Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2012 16:45 - Как от османско владичество можем да преминем към османската власт
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 2889 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пореден бисер на родната журналистика. Говоря за статията в Новинар "Комунизмът беше по-вреден от османската власт". Толкова глупости на едно място отдавна не бях чела.
Първо забележете гладкия преход от "Турско Робство" през "Османско владичество" към "Османска власт". Когато аз бях ученичка, което не беше толкова отдавна, официалният термин беше османско владичество, неофициално турско робство. На практика замяната на турско с османско е евфемизъм. Вярно, настоящата държава Турция се е разграничила по времето на Ататюрк от Османската Империя. Но това е било тогава. Настоящата държава не се разграничава толкова активно. Даже напротив. Дори ролята на армията като пазител на светското начало беше поотменена след серията арести на генерали опитващи се да свалят Ердоган. Още повече, че Гърция, макар да няма почти нищо общо с Елада, много щастливо си пробутва името във всяка статия за паметници от антично време. Т.е. приемствеността е нещо доста условно. Така че ако за Гърция може, не виждам защо за Турция да не може. Още повече, че ако помните имаше един случай в Афганистан, на българска военнослужеща наказана заради презентация на тема Османските издевателства над българското население. Защо? Защо се обиждат ако не се чувстват приемници на Империята? 
А колкото до робството, много ми харесва как веднага щом някой повдигне въпросът за робството, се изсипват маса Ентелигенти, които казват "Защо толкова искаш да си потомък на роби?". Ами драги ми Ентелигенти (защото друго не сте), тая работа с искането, не е като оная. Също както едно престъпление може да не е такова каквото от ГДБОП желаят да е вярно, така и наследството не можеш да си го пожелаеш. Е, в Гърция и Македония можеш, но там е патологичен случай. Можете да щете, можете и да не щете, но ДНК-то не лъже. Вие сте наследници на роби. Ние сме наследници на роби. Не всички. Но някои. Нали знаете - господари, бели робини, добър сценарий за порно филм, пък тогава контрацепцията е била по-сложна манипулация. Така или иначе, не знам защо думата роб ви притеснява толкова. 90% от чернокожа америка са потомци на роби. Е, и? Това не ги прави по-малко хора, от който и да било. А ако сте случайно расисти, може би трябва да отбележа, че робството е съществувало и през античността (всъщност винаги). Спартак е бил роб. Мойсей май също (поне по наследство). Та да си роб не е нещо чак толкова екзотично. В Тракия робството никога не е било на мода, може би затова ни е толкова трудно да преглътнем тази дума. Но така или иначе, в Османската империя робство е имало. Така че е абсурдно да се твърди, че не било робство. В съзнанието на хората тогава (особено по-бедните) си е било робство. Да се спори с Вазов и Ботев дори не е смешно, трагично е. Но ок, административният термин е владичество. Ние сме били ЗАВЛАДЕНИ и ВЛАДЕНИ доста дълго време. Не сме си избирали демократично "власт", завладени сме със сила. С кръв. Възстанията са били потушавани с меч. И още кръв. Нашите предшественици са били клани, изнасилвани, набивани на кол : избивани. 
Но да се върнем на статията. Статията се опитва да ни нарисува една идилична картина на турското робство, сравнено с управлението на БКП. Трябва да призная, достатъчно млада съм, за да не мога да симпатизирам на анти-комунистичния фанатизъм. Да, този период от историята е доста тъмен. Но той е такъв за целият свят. Така че, страстно споделям идеята, че той никога не трябва да се връща. Но осталата част от характерната жлъчна анти-комунистическа реторика ми е чужда. Както и да е. Сравнението издиша по много точки. Ще спомена няколко от най-набиващите се на очи.
