Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2011 02:31 - Блянувания за четвъртия райх
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1495 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бълнувания за Четвърти райх

Когато стана ясно, че Европа здраво е закъсала, европейците решиха, че Германия трябва да поеме кормилото, сиреч - да изведе континента от кризата. Сега обаче им се привижда "Четвъртия райх". Знаят ли въобще какво искат?

Тъкмо щях да си лягам, когато цитираната по-горе статия привлече вниманието ми. И след като затихнаха повиците ми за повръщане, реших да оповестя мнението си за нея официално. За да е ясно.

"Германците са на път да се превърнат в "жертвеното агне" на Европа."
Ау, живи да ги оплачеш. Недолюбвани, неразбрани, експлоатирани. Как може да сме толкова мързеливи, некадърни, тъпи и гадни, че да не разбираме доброто което се опитват да ни направят.
.
О, чакайте малко. Всъщност разбираме.

На статии от този вид им се вика пропаганда. Човек чете и остава с впечатлението, че Германия дава ли дава, а останалата част от Европа само харчи и неблагодарства. Само че, това не е истината. Или поне не цялата истина. Наистина Германия дава най-много пари в общата касичка и съответно захранва цялата раздута европейска бюрокрация, включително и нашата част в нея, т.нар. ни евродепутати. И всички доста щастливо се борим за част от тези парички, под формата на фондове, проекти и т.н. Това не го оспорвам.

Само че се пропуска да се каже, че срещу това, Германия и по-специално нейната индустрия, състояща се от едни от най-големите корпорации в света, получава огромната привилигия, европейските директиви да се пишат за нея, да се съобразяват с нея и всичко което се случва в ЕК да бива одобрявано от нея. Поради което редица ключови проекти свързани с екология и здравеопазване просто не минаха. Като пример мога да дам списъка с опасните химически вещества, който за щастие все пак тръгна, но в силно орязана форма. Или битката за наночастиците в козметиката и не само, която някак всички удобно избягват да коментират. А други директиви пък бяха одобрени - примерно пускането в употреба на ГМ картофи, които така активно допринасят за собствената ми енергийна бедност (защото не увират с часове). Въпреки като цяло негативното настроение на цяла Европа към въпросните продукти. Но те бяха пуснати, заедно с поредната гнус на Монсанто, защото компанията производител (BASF ако се чудите), има мноого здрави връзки в ЕК.

И това са само част от примерите. Последната (нефинансова) издънка беше проектът за патентите на 2 езика - английски и френски/немски, който беше одобрен въпреки несъгласието на съда и юристите и който беше шумна плесница за цяла останала Европа. Защото видите ли, кой изобщо има право да говори на друг език освен немски или френски. Специално за патентите и това, че беше позволено това да се случи, мисля че всички трябва да се застреляме от срам. Защото проблемът наистина е огромен, но решението беше очевидно и просто - английски + кой да е европейски език, щеше да е перфектното решение за всички. Но не. Друго си е да стъпчат всякакво чуство за равнопоставеност още в зародиш. Италия и Испания щяха да протестират. Е, сега нямат тази възможност вече. Сега не могат да протестират за нищо, защото и двете държави са пред фалит и само от Франция и Германия зависи какво и кога ще се случи с тях.

Така че хайде да оплакваме Германия, ама друг път. Заради интересите на 2 или 3 членки, цяла Европа страда в последното десетилетие. Защото те на практика ни лишиха от истински свободни пазари и от истински свободно движение на работната ръка, от истински пенсионни реформи, така че хората на континента да се почустват наистина европейци. Това което се случва в момента е пряко следствие от техните тъпи изпълнения, от тяхната ксенофобия и национализъм граничещ с фашизъм. Така че да не прехвърлят вината си на останалите, ако обичат.

П.С. Много ми хареса едно изказване на Монти от преди да стане премиер. "Еврото не е в криза, Европа не е в криза. Икономиката работи нормално, промишлеността работи нормално. Кризата е в доверието към банките и в междуманковата задлъжнялост". (свободен цитат по памет). Е, чудя се защо един икономист от световен мащаб, някой който вероятно е участвал в планирането на кризата, говори така. Дали защото това не е истината? О, значи не сме били толкова мързеливи и безотговорни. Чудо!



Гласувай:
2


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. apostapostoloff - Чунким Германия е много прокопсала...
01.12.2011 05:16
От години отбелязва нулев растеж, има 4 милиона безработни, големите и фирми фалират една след друга и т. н. Ама дай му на швабата да важничи, да се прави на велик, идиотът му с идиот.
цитирай
2. denijane - Е, факт е, че Германия е най-добре ...
01.12.2011 15:12
Е, факт е, че Германия е най-добре работещата икономика в Европа. Но това не им дава право да искат да управляват всички останали и като не им се получава, че и да се сърдят. Хубаво го беше казал някой - милиони хора са умрели, за да не завладее Германия Европа. А сега това се случва и никой не се противопоставя. Аз лично предпочитам Обединена демократична Европа, отколкото Обединена Империалистка Европа. А това се опитват да направят. Например, правото на намеса в бюджетите на страни в криза, което се опитват да си гласуват. Зловеща история.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326439
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031