Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2010 11:41 - За ембрионите и децата на дявола
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2431 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 13.06.2010 11:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Току що прочетох тази статия посветена на донорските ембриони. И малко се възмутих. Донорските ембриони - деца на дявола?

Още когато показаха случаят с 62-годишната родилка, намириса на пропаганда, но тогава бях твърде заета, за да пиша. Сега не съм и ще се възползвам.
От една страна, това което се случва в Гърция е наистина гадно. Жени, българки даващи (много) яйцеклетки за някакви пари, на някакви хора. Донорките излъгани откъм пари и грижа за здравето им, приемниците излъгани, защото не знаят истинското състояние на донорките (въпреки че същото важи и за донорите на сперма). Общо взето всички са прецакани освен клиниката и посредниците. Но усещането, което ни се насажда не е към тези посредници, които вероятно биха могли да бъдат наречени престъпници, ако имахме подходящи закони, а по-скоро срещу целият процес на даване и взимане на ембриони.

Наскоро имаше подобни настроения срещу сурогатното майчинство. Утроби под наем и други глупости. И защо? Защо някой смята, че майчинството е нещо твърде свято, за да бъде продавано, но иначе не е достатъчно свято, за да не бъде регламентирано и отказвано. И кой би се наел да каже кой има право на дете и при какви условия има право да го получи?

Познавах жена, която не можеше да има деца. Т.е. не знам дали не можеше, но нямаше, а много искаше и бяха подали документи за осиновяване и чакаха от доста време.  И тя изглеждаше толкова отчаяна. Аз лично не мога да я разбера, може би защото биологичният ми часовник още не е стигнал до там, а може би защото моят просто не работи на същия принцип. Но въпросът е, че тя беше отчаяна! Някои хора просто много искат да имат деца (а други мои познати съвсем не искат). И ми е трудно да си обясня, как някой ще се изправи пред тях и ще им каже - ти нямаш право да си вземеш донорска яйцеклетка/сперма, защото не си достатъчно добра или защото самият процес е "дяволски". Значи, ако осиновиш дете, няма проблеми, въпреки че то не е с родителите си и пак не е с твоето ДНК, но ако "осиновиш" ембрион е лошо, защото психологията на ембриона не позволява такива манипулации? Що за глупости са това!А ако дадена жена не може да износи дете, но има съвсем читави яйцеклетки, защо да не може да си плати на някоя жена да й износи собственото й бебе? Още повече, че понякога дори не става въпрос за пари, а за роднинска подкрепа - примерно от сестри или братовчедки.

Без да съм имала дете, мога да си представя колко се привързваш към нещото растящо в корема ти. Но ако трябва да бъдем съвсем честни, става въпрос не за някаква висша любов, а за хормонална реакция, подсигуряваща оцеляването на плода и на поколението. Същите хормонални реакции се получават и по други поводи - например при трансексуална операция или хормонално лечение. Т.е. това е нещо, което ние можем да манипулираме и да използваме. Е, добре, каква е разликата в случая? Защо една жена да няма право да бъде сурогатна майка, ако е преценила, че иска и може? Толкова много жени не могат да износят дете по хиляди причини, защо тези хора да трябва да останат без поколение?! И както и да е, връщайки се към донорските яйцеклетки и сперматозоиди, защо един мъж или жена да е по-приемливо да се отдаде на безразборен и не безопасен секс, за да стане родител, отколкото да използва донор? Това звучи налудничаво!

Но точно това е изводът, ако човек започва да мисли по въпроса. Имаше изискване сурогатните майки да са женени (?!) и да имат вече деца (това по-мога да го разбера). Искам и за хората, които си плащат да сложат изискване да са женени. И тогава ще се върнем щастливо 20 години назад. Това ли ни е целта? Затова ли гледаме турски сериали, за да се върнем назад към времето на патриархалните извращения? Забелязвате ли, че в турските сериали няма секс? Жените забременяват, ама как и защо, някак не става ясно. Това ли искаме? Да се върнем към щъркелите? Ми браво на нас. Това дори носталгия не е, по-скоро някакво раздвоение на личността и лицемерие. От една страна чалга певиците, а и певците са въплащение на секса, и имат толкова потресаващо много фенове, от друга - всички искат да се върнат в някакви турски взаимоотношения, в които мъжът е господар, жената - дете, за което да се грижат, а сексът се подразбира (някак).

