студенти. Проблемът или поне част от него, е че студентите в специалностите физика, химия, математика, за биологията не знам, са наистина малко. И преди да се обвинят факултетите, нека да припомня, че за пръв път тази година, СУ направи допълнително класиране заради незаети места в множество специалности. Т.е. проблемът не е във факултетите, проблемът е в това, че няма студенти. Което е логично, защото няма ДЕЦА. За справка, кандидат-студентите сега, са бебетата заченати през 1993-94-95. Едни славни за българското възпроизвеждане години. И вероятно като бройка те ще продължат да намаляват.

Та, нека да е ясно, студенти няма. По принцип няма, и това се отразява жестоко на природо-научните специалности, които не са толкова популярни. А ако няма достатъчно студенти, заплатите на преподавателите драстично намаляват. Очевидно е, че хората които искат да правят наука също трябва да се издържат по някакъв начин.  Почти единствен начин за България е Фонд Научни Изследвания (ФНИ). Вярно, има и други възможности, примерно директно кандидатстване за европейско финансиране, но там българските проекти се борят с проекти от цяла Европа. Така че ФНИ е основен източник на финансиране за българската наука. Провеждат се сесии всяка година и животът продължава. Парите обаче бяха намелени драстично по време на управлението на ГЕРБ. А процентът на финансираните калпави проекти се увеличи, и тази година надмина критичният максимум. Малкото пари които бяха обявени тази година, бяха взети от абсурдни проекти. Да, гадно е като едни учени казват на други, че не стават за нищо. Но още по-гадно е когато това е истина. Когато хора обявили земята за куха, или такива изследващи отзивите от музейната дейност, получават пари предназначени за фундаментална наука. Когато фирми регистрирани същият ден като крайния срок на конкурса, със седалище апартамент в Люлин и капитал на фирмата/фондацията 5лв, взимат проекти за стотици хиляди левове. Когато хора в очевиден конфликт на интереси, си раздават на свои фирми същите стотици хиляди левове, докато проекти свързани с истинска наука предлоени от признати учени, са изхвърлени още преди да стигнат до рецензентите просто така. 

Знаете ли защо министър Игнатов беше толкова мълчалив и умерен?! Защото го ХВАНАХА! Защото това са негови фирми и негови хора. Той горкичкият е искал тихо-мълком да си прибере няколко милиона, да си ги разделят и да посрещнат изборите с гордо вдигната глава. Но бесните и гладни млади учени просто не му позволиха. Защото и те също искат да ядат. 

Защо си правя труда да пиша? Защото и аз съм един от тези млади учени. И ме боли да гледам сбъркания Кошлуков да се гаври с учените и да ги обвинява в престъпления, които те не са извършили. Нека да обясня нещо - всеки проект се приема с финансово разпределение и обосновка за това разпределение. Като ако парите се видят много на ФНИ, той обикновено ги реже, понякога и на половина. След края на всяка година и на целия период на договора, всички разходи се отчитат, с точност ДО ФАКТУРИ за закупено оборудване и ТАЛОНИ за заплати. А закупеното оборудване не остава за участниците, а за института от който са те. Командировъчните са също фиксирани за ден и за държава. Нищо не се харчи ей така. Щом по една или друга причина даден проект е одобрен, то очевидно са одобрили и финансовото разпределение. Тогава от къде на къде Кошлуков ще обвинява учените (конкретно тези двамата мои колеги и приятели) в злоупотреби?! И то без никаква обосновка, без документи, без нищо, въз основа на някакви цифри, които няма гаранция че той не е манипулирал. И по-важното, без да им даде право на отговор, за да обяснят или да се защитят.

