Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2017 12:07 - Методите използвани от Кремъл за дезинформация са примитивни, но те работят: Нахвърляйте повече мръсотия, все нещо ще се залепи
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 795 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  The New York Times: Следите на кремълската дезинформация - от СПИН до фалшивите новини на Путин

КГБ и съветското разузнаване успешно разпространяват фалшификации още през 80-те

  image

 

17DEC2017  

Линда Цю, The New York Times 

Корените на интригата  с антиамериканската кремълска дезинформация са от времето на Студената война, и са свързани с произхода на болестта СПИН. Този заговор беше разобличен от администрацията на Роналд Рейгън и сега служи като христоматиен пример за руска дезинформация в глобален мащаб.
„Следите на руската дезинформация могат да бъдат открити от двете страни на Атлантика“, заяви пред Конгреса през ноември бившият съветник на Пентагона, професорът от университета „Джорджтаун“  Марк Р. Джейкъбсън.
„Независимо дали става дума за Brexit или американските избори, руската пропаганда продължава да заразява социалните мрежи. И ние виждаме 

пропаганда, която разделя обществото,

 също както по времето на Студената война“, каза Джейкъбсън.
Дезинформационната кампания от 80-те години, наречена от източногерманското разузнаване „Операция „Инфекция“, се е състояла в разпространяването на конспиративната теория, че вирусът причиняващ СПИН се е появил в резултат на експерименти с биологично оръжие, извършвани от САЩ.
По онова време болестта поразява предимно мъже хомосексуалисти и заради бавната реакция на администрацията на Рейгън, в гей-обществото се засилват подозренията, че за появата на вируса са отговорни американските власти.
„КГБ се „хвана“ за това и добави нов щрих, сочейки конкретното място, където е „създаден“ вирусът: Форт-Детрик в щата Мериленд (изследователски център, където през 50-те и 60-те години наистина са извършвани опити с биологично оръжие)", разказва Дъглас Селвидж, директор на проект за проучване на архивите на ЩАЗИ.
Кампанията на КГБ започва с анонимно писмо, публикувано най-напред в един малък вестник – „Патриот“, излизащ в Ню Делхи, Индия, а по-късно става ясно, че вестникът е получавал съветско финансиране. Писмото е публикувано през юли 1983 година със заглавие: СПИН може да завладее Индия: тайнствената болест е предизвикана от американски експерименти. В писмото се твърди, че произходът на вируса е Форт-Детрик.
„Изборът на вестника е внимателно обмислен. Вестникът не е свързан директно със СССР, освен това е англоезично издание, лесно достъпно за глобалната аудитория“, смята специалистът по военно разузнаване Томас Богардт.

„В КГБ са разбирали как работи човешката психология“,

 коментира Богардт. По думите му, сценарият е бил прост, но ефективен: да се открие в западното общество вътрешен раздор, да се насочи вниманието към несъответствията и двусмислиците в новините, да бъдат напълнени със смисъл и „да се повтаря, да се повтаря, да се повтаря“.
Насоката на кампанията е определена в служебно писмо изпратено от ЩАЗИ до българското разузнаване през септември 1985 година. Според формулировката на източно германското разузнаване, целта е „да бъде създадена на Запад изгодна за нас гледна точка: болестта е резултат от излезли от контрол тайни опити на американското разузнаване и Пентагона с нови видове биологично оръжие“.
Месец по-късно съветската „Литературная газета“ публикува статия със заглавие „Паника на Запад или Какво се крие зад сензацията около СПИН“. 
В статията е публикувана напълно правдива информация поотделно за вируса и за Форт-Детрик, но двете точки са съединени с помощта на публикацията на индийския „Патриот“, цитирана от „Литературная газета“.
Статията привлича вниманието и версията и е повторена от различни издания в целия свят, включително Финладния, Кувейт и Перу. Телевизия CBS, афроамериканската преса в САЩ, изданията на сексуалните малцинства, критикуващи ЦРУ и крайнодестния кандидат за президент на САЩ Линдън Ларуш – всички те се включват в разпространяването на конспиративна теория. (Макар, че Ларуш обвинява Съветския съюз, че използва СПИН като оръжие).
На версията създадена от КГБ се позовава и бившият президент на ЮАР Табо Мбеки, когато в началото на 21 век се отказва от програмата за лечение на СПИН с помощта на антиретровирусни средства, което води до криза в здравеопазването.
А хип-хоп-изпълнителят Кание Уест в две свои популярни песни споменава конспиративната теория: „И аз знам, че правителството е създало СПИН“.
Същата тактика може да бъде проследена и в последните години.
Домораслата конспиративна теория, че Барак Обама не е роден в САЩ и следователно няма право да се кандидатира за президент, беше подхваната от руските държавни медии, а по-късно на нея започнаха да се позовават крайно-десните издания. 
Скандалът, известен като „Пицагейт“ — безпочвените обвинение към Джон Подеста, ръководител на предизборния щаб на Хилари Клинтън, че е създател на педофилски бордей във вашингтонска пицария, по същия начин беше разпространен и популяризиран от руските тролове в социалните мрежи.
Селвидж смята, че такива конспиративни теории са използвани от руските „информационни войници“ създавайки „оптимална операционна среда“.
Джейкъбсън сравнява кампанията за СПИН с фалшивите акаунти с руски произход и кампаниите, които паразитират на популярността на движението Black Lives Matter (Животът на черните има значение) и засилваха междурасовото напрежение през 2016 година.
„Туитър-ботовете, с помощта на които по време на миналогодишната президентска кампания организираха 