- 1/3 от населението е било сътрудници на ДС и/или членове на БКП. Дотук добре, тази цифра вероятно е близка до реалността. Но продължението е интересно. "Вторите са хора, които, от една страна, са зависими, а, от друга, сами имат голямо влияние." Да разбирам ли, че 1/3 от хората в България за хем зависими, хем имат голямо влияние? Защото около себе си не виждам влиятелни хора. Виждам хора опитващи се да оцелеят и едвам свързващи двата края покрай данъци, осигуровки, акцизи, ниско заплащане и високи лихви по кредити". А извън големите градове, в дълбоката провинция, хората мизерстват буквално. Биват експлоатирани, ограбвани и съсипвани от разни предприемчиви търговци и прекупвачи. Та някак това вменяване на вина на хората, бивши членове на партията или сътрудници на ДС (някои от които по неволя), някак не го одобрявам. Да, вероятно са писали доноси за жълти стотинки. Но процентът доноси, който е довел до резки промени в качеството на живот на някой (или по-лошо) е неизвестен. В мнозинството си, тези доноси са служели предполагам за сплашване или изнудване. Нещо което и сега се прави доста ефективно. 
Ще ми се да направя една вметка по отношение на влиятелните хора сега и тяхната приемственост. Едва ли има спор, че бившите кадри са се обогатили от положението си. Въпросът, който никой не си задава е, защо, след всички протести и митинги, едни и също хора са останали на власт. Нали хората най-накрая са проимали глас? Нали са си получили демокрацията, която са искали. Защо нищо не се е променило? Признава се, че са се щурали като отвързани и не са знаели какво точно искат, но някак никой не чувства вина затова. Ами ако протестиращите не знаят какво искат, кой да знае? Това е демокрацията. Хората искат нещо, хората излизат по улиците, хората получават нещото или свалят режима. Никой не мисли за теб, никой не се грижи за интересите си. Ти се грижиш за тях! И това е твое право и задължение. Да обвиняваш престъпника, че знаел какво иска и го е получил, докато ти си пеел "Вдигни очи" е абсурд. Да, влиянието, властта и парите са все още в същите хора. А мнозинството, все още живее в комунизма и очаква "държавата" да му свърши работата. Да, ама сега сме капитализъм, държавата не върши работата на хората, те сами си я вършат.
Бяха писали някъде, че властта в държавата се държи от около 1000 семейства. Възможно е. Всъщност е доста вероятно. Освен това е и вярно - тъжната истина е, че печелившите бизнеси са отдавна разпределени, нови играчи трудно се приемат, а големите пари се въртят на принципа на Османската империя - корупционно и доста незаконно (но пък с пълните протекции на властта, която  да е тя, вкл. и настоящата). Макар тази ситуация дълбоко да ме отвращава, все пак ще направя един паралел с нашата американска мечта. В САЩ капитализмът е много условно понятие. Публична тайна е, че мнозинството управляващи са в постоянен конфликт на интереси - бивши кадри на корпорации се назначават в правителството, където осигуряват договори и протекции, след което след някоя годинка "служба на обществото" се връщат доволно в компанията-майка. И/или влизат в борда на директорите на някоя голяма организация я МВФ, я Световната Банка и управляват света с корпоративната си мъдрост. На практика, най-големите пари в световен мащаб се държат от ограничена бройка фамилии. Не знам дали са 1000 или повече или по-малко, но това не е теория на световната конспирация, това са факти които могат да се проверят като се сравнят бордовете на големите компании и организации. Пример достъпен на български е историята Халибъртън/Дик Чейни. 
С което не искам да кажа, че случилото се в България по време на прехода е нормално, не е. Но за съжаление световната практика е такава. Пари при пари отиват, останалите само работим за тях. Или се опитваме да ги свалим/заменим, обикновено неуспешно.
- модерното робство
Тук ще отговоря с един епизод на "От местопрестъплението". В него показаха същото това робство в щатите. Момичето се отвлича от улицата и бие и изнасилва докато не склони да проституира. След това е просто робиня, която може и да смени собственика си, но много трудно може да престане да бъде робиня. Просто защото всичките й връзки с предишния й живот и личност са прекъснати. Така че който е писал тази статия е в голяма грешка, този тип робство не е присъщ на България, той е присъщ на целия свят. И това не прави Османското владичество по-приемливо. Прави човешката психика, която може да пречупи личността на млада и красива жена, за да изкарва пари от тялото й извратена, грозна и уродлива. В епизода младата жена беше журналистка, градила кариера, имала мечти. И така, докато някой не я срещнал на улицата и не решил, че е много по-добре тя да проституира за него и да работи за неговите мечти, вместо за своите. И това се случва постоянно и навсякъде. Трафикът на жени е сред най-гнусните феномени на нашата цивилизация. Но докато има мъже, готови да правят секс с малтретирани жени, а държавата абдикира от лигализирането и контролирането на проституцията, той ще се случва. 

