Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 12:19 - Национална сигурност? Чия сигурност?!
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
1



Поредна катастрофа с коли на НСО, пореден акт за "цивилната" кола. Поредна липса на каквато и да е адекватна реакция от страна на обществото и политиците.

Обяснявам накратко какъв е проблемът. Според законът, колите със специален режим на движение получават предимство от другите участници в движението, когато ситуацията го изисква и когато не застрашават останалите участници в движението. Не застрашават! И когато ситуацията го изисква. Което значи, че ако някой в такъв режим иска да мине на червено, например, е длъжен да се убеди, че няма да удари никой и нищо (поради което линейките не минават през хора и коли, въпреки че бързат). Вместо да се съобразяват със закона, политиците се опитват да ни убедят, че всяка кола на НСО трябва да се движи с абсолютно предимство и всички хора по пътя трябва да се хвърлят в канавките със или без коли, само и само пътят за НСО да е чист. 

Нека да подчертая -  в случая не става въпрос за линейки и пожарни. Става въпрос за поредния безотговорен политик тръгнал на някъде и решил, че трябва да стигне там бързо. Нямам нищо против да стига колкото си иска бързо, но като му е толкова важно защо не си наеме самолет/хеликоптер или не си осигури коридор на пътя. След като е толкова важно. Но ако не е толкова важно и толкова нужно да се бърза, тогава защо се позволява на НСО да поставя под опасност живота на всички на пътя и на хората които охраняват включително?

Защото нека да бъдем сериозни - всяка катастрофа, дори и с брониран джип е опасна и за хората в джипа. Защото не знаеш дали ще попаднеш на Голф или на ТИР! Не знаеш дали няма да влезеш в поредната огрооомна дупка по пътя. Не знаеш дали няма да налетиш на стадо крави.Или пък на друг брониран джип каращ също толкова бързо. Безотговорно е да се кара по този начин! Особено когато возиш най-важният човек в държавата. Ами ако в следствие на инцидент убиеш човека, който ти е поверен да пазиш? Това не е ли терористичен акт? Все пак да си шофьор на премиер е отговорна длъжност, поверен ти е живота му. Тогава как така от НСО си позволяват да карат като джигити? И как така на никой от шефовете им не им хрумва, че такова каране противоречи на целите на службата - да пазят живота на политиците! Да не горовим, че поставя под съмнение и качествата на служителите им - все пак от един профосионален шофьор се очаква да не прави катастрофи независимо от ситуацията.

Затова питам Премиера, след като е бил в колата, след като е казал на шофьора си да кара по-бавно, не му ли минава през главата да вземе да уволни въпросните шофьори. Да ги накара да си поемат отговорността пред КАТ?! Първо защото не се предполага от един професионален шофьор да мели хората по пътя, просто защото не са успели достатъчно бързо да се телепортират от пътя. И второ защото това е един адекватен начин да се излезе от поредната абсурдна ситуация. Казваш "Да, има проблем с шофьорите в НСО, но той повече няма да бъде толериран.". И хората ти ръкопляскат. Защото по този начин постъпваш правилно и показваш на хората, че не живеят в полицейски режим, в който всеки човек със специален режим на движение може да минава през тях и да се отървава безнаказан. И не на последно място, по този начин, показваш, че искаш да живееш в нормална държава, в която службите имат своите привилегии, но и своите задължения. И в която те все пак са отговорни пред закона. Трябва ли да се случи най-лошото, за да се осъзнае, че така не може да се продължава?! 

И ме изумява как така хората си лаят във форумите, но никой не изиска открито промяна?! Нормално ли е по телевизията да ти казват "виновен е пасата, защото е ударен отпред", а да ти показват, че той е очевидно ударен отстрани?! Нормално ли е да ни се подиграват в очите, да удрят хора и коли и накрая на жертвите да им се пише и акт?! И не на последно място, нормално ли е да се пожелава на Премиера да срещне турски тир (с целият последващ хаос от липсата на правителство и загуби за държавата и за всеки от нас), вместо да се изиска от него да поеме отговорност и да наложи правила за поведение на НСО?! Според мен не е. И е крайно време да започнем да ставаме нормални. Защото само от нас зависи.


Тагове:   Бойко Борисов,   НСО,   промяна,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327443
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930