Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2011 20:19 - И аз да попитам - кого пази МВР?!
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1318 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 25.09.2011 20:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сериозно. Кого пази МВР? Каква е функцията на полицията? Защото напоследък ми е трудно да си отговоря на този въпрос.
1. Спират ме с колата и единственото им занимание е да търсят нередности, за които да ме "глобят" - със или без кавичките. Не се интересуват как да ти помогнат, не ги интересува въпросите ти, интересуват ги само парите ти. И ако случайно няма за какво да се заядат, ти връчват документите с видно разочарование в гласа . Чак да ти стане неудобно, че си бил изряден. Разбира се, има изключения и не искам да обидя съвестните полицаи, но за съжаление рядко ми се случва да ги срещна. Най-тъжното е, че когато ме спират за проверка, изпитвам СТРАХ, защото въпреки че знам, че всичко ми е наред, няма как да бъда сигурна.
2. Обраха ни. Дойдоха двама полицаи, накараха ни да се подпишем, че не искаме да идват да взимат отпечатъци и т.н., защото така било по-добре, стана им смешно, че страдаме, че са ни откраднали печките-духалки посред зима и си тръгнаха. Дори телефон не ни оставиха, а всичките ми опити да се свържа с тях след това останаха безплодни. След няколко месеца получихме писмо, че следствието се прекратявало поради липса на доказателства.
3. Спомням си, когато преди години случайно намерихме пистолет на улицата, с който се оказа, че е извършено убийство, как в райнното полицаите са искали да бият момчето с мен и са го заплашвали, все едно той, момче на 17 или 18 години, ще убие мутра, а след това ще се обади в полицията. След такъв случай, как да съдействаш на полицията?
4. Това са малките прегрешения на полицаите в България. личните им прегрешения към мен самата. Тях мога да им ги простя. Но определено не мога да им простя пр-кампаниите с бивши министри, не мога да им простя наричането на убити български граждани от женски пол наркоманки с цел омаловажаване на престъплението и определено не мога и да им простя, защитаването на без съмнение престъпник, който освен всичко е и поръчител на убийство.
За да бъда съвсем ясна, не съм расистка и не изпитвам омраза към циганите. И съвсем определно не мисля, че те са истинския проблем. Проблемът е в родната полиция, която не само, че не ни пази, а напротив. Нейната "толерантност" към някои хора премина разумните граници. Не сте ли се питали как така, няма нито един осъден съпруг на малолетна циганка, родила на 10 или 11?! Защото според законите на България, това е престъпление. Никой няма право да прави секс с лице под 14 години, било то циганче, българче или китайче. Просто няма. Човек би си помислил, че защитата на детето би трябвало да е най-важното за всички членове на обществото. Да, ама не. Осъдени няма. Вместо това, на клипчета във вбокс се виждат шефове на полицията на циганските сватби на същите тези деца. Деца, които няма да имат детство, които не знаят как и защо забременяват, знаят само че не искат да повтарят. Но им се случва. И раждат, докато не пораснат достатъчно, за да разберат, че може и да не раждат. И какви бъдещи български граждани ще възпита една такава майка? Престъпници!
Каква е връзката с Катуница ще попитате? Ами има много сериозна връзка. Ако някой българин забремени 10 годишно дете, той много ама много вероятно ще се озове в затвора, освен ако не е роднина на политик. Ако циганин го направи, никой не обръща внимание. Ако българин пребие полицай, той ще се озове отново в затвора (ако не ги пребият до смърт в ареста). Ако циганин го направи и се разчуе преди полицията да го хване, то той много вероятно ще се измъкне, за да се избегнат груповите изпълнения. Има и още много примери. Примери, които някак не тежат на полицаите. Напротив, техните шефове винаги намират как да извъртят нещата и да изглежда, че те са си свършили работата. Ама не са.
И всяко от тези несвързани ненаказани престъпления създава чуство за пълна безнаказаност в някои представители на циганския етнос. Случилото се в Катуница, отвратителната смърт на един младеж, защото видиш ли бил обидил някой друг, всичко това е пряк резултат от бездействието на държавата досега. Защото никой нормален човек, независимо от това колко е богат, не би си позволил да убие или поръча убийство, заради обида. Защото дори и най-богатият и най-влиятелният човек знае, че убийството трудно се прикрива и води до много и ненужни усложнения. А има толкова други начини да съсипеш даден човек. Особено, когато не става въпрос за посегателство над личността, а просто за някакви думи.