Според мен всеки има право на дете, придобито по някакъв законен и невредящ на никой начин. В крайна сметка, телата ни са само съдове за душите ни. Наблюдавани са случаи на промяна на личността при трансплантации или тежки инциденти. Всеки може да си промени тялото в мъжко или женско, ако има достатъчно пари и желание. Трудно е да се говори за телата ни като за нещо абсолютно. Единствената засега абсолютна разлика е в детеродните способности. Но толкова много жени ги нямат по някаква причина. Толкова двойки имат нужда от медицинска помощ, за да се размножат. Кои сме ние, че да им пречим? По-добре ли е, богатите двойка да си отвлекат дете, отколкото да си родят собствено? Наскоро чух за случай, в който в мол в София изчезнало дете, затворили веднага мола и го намерили в тоалетната ПРЕОБЛЕЧЕН и май с друга прическа! Т.е. готов за отвличане. Защо трябва да се стига до там?

И ще повторя това което написах и под онази статия - ембрионите не са хора. Те са клетки. Трудно ми е да кажа, кога един ембрион става човек, но знам, че на няколко семици не е. За да бъде човек, трябва душата да има подходящ съд, тяло което да управлява. Клетките не са тяло, те са си делящи се клетки. Така че не мога да разбера какво значи "технология на дявола" или "деца на дявола". Зачеването е нещо смешно лесно, когато не го искаш, но може и да бъде супер трудно ако много го искаш. И затова, мисля, че хората трябва да се водят от някаква рационалност, когато се опитват да регулират такива неща.

А рационалността е проста - на първо място грижа за майката и нейните права и живот, на второ за това на зародиша. Но в крайна сметка, както всеки може да си излезе от болница с подпис, така би трябвало и всеки да може, пак с подпис да поиска рискова бременост. Много ме впечатли случаят с 62-годишната майка. Някои казаха, че тези деца били обречени да станат сираци. А кой може да гарантира колко живот остава на който и да е? Тази жена може да живее и до 90, 20-годишна майка може да умре от катастрофа, свръхдоза или пневмония. КОЙ може да каже кой колко ще живее?! И всичките проценти на света не дават гаранция. Т.е. не може възрастта да ни бъде основен критерий. Вероятно трябва да се прави оценка на семейно състояние, здравословно и психическо, но в крайна сметка, всеки който гледа Карбовски ще знае, какви уроди раждат ли раждат. Щом природата е решила, че те могат да се разплождат, кои сме ние, че да казваме не?


П.С.Аз съм доста хм либерална в някои отношения - ако питате мен половината ни общество и цивилизация е плод на да кажем еволюционна грешка, която в един момент е довяла от някъде патриархалното общество и се е опитала да изтрие женското начало. Когато измислят външни утроби, вероятно много голяма част от нещата ще си дойдат на мястото. Но съм сигурна, че и тогава голяма част от жените, ще кажат "ама то е толкова хубаво бебето да расте в корема ти, как ще се откажа от това". Няма да коментирам хубавото, те си знаят. Но по-важното е, че смятам, че всеки трябва да има право да избере как да си живее животът и как да отгледа поколението си. В крайна сметка, да си родител не значи просто да си родиш бебе, значи да го отгледаш, възпиташ и да му дадеш най-доброто от себе си, за да стане по-добър от теб и който там ти партнира. Така че вероятно е дошло времето да си дадем сметка кои неща в нас са плод на химията на мозъка и кои са наистина важни и за нас и за човечеството като цяло.



