Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2013 17:04 - Тошиба ще строи блок 7 в Козлодуй? WTF?!
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 1641 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 11.12.2013 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преговаряме с "Тошиба" за строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", Стойнев: Технологията ще бъде на американската "Уестингхаус“ Нова седмица, нова глупост от министър Стойнев! Не мислех, че е възможно, но той май ще надмине предшествениците си по идиотизъм, което е огромно постижение, ако се замислим. Започвам да се чудя дали пък не избират министрите на енергетиката по глупост. Помним, че ББ ги събираше по светофари и градинки, но явно Орешарски е намерил дори по-добра методика.

Значи сега ще строи Тошиба?! Че какво й беше на Уестингхаус? Нали бяха приятели на демокрацията и с най-великата, безопасна и евтина технология на света? Вече не са ли? Думите на министъра наистина объркват представите ми за ядрена енергетика. И за елементарна логика.

А Тошиба имат невероятна история на безопасни АЕЦ-и - само една гръмнала и то заради подчертано безхаберие и немърливот. Браво Стойнев! Не знам как си го измислил, но със сигурост са били нужни много напъни.

Ей тази реплика обаче изби рибата:
"„Конкурс за строителство ще има, но тук става въпрос за избор на технология. Конкурс за технология не може да има, защото това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия“, отсече Стойнев."

Каква точно е връзката между вида на технологията и изкупуването на тока от страна на държавата, не ми е ясно. Освен ако случайно не са започнали да правят реактори с ветрогенератори, например. А дано, ама надали, както се вика. Та като изключим този особен случай, какво по дяволите иска да ни излъже министъра този път? Как точно си го представя ядрената енергия да не се изкупува приоритетно, при положение, че реакторите не могат да намаляват производството си кой знае колко и всяко претоварване може да бъде опасно? Ама не икономически опасно, а физически опасно. Или смята да емигрира на Марс, щото както се видя от Фукушима, планетата е малка за такава авария.

Из коментарите в днес.бг имаше два много смислени. Единият питаше как така се строи ЧАСТЕН АЕЦ при положение, че всички рискове - икономически и физически остават за държавата и хората.
Вторият ще го цитирам:
"Японци ще строят американска централа с френски турбини и с чат пат руски части купени покрай авантюрата Белене! Ще бъде истинско приключение пускането му! "

Не знам защо някой от всъщност много добрите ни, но явно сравнително продажни  ядрени експерти не обясни на тая тиква, че ядреният реактор не е като стара лада, на която да можеш да сложиш китайски свещи, немски гуми и българско масло и да върви като руски танк. Всяко нещо в тоя реактор трябва да е проектирано, тествано и отработено до последната подробност. За да бъде безопасно. Така че някак не е много желатело да се смесват производители, технологии и горива в произволни "пазарни" комбинации. Защото физиката не се подчинява на пазара, каквото и да са му обяснявали в икономическия факултет.

А и аз да попитам, какво стана с Белене? И нея ли ще плащаме или само каквото ни осъдят на арбитража? На колко страни ще дължим милиарди, когато епичната ядрена сага приключи? И дали случайно ще имаме поне един реактор след това, ей така за цвят. Че досега сме го платили тоя реактор и тая АЕЦ поне 2 пъти, и както изглежда ще ги удвоим. А като се сетя, че и референдум направихме (и платихме)...И доколкото си спомням питаха за или против АЕЦ Белене, а не за или против още няколко десетки милиарди за несъществуващ и неосъществим АЕЦ,.

Опитвам се да звуча подигравателно, но истината е, че подигравката е с нас. Един АЕЦ е огромен проект, дори за голяма държава - струва над 10млрд долара или евро, има дълъг срок на икономическо и политическо обвързване и изисква огромно количество административна, технологична и физическа работа. Нормално е всяка голяма държава да ни натиска да изберем нея. Ненормално е ние сами да се натискаме на всички ЕДНОВРЕМЕННО!  И да плащаме на всички. Дори за порно актрисите това е доста, какво остава за бедна майка България...


Тагове:   Белене,   АЕЦ,   реактор,   Стойнев,


Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. djani - Право в десятката!
11.12.2013 17:27
Отдавна сме порноактрисата на ЕС, Русия и Америка. Скоро ще не се изреди и Китай! Ще трябва да пъшкаме и да се усмихваме. Тъкмо в момента по ТВ -то ни убеждават колко невъзможно е намаляването цената на тока и че основнотото потребление било на храна. Извода: гладен, на светло и топло, или обратното - сит, но на тъмно и студено. А никой не обелва и приказка, че унищожихме икономиката.
цитирай
2. denijane - Ти пък сега искаш и да ядеш и да си на ...
11.12.2013 17:46
Ти пък сега искаш и да ядеш и да си на топло и светло. Няма такъв филм. Ще вземе да ти хареса и после ще искаш и други екстри като достойно заплащане, пенсия, здравеопазване, образование...министри с коефициент на интелигентност повече от на амебата. Не може така. Ще вземем да си спомним, че сме човеци и да поискаме равни права с европейците.
Според мен някой трябва да напише дисертация по психология основавайки се на историята на България от последните 20 години. Такова унищожаване на самоуважението и рационалната мисъл, за толкова кратко време. Просто уникален психологичен експеримент. Жалко за хората.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327333
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930