И така, да обобщим. Въпросната статия се опитва да ни убеди, че Османската власт, била по-добра от комунистическата. Че робството се случвало навсякъде, а не защото самите османци са зли. Че България и без това била изостанала, завладяването ни от османските турци всъщност е било много хубаво. Вярно, има някакви наченки на Ренесанс у нас преди цяла Европа, но това са долни комунистически инсинуации. Тя затова и Боянската църква е затворена за посетители. Турците всъщност са ни помогнали, докато руснаците са ни съсипали (макар и да има някакви твърдения за налети милиарди до преди 80те години, но и това сигурно са долни лъжи - машините и предприятията, които приватизираха, ограбиха и фалираха покривайки загубите от нашия джоб също са измама ).
За властта на БКП все още има доста неизвестни, така че само времето и евентуалното проговаряне на някои хора ще ни опише пълната картина на тези времена. Но за турското владичество се знае доста. Знае се например, че хора са били клани. Знае се, че в църквата в Батак има кости на хора избити от същата тази "власт". Да, това е същата църква, която поредния православен родоотстъпник е решил да ремонтира, за да пасне на вкуса му по-добре, поругавайки паметника и вероятно заличавайки доказателствата за зверствата на турците. Дали това е случайно? Дали и тази статия е случайност? Светът е пред война. Война, в която ние сме беззащитни , защото на практика нямаме армия. Дали с тази статия не се опитват да ни подготвят за бъдещето? Това ли искаме наистина - нова османска власт. Живот като в турски сериал, в която всички си казват "благодаря" и "добре дошли" и "како/батко" и всичко е розово, докато злата свекърва не настрои мъжа срещу жената и тя не се окаже заточена някъде, пребита и заклеймена. И така до последната серия, в която мъжът разбира какъв е идиот и не си взима жената, която разбира се му прощава, защото малко бой за закуска е добър за тонуса. Това ли ще бъде животът ни? Мъже и жени не познали истинската любов и вярност, живеещи в постоянен турски сериал, осеян със злоба, завист и заговори? Да сте забелязали протести в Турция? Няма и да забележите. За тази демокрация ли викахте през 90те, заради нея ли всички страдахме, гладувахме и търпяхме? За турската ВЛАСТ?!!!!

Вярно е, че след Освобождението, будителите и инициативните хора са управлявали страната и са я довели до огромен подем. Но като гледам какви будители имаме сега, в лицето на подобни "журналисти", май не можем да очакваме нищо хубаво в близкото бъдеще. А междувременно, ДПС все още граби страната, експлоатирайки собствения си електорат и държейки го в бедност и неграмотност. Мислите си, че Супер Бойко се е справил с ДПС. Мислете си! Защото техните хора все още са на ключови позиции в управлението на парите и грабят с пълни шепи, докато вие си мислите и се чудите дали все пак няма да ни е по-добре под турска власт. А Свободата, за която нашите предци са умирали с плам, все още си остава мираж. 



Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. whitebarde - !
26.02.2012 19:20
Браво за постинга!Много точен, много верен, много истински.
цитирай
2. divna8 - Поздравления и от мен - за силата и ...
27.02.2012 09:43
Поздравления и от мен - за силата и смелостта, за искреността в постинга ти!
цитирай
3. djani - Жани, имаш публицистичен талант!
19.01.2013 15:40
И буна съвест Използвай ги. Дали ще те видя като в картината на Делакроа "Свободата води народа". Майтап бе...
цитирай
4. denijane - Благодаря за хубавите думи, djani! ...
22.01.2013 19:36
Благодаря за хубавите думи, djani! За съжаление, една птичка пролет не прави, нито пък 100 по блоговете :) Но се радвам, че има хора като теб, които четат и коментират и искат да споделят. Колкото повече умни хора не се страхуват да говорят, толкова по-голям е шанса глупавите да замълчат. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326508
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031