Гласувай:
7


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. despinida - Подкрепям те в позицията, която защитаваш...
13.06.2010 15:19
и за сурогатните майки, и за раждането на 62-годишната психиатърка, и за правото всеки сам да определя живота си, но най-вече за това, че.... "половината ни общество и цивилизация е плод на да кажем еволюционна грешка..."
Аз бих казала, дори - не половината, а 7/8...са грешките в природата, но ефекта от тях тепърва ще започне да се проявява...
цитирай
2. анонимен - inaistina li taka mislite
13.06.2010 23:05
kolko godishna ste?az sum 65.po moe vreme niamashe tolkova moderni proizvodstva za choveshki sushtestva.vsiako semeistvo iskashe da ima plod ot tiahnata lubov.i ako ne mojehada imat a imaha goliamo jelanie da sa roditeli stavaha takiva na niakoe othvurleno ot maikata dete.az se omujih na 25 zashtoto mnogo iskah da si imam dete.do tova vreme si misleh,che ako e moga da zabremeneia shte si osinovia i az edno podhvurleno.no kogato stanah semeina si promenih tova mnenie.togava poglednah pod drug ugul vuv situatsiata.edni sa detsata praveni s lubov drugi detsata s nasilie i drugi detsata praveni s mehanichen sex.a kakvi li shte sa tezi koito sa ot sugorotna maika?kak sa zachenati kakva e tia s kakva kruv go hrani kakvo mu predava?sushtoto e i s darenite iaitsekletki spermatozoidi.neshto kato fabrika za proizvodstvo na bioroboti.ami zashto triabva da se stiga do takova smeshenie?bogatite zapadniatsi sigurno znaiat zashto iskat klonirane.neka tezi koito ne mogat da zachenat da se klonirat vednuj jenata vednuj muja i shte si imat detsa.nima i za vas lubovta e sexa v legloto?
цитирай
3. denijane - Защо пък биороботи?
14.06.2010 10:46
Много деца се раждат от насилствен или механичен секс или пиянски, и много от тези хора стават не по-лоши от всички други, даже често и по-добри. Кой може изобщо да съди, кой е биоробот и кой не! Никой от нас няма контрол върху моментът на зачатието си, аз не знам кога съм зачената и какво от това. Трябва ли да имам сертификат за зачеване в любов?!
Любовта е нещо, което не е писно на всеки в този живот, някои хора така и не познават взаимната любов, затова и много жени от съвсем малки искат да станат майки, за да знаят, че поне някой ги обича истински. Хората издигат любовта на пиедестал, но по този начин унижават всички които не са срещнали половинка или са я срещнали, но не харесват. Човекът има право на качествен живот дори и да не е срещнал половинката си.
Смешно е да твърдите, че не трябва да се осиновява (защото не знаеш как е създадено детето и от какви родители) и че не трябва и с донорски яйцеклетки и сперматозоиди да се създава живот, защото било био-робот. Ми не е био-робот. Всяко бебе се създава като се съберат яйцеклетка и сперматозоиди. Дали ще е в майчината утроба или навън е напълно все едно. Дори кой ще го роди е горе-долу все едно. Да има постоянно движение на вещества между майката и детето и тя остава отпечатък върху плътта му, но тялото е само един съд. Това което е вътре е важно. Цял живот върху нас разни хора или събития ще оставят отпечатък. Но те са просто части от нас, не са самите нас. И от нас зависи какво да правим с тези отпечатъци и как да живеем достоен живот.
@деспинида - може и 7/8 ми да са, но аз все пак вярвам, че остатъци от правилния път винаги са оцелявали в нас и различни хора са вървяли по него въпреки общественото неодобрение и враждебната среда.
цитирай
4. kass - denijane
15.06.2010 22:43
по принцип не обичам крайните позиции, но винаги съм била против количеството за сметка на качеството. Изказваха се твърде много мнения кой по колко раждал и как българите не раждали и т.н. Като майка мога да кажа, че майчинския ми инстинкт се задейства в момента в който синът ми кихна за първи път, уплаших се ужасно да не се разболее, беше едвам на месец. Тогава разбрах думите на майка ми, че собствените ни деца се гледат по лесно от чуждите, просто инстинктът работи, интуитивно разбираш, че нещо не е наред. В случаите които са описани в статията ти има няколко въпроса, които силно ме вълнуват.
