Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 16:33 - Дянков срещу СУ - няма университет, няма проблем
Автор: denijane Категория: Новини   
Прочетен: 3463 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 28.10.2010 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поредно грубо изказване на Дянков: "С. Дянков: Не ходете в Софийския университет!" :
"Говорейки за възможностите на студентската мобилност, вицепремиерът спомена пред възпитаниците на стопанския ВУЗ, че „не им препоръчва" да отиват в Софийския университет."

Аз едно не мога да разбера. Този университет е държавен. Субсидира се с държавни пари. Какъв интерес има държавата да гони студентите от него, като колкото по-малко студенти има в него, толкова повече пари трябва да даде държавата, за да поддържа базата му? Или логиката е обратна - колкото повече пари има в него, толкова повече пари трябва да се дават за субсидия на студент, следователно във време на криза е по-добре да няма студенти? Ами че то и без това няма! (донякъде и заради демографската криза от преди 18 години)

Някои хора коментираха, че Дянков си е изпуснал нервите. Аз не мисля така. Нещо повече - убедена съм, че не е. Дянков като финансист вижда в СУ единствено проблем - трябва да се дават някакви пари, трябва да се правят някакви реформи, трябва да се води битка с хора, които са се окопавали на местата си от десетилетия...Трудна работа.

Затова вместо да се мъчи да върши работата, за която всички ние му плащаме, той подхожда към проблема по оригинален (но не точно уникален) начин: Няма университет, няма проблем.

Всичко много хубаво, г-н Дянков. Но как ще обясните мястото на СУ "Св. Климент Охридски" в света според www.webometrics.info като е толкова лош??? 777-мо място!!! За справка, НБУ е на 1816-то място. Всички останали са под 2000-ното място. Това е огромна разлика от повече от 1000 места! Явно СУ не е толкова ненужен и безполезен след като е високо оценяван и от световните класации и от родните и от бизнеса и от студентите. Да не говорим за десетките хиляди левове във вид на договори с МОН и ЕС , които факултетите по естествени науки вкарват в него и в страната като цяло! Да не говорим за статиите от най-високо ниво публикувани в СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ списания (такива с реален импакт фактор!), не в родните образователни вестничета.

И каква е логиката един МИНИСТЪР да гони студентите от най-добрия български университет? Да го смаже? Да го унищожи? Това ли е целта? Това ли е изходът ни от кризата - да унищожим това което е добро и да започнем от начало с Техническия университет в ПЕРНИК? Пълен позор!

В СУ има проблеми, това всички го знаят. Има страхотни проблеми. Трудно е да се направи реформа, трудно е да се въведе мениджър, който да не е също толкова продажен колкото и сегашните управници. Трудно е да намериш кадърен човек, който да разбира от финанси, но също така и да може да оцени добрите насоки в развитието на един университет. Защото г-н Министър, ако си мислите, че ще сложите мениджър и утре след като се уволни 80% от личния му състав, СУ ще започне да произвежда патенти, много сте се заблудили. За да се създадат патенти и продукти, трябва да се инвестира в НАУКА и в ПРИЛОЖНА НАУКА - две направления, от които и СУ и МОН бягат като от чумави. Защото те изискват кадърни хора на върха, образовани и работливи хора на дъното и много пари. Но без тях, парите няма да потекат от СУ. Няма как да стане! Но за всичко това се изисква ясна визия, разбиране на проблема и разбира се, твърда ръка и пари! Неща които сегашното управление очевидно няма.

Срам ме е от постоянните нападки на министрите към СУ. Това е ДЪРЖАВЕН университет. Което ще рече, че въпреки автономията си, той принадлежи на Държавата и на бълг. народ. Това предполага, че държавата трабва да се грижи за него, не само да го плюе. Защото в този университет се образоват бъдещите управници и специалисти. Какво правите драги ни г-н Министър? Какво правите с нашето бъдеще?



Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Дянков чисто и просто е
28.10.2010 16:54
ИДИОТ!
цитирай
2. armorica - Дреме му на Дянков за Софийския университет
28.10.2010 16:58
Нали не е учил в него, колко му е да го закрие и да говори на българските студенти да учат в Щатите. За него СУ не е "Алма матер" - "майка-кърмилница".
В постинга се говори за "материалноприложните" специалности, аз сега искам да дръпна чергата към хуманитарните. Те не произвеждат приложим в производството или продаваем в чужбина научен продукт, но са необходими не по-малко от другите. Само един пример, и то най-общ. Хората подражават на говоренето по телевизиите и радиата и на начина, по който се пише във вестниците. А положението в това отношение става все по-плачевно. Журналисти не умеят да се изразяват - ами как тогава ще ги разбере тяхната публика?! Как ще схване какво искат да й внушат?
И като закрие Дянков Софийския университет, какво следва? Да тръгне да закрива и средното образование, може би... Защото ученическата мобилност също чука на вратата на България.
цитирай
3. denijane - Вярно е и за хуманитарните специалности
28.10.2010 18:22
За съжаление, там нещата са дори по-зле откъм корупция. И част от причината Дянков да мрази толкова СУ според мен се корени точно в тези специалности. Защото голяма част от хората там или имат сериозни странични доходи (юридическия факултет) или имат съмнителни служебни задължения. А в Университета естествено е пълен хаос.