Ами средствата за командировки? Че как иначе един учен да отиде на командировка, като си извади парите от джоба ли? Тогова няма да е комадировка, а екскурзия!!! Естествено е командировките да се заплащат, също както е естествено и учените да ходят на конференции. Защото именно там се прави науката, там се запознаваш с бъдещите си колеги и съмишленици, хора с които да подготвяте съвместни проекти и да пишете общи статии. Във всяка човешка дейност най-важни са КОНТАКТИТЕ. Особено когато става въпрос за малка и корумпирана страна като нашата. Страна със съсипан авторитет, за която хората само като чуят и поглеждат на другата страна. Нищо не може да замени личният контакт и впечатление и това в науката е ОСНОВНО. Защото всеки ден (буквално) излизат около 50 статии само в областта на астрофизиката. Никой не може да изчете всичките. Като не те познават, не те и цитират, като не те цитират, нямаш авторитет. Така е в науката. Само колегите на Игнатов печелят проекти със статии публикувани в български псевдо-списания, останалите от нас драпаме с нокти и зъби, за да се преборим с рецензентите и да ни публикуват статиите в истински международни списания. Събираме стотинки, буквално, за да можем да намерим финансиране за 1-2 международни конференции на година, в които да разкажем на хората с какво се занимаваме и да обменим знания. Чакаме на поредния проект, за да можем да си купим нов лаптоп, защото за голяма част от нас, това е основното работно място и от него зависи как ще си свършим работата. И пари за друго много рядко има.

Питам, с какво право, Кошлуков, ще създава в обществото представата, че ние сме някакви измамници, които ограбват българският народ, докато боклуците които съсипват държавата ни си крадат необезпокоявани пред погледа на всички! 

Бясна съм! И не разбирам кога обществото най-накрая ще стане и ще защити учените си. Огромна част от тези хора могат спокойно да избягат и да си намерят място в друга държава. Но не го правят, защото обичат България и искат да живеят достойно в нея. Докога ще им се отказва това право? Докога българските учени ще бъдат тъпкани и мачкани, от разни администратори, на които видиш ли им е попречено да бездействат активно. Нима обществото не осъзнава, че когато учените си отидат, ще останат единствено тиквите. И тогава единственото бъдеще за децата ни, ще бъде навън. Това ли искаме? Медиите вече са поръчкови на 90%, за изкуство почти не се говори, а науката е омаскарявана и целенасочено смазвана. Какво бъдеще чака общество, в което няма интелигенция? Мога да ви отговоря - много много мрачно.

И ако си мислите, че това не ви засяга, че това не е вашата битка, защото и вие нямате какво да ядете, то много грешите. Това е точно вашата битка. Това е битката срещу тоталното оскотяване на нацията. Битката срещу псевдо-учените извращаващи и обиждащи науката. Тези хора, те не са пионери опълчили се срещу масовата наука - не, те са хора използващи всякакви средства, включително връзки със службите, за да се окопаят, да си изтъргуват титли и да крадат най-нагло от българския данъкоплатец, без да произвеждат НИКАКЪВ научен труд. И ако днес им се позволи те да победят, утре ще се нароят още стотици от тях, и тези хора ще преподават на нашите лекари и инженери и ще поставят в реална опастност живота на хората. Помислете добре чия страна ще вземете. Защото битката само ще погрознява. 


Тагове:   наука,   Игнатов,   погром,   ФНИ,


Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. djani - Както винаги си аргументирана,
09.12.2012 09:12
Въпреки, че си бясна и можеш да ги напопържаш всички тези нагаждачи. Дори и да не съм столичанин, съм се сблъсквал с вездесъщата прослойка, за която няма разлика, коя партия или групиравка е на власт. Тъй като и аз съм се поотъркал в право, държавна администрация и малко наука, проблема ми е болезнено познат. Трябва да се вадят кирливите им ризи и ожълтени гащи на показ, за всеобщо презрение и назидание. Без съпротива, ще са още по нагли...
цитирай
2. nikikm - denijane
10.12.2012 19:50
Позволявам си да прехвърля коментари си от Самвоин,където прочетох материала,тук!Дано не съм объркал нещата.

Авторката,
звучи напълно правдоподобно и като ги знам Кашлюков и другия,какви са си честнички,определено я подкрепям!Хубаво е да призовава да подкрепим учените,но още по-хубаво е те с потенциала си да оглавят тази борба и не само за несправедливостите в техния двор,но и за спасението на България въобще!Така,кардинално трябва да се постави въпроса,а не на парче!В България се извършва геноцид,съсипва се всичко,което крепи държавността и българското,новите господари заявяват,че българите нямат право да развиват фундаментални науки,това говори ли ви нещо?И вие искате.. правда!?А,ако избягате и сте добри,като учени,още по-добре,това са техните планове и ще работите за тях,те това искат!Но,никога тук в България!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326400
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031