вирусно разпространение на фалшиви новини,

 сега са трансформирани в „киборг“-акаунти, в които се съчетават автоматичното и ръчното управление“, казва изследователят на компютърната пропаганда от Оксфордския университет Саманта Брадшоу. 
Такива акаунти се откриват по-трудно, но те също се „залавят“ с въпроси, разделящи обществото и продължават да вбиват клин.
„Главното е, че те не просто лъжат, а увеличават количеството лъжа. И колкото повече се увеличава количеството на историите, толкова по-абсурдни стават те“, смята Брадшоу. 
Тя посочва и първия случай на дезинформация в социалните мрежи, когато ползвателите на Туитър и Фейсбук започват да разпространяват теории за изчезването на малайзийския Боинг MH370. Слуховете варират от стихийно бедствие до изчезнал още през ВСВ батальон, който изведнъж се материализирал и свалил самолета. Версиите за другия свален малайзийски Боинг MH17 пък достиган дори до

 опит на Украйна да убие Владимир Путин,

 но бил свален грешен самолет.
„Задачата не е да бъдат убедени хората, че съществува батальон останал от Втората световна война до днес, а да бъде предизвикано недоверие към медиите, които не успяват правилно да обяснят събитията“, казва Брадшоу.
В случая с дезинформационната кампания от 80-те години доводът, че произходът на болестта СПИН е неизвестен се оказал изгоден за конспиролозите.
Източногерманският биолог Якоб Зегал, участващ в съветската кампания хваща растящите съмнения във версията, според която вирусът е преминал към човека от африканските зелени маймуни. В интервю за лондонския „Сънди експрес“ през 1986 година той нарича версията „смехотворна“ и обвинява американската държава, че я разпространява като прикритие за вината си.
Но към 1987 година СССР губи интерес към кампанията, която не е приета от московската научна общност.
Държавният секретар на САЩ Робърт Шулц упрекнал тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов за разпространяването на „някакви небивалици за СПИН“. Горбачов заповядва на КГБ да спре да разпространява конспиративната теория, а след разпадането на комунистическия блок  бивши съветски разузнавачи признават, че са се занимавали с тази кампания за дезинформация.
„Такива „активни мероприятия“ може и да носят тактически успех, но в стратегически план се провалят. В случая със СПИН съветските спецслужби бяха принудени да се откажат. Но що се отнася до намесата в американските избори, ако целта на Кремъл беше да получи американска администрация настроена да свали санкциите срещу Русия, по същество се получи резултат противоположен на желаното“ смята Селвидж. 
„Методите използвани от руснаците за дезинформация са примитивни, но те работят: Нахвърляйте повече мръсотия, все нещо ще се залепи“. И те са усвоили това. Това не им помогна да спечелят Студената война, но подкопа доверието към западните и американските институции“, коментира Богардт.
Фактор




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4084668
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5072
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031