Това обаче е разумният човек. Този, който макар и да не се страхува от закона, не желае да влиза в пряка разпра с него. От друга страна са хората като цар Киро. Тези които не просто не се страхуват от закона, те го презират. Те не се интереуват от него, защото се чустват недостижими. Защо? Те си знаят. Мен лично не ме интересува. Това което ме интересува е, че държавата не просто позволява на такива хора да съществуват, тя постоянно затвърждава тяхното анти-социално поведение. И когато се стигне до подобно гадно убийство, тя отново застава на тяхна страна.
Съвсем не мисля, че евентуално линчуване на въпросния цар Киро ще доведе до нещо хубаво. Даже напротив, би ни навлякло много проблеми с ЕС. Хубаво направиха полицаите, че го опазиха. Но неговото място е в ареста. Нека там да си го пазят. А не да го пазят като знаменитост, като благородник, докато раята крещи пред вратите му. Не цар Киро е за линч, а шефовете на родната полиция. Защото те са тези които позволяват такива неща да се случват. Те са тези, заради които добрите граждани се превръщат във зверове.
Имам и едно последно питане. От доста време се чудя на нещо. От една страна ние сме сред държавите с най-много полицаи на глава на населенито. Тогава защо всички полицаи, с които съм се срещала постоянно мрънкат, че нямат достатъчно хора? Не е ли чудно, че при наличието на толкова полицаи, те никога не са там където трябва? Което навежда на един много логичен въпрос, ако политиците и полицейските шефове ни казват, че има твърде много полиция, а все пак няма достатъчно полицаи, то кой прибира разликата? Защото на тези полицаи се плащат държавни пари. Ако те всъщност за мъртви души, то за кой работят те. И не е ли точно той/те човекът когото трябва да линчуваме?
Мир на душата на Ангел Петров и искрените ми съболезнования към семейството му. Съжалявам, че неговата смърт трябва да е повод за моите писания, както и за писаният на толкова много хора, както и за протестите ни, както и за жалкия ни опит да предизвикаме отговор от както винаги бездушните политици. Но ситуацията просто не може да продължава както е. Ние плащаме заплатите на полицаите, не разни царе и други подобни. Срещу тях заслужаваме защита. Поне някаква защита.


Тагове:   полиция,   Катуница,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. raders - Те и полицаите не могат да бъдат о...
25.09.2011 20:34
Те и полицаите не могат да бъдат обвинени за всичко. Те са обикновени изпълнители и се страхуват, че ако примерно, набият един престъпник, после ще си имат проблеми. Проблемът е в законодателството /фабрикуващо неработещи и толериращи престъпността закони/, мутроподобните политици, както и корумпираната съдебна система. В белите държави полицаят е неприкосновен, но и носи голяма отговорност.
цитирай
2. denijane - Ми не е съвсем така. Защото работата ...
25.09.2011 20:56
Ми не е съвсем така.
Защото работата на полицията не е да бие лошите. Работата е да ги хваща и да събира доказателства, че са виновни. А също така и да патрулира по улиците и на места където може да бъде извършено престъпление и с присъствието си да го предотвратява.
Нашата полиция по не съвсем ясни за мен причини си мисли, че достатъчно доказателство за вината на някой е това, че са го хванали и са го обвинили. Което е абсурдно. Никъде по света това не може да бъде доказателство. А после обвиняват съда, че ги пускал. Което е само половината от истината. Че има подкупни съдии - има. Но дори и да е неподкупен, ако няма необходимите доказателства и експертни оценки, ако полицията не си е свършила работата, съдът просто няма как да вкара някой в затвора. Защото това също ще е престъпление.
И не на последно място, в белите страни полицаите не са неприкосновени. Те имат много големи права, но освен това има и система, която следи да не злоупотребяват с тях. Тук такава система няма. Ако набият циганин, може би ще има кой да ги съди. Но ако приберат човек от улицата и го задържат за 1 ден в районното просто, защото не им е харесал как ги гледа, никой няма да им каже копче. Дори и да го понабият малко междувременно, ако не е нещо лесно доказуемо, си остават напълно безнаказани. И проблемът не е, в това, че имат право да задържат за 24 часа. Проблемът е, че няма кой да следи дали това се прави правомерно и с основания. И полицията и прокуратурата и съдът не отговарят пред никого и никой не следи за нарушения. И просто няма на кой да се оплачеш, освен може би на медиите.
А мутроподобните политици сами си ги избираме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326495
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031