1. Как майката, която износва детето се разделя с него след като го роди???
2. Как се задействат инстинктите при новите родители???
3. В случаите на донорство, как поемат риск за наследствеността, нямам предвид само болести по наследствен път, по наследство се предава и част от характера на родителите???
В общи линии всичко ми прилича на лотария. Все пак, желанието за деца е много силно и с възрастта се засилва, особено при жените...лечението на безплодие е по-лесно в по-млада възраст (почти няма неизлечимо безплодие, изключително редки са случаите в които действително да не може да се помогне на двойката), ето защо лично аз смятам, че такива статии имат известна доза отрицателен ефект. Хубаво е всеки човек да знае, че в него е заложен репродуктивния инстинкт и да се погрижи за създаването на дете навреме, независимо как ще осъдим от морална гледна точка който и да е въпрос по темата, безспорно единственият безболезнен и естествен начин е да се създаде дете в подходящото време, планувано и разбира се с любов...
цитирай
5. razkazvachka - Много интересни въпроси повдигате -
15.06.2010 22:44
онова, което ме привлече, обаче, е използваното словосъчетание "деца на дявола"...
що се отнася до "биороботите" - това, както и понятието "изкуствен интелект" има неясни граници
цитирай
6. tera - Спред мен жената, решила да ражда на 62 години е водена само от собствения си егоизъм
16.06.2010 01:03
Ако беше помислила какво може да даде на тези деца, би следвало да се откаже от идеята. Защо не се е разраждала на 30-40 години и то по естествен начин, ами е чакала да стане на 62? Това си е пълен идиотизъм.
След като Господ й го е отрекъл това право (искам да кажа Природата естествено, не съм религиозно изкукала) не би следвало на преклонна възраст да се опитва да постигне нещо, което е пренебрегвала цял живот.
Ако не беше го пренебрегвала - до 62 години все щеше да сколаса да го направи.
Направо ми се драйфа от този криво разбран либерализъм - айде бабичките да раждат увредени деца за собствен кеф или пък онзи дама с увреждания, която беше решила рекорд в Гинес да поставя, без да си мисли какво поколение създава.
Нека Господ ги съди.
цитирай
7. denijane - ...
18.06.2010 22:27
@Kass -
1. Приемната майка се отказва както и всички други майки, които оставят децата си за осиновяване. А те са доста. Дори някъде по света това се смята за едва ли не препоръчително и нормално в по-ранна възраст.
2. Инстинктите се задействат мнооого лесно. Мене ме ритаха заради кучето ми(тогава беше мъничко). Дори не за човек. И нямах избор, просто така чувствах нещата. Когато се грижиш за някой, ти го заобичваш. Това е положението. Природата се е подсигурила по много начини - хормоните действат в двете посоки. И освен това въпросът ти очевидно противоречи на идеята на осиновяването. Да не искаш да кажеш, че тези хора нямат инстинкти. В началото нямат, после им се появяват.
3. За 3 никога няма гаранция, дори и със собствените ти гени. Толкова деца нямат нищо общо с родителите си като характер. Примерно аз единствена от цялото семейство имам наклонност за науки. Е, и?
Освен това от къде го измисли това няма неизличимо безплодие? Ако нямаш яйчници как ще забременееш? Или тестиси. Случват се такива неща...
@razkazvachka - Благодаря. Наистина, ако питаш мен ние всички сме биороботи. По-голямата част от живота си дори не разбираме какво наистина ни се случва, а сме роби на най-различни хормонални реакции. Но можем да бъдем и много повече ,ако поискаме.
@tera - аз също не съм убедена, в мотивите на тази жена. Вероятно лекарите й са искали да поставят рекорд, а тя да си има дете. От друга страна, медицината напредна толкова през последните 10 години, преди това тя е била на 52 и вероятно не е имало никакъв шанс за нея. Трудно е да се каже защо точно го е направила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327515
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930