И точно един мениджър би могъл да уравновеси огромната сила на хуманитарните спрямо научните специалности - сила която води до издевателства, както и да уточни служебните характеристики на персонала така че всеки да си знае работата, да си я върши и всички да сме щастливи, доволни и сравнително добре заплатени.

Но уви - нищо такова не се случва. Очевидно не могат да се спазарят кой колко да лапа, за да сложат един добър мениджър, не могат да се спазарят и за направленията на университета, за държавните поръчки, за парите за наука и за парите по договори, които в момента Ректората е заграбил. И затова Дянков явно е решил да ни изсели всички на кредит да учим в САЩ. Защото скоро тук няма да остане нито едно качествено учебно заведение. А той ще изтреби много зайци с един куршум.
цитирай
4. анонимен - нколета
28.10.2010 22:43
Недоразумението взе да разбира от всичко ! Ха ,ха ,ха.
цитирай
5. denijane - Още новини по темата:
29.10.2010 13:58
"- Готова е вече рейтинговата система на висшите училища. Показва ли тя нещо различно от обичайната ни представа?
- Рейтинговата система съответства на интуитивните очаквания на българина. Това, което ние си знаем - естествено, че Софийският университет е най-добрият университет. Но тя показва и много други неща, които могат да ни бъдат от полза."
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-10-29&article=345446
Бизнесът избра Алма матер за №1:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-10-28&article=345380
"Той даде пример със специалност физика, в която Алма матер е най-добър в момента. В същото време има наш университет, готвещ физици, от които нито един не е започнал работа по специалността, посочи министърът. Има твърде голяма вероятност догодина държавата да спре да финансира специалностите в тези висши училища, които бълват безработни, заяви още просветният шеф. "
цитирай
6. panazea - Аз поддържам СУ
29.10.2010 15:55
Къде да се подпишем ! Ние плащаме данъци , за да има университети , за да има наука ! :))
И не се страхуваме от министри!
цитирай
7. анонимен - АМИ ПРАВ Е ДЯНКОВ.....
30.10.2010 00:22
СЛЕД КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ СТОПАНИСВАТЕ ПАРИТЕ.....ЩО ЗА УНИВЕРСИТЕТ СТЕ?
ТАКА ЛИ УЧИТЕ СТУДЕНТИТЕ......ТЕ ДА ХАРЧАТ....АМА ДРУГ ДА ПЛАЩА??!
ТО ,....ТОВА МОГА И АЗ ДО ГО НАУЧА МОЯ СИН....КАК ДА ЖИВЕЕ НА ШИРОКО....И ДРУГ ДА МУ ПЛАЩА ХАРЧОВЕТЕ!
НЕЩО СТЕ СИ ОБЪРКАЛИ ,ПОНЯТИЯТА В ЖИВОТА!!!!
цитирай
8. denijane - А вие г-н анонимен сте си объркали ...
30.10.2010 16:06
А вие г-н анонимен сте си объркали правописа. Доколкото ми е известно в българския език изречението започва с главна буква, не завършва с такава.
Какво значи "не можете да си стопанисвате парите". Ако някой краде или вреди на интересите на работодателя си, е редно прокуратурата да се самосезира, да разследва и въпросният човек да отиде в затвора. Не виждам такова нещо да се случва, значи не става въпрос за кражби.

Става въпрос за жестоко намаляване на субсидията на държавата (не знам дали имам право да изнасям цифри иначе с удоволствие) за висшите училища и за пълно пренебрежение на същата към нуждите на най-добрия й университет! В крайна сметка макар и автономен, говорим за ДЪРЖАВЕН университет. Редно е ако "стопанисването на парите" не върви, държавата да вземе нещата в свои ръце, както е навсякъде по света. Назначаваш борд, назначаваш мениджър и като нещата не вървят, търсиш отговорност, ако трябва и съдебна. Това е идеята на това да има шеф - че той носи отговорност. Не и в България.

А на министъра му е много лесно просто да зареже всичко, да каже не ходете там и да се преструва, че не съществуваме. Да, ама не! И за ваше сведение, г-н анонимен, парите които изкарваме по договори си ги стопанисваме много добре. Инвестира се в инфраструктура, купуват се компютри, обзавеждат се зали, провеждат се семинари - все неща, които университета трябва да прави, ама не ги прави. И в момента университетът е блокирал парите по договорите, защото няма пари за нищо. Кой е виновен и кои са "вие"?! Аз не съм полиция, нито съд. Когато някой върши нарушения е редно институциите да се "погрижат" за него. Такова нещо отново не се случва. Е, ние какво можем да направим? Да вземем вили и колове? Не става така. Без съд и присъда, следващият ще прави същото. А съдът не сме ние.
цитирай
9. denijane - @panazea Засега петиция няма, но ще ...
30.10.2010 16:09
@panazea Засега петиция няма, но ще има протест на първи от 11 часа пред Ректората. Ако имаше желание да ни подкрепиш, заповядай, няма да продължи повече от 2 часа предполагам. А и винаги можеш да направиш петиция. И аз ще я подпиша с удоволствие :) Наистина липсва ни обществена подкрепа, министрите ни изкарават черни, а никой не протестира. Събират се някакви млади учени, но сме твърде малко, за да направим впечатление. Може би ако сме повече, Дянков ще се замисли преди да говори глупости.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327179
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930