Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2016 15:41 - Голямото гласуване в чужбина в цифри
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1746 Коментари: 4 Гласове:
-1

Последна промяна: 07.11.2016 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Помните ли голямата паника за намаляването на секциите в чужбина, за ограничаването на права на българите в странство, непрекъснатите репортажи вчера за огромни опашки пред секциите в чужбина? 

Ето и първите резултати в цифри:
Гласувалите в чужбина при 80% сканирани протоколи от чужбина са едва 100 000 (закръглям). Да се качат то 150 000 докрая. От тях половината са гласувалите в Турция.  При между милион и два в чужбина (изключвам Турция). Демек, по-малко от 10% от българите извън страната са гласували. При активност в страната над 50%.

Опитват се да ни обяснят, че причината е в опашките и лошата организация. Но да бъдем реалисти, ако 1 млн. души бяха изпитали отчаяна нужда да гласуват, щяха да си изпратят заявления предварително и тогава държавата щеше да е длъжна да отвори повече секции в съответните държави. Но те не го направиха. Само най-упоритите и загрижените, се редиха на опашки. Останалите пасуваха.

Идеята, че гласуването трябва да е лесно, едва ли не от телефона, за мен не е отговорна. Как точно да повериш бъдещето си на човек, който не намира изборите за достатъчно важни, че да си изпрати декларация? Всеки може да цъкне нещо на екрана си, въпросът е какво ще стои зад това цъкане - някакъв активен интерес в настоящата политическа ситуация в България или просто спомени, за това какво е било, когато са напуснали страната преди 10 или 20 години? 

Неведнъж съм го писала, гласуването в чужбина трябва да е само за хора, които са временно извън страната - примерно на почивка, в командировка или нещо такова.
Ако са навън повече от година, те вече не са адекватни гласоподаватели. Независимо от това колко са преуспели там, колко са умни, хубави и интелигентни, те нямат реална представа за обстановката в страната.

А ако може да се гласува от телефона (както Слави предложи вчера на пресконференцията), това значи 2 млн. гласа (защото разбира се, ако е лесно и просто, почти всеки ще гласува),  при около 4.5-5 млн. избиратели в България. Което е 1/3 от общият брой гласове. Това е много сериозна цифра. Искаме ли управлението на страната да бъде поверено на хора, от които едва 10% се интересуват достатъчно активно, за да отидат да гласуват на ръка? А останалите просто ще гласуват защото могат.

Гласуването е отговорен акт на споделено управление на държавата. Не трябва да се предприема с лекота или безотговорно. Защото това е един от малкото шансове да променим нещо. Така че технологиите трябва да се използват отговорно. Защото целта не е просто всеки да цъкне нещо и да се почуства българин за 10 секунди. Целта е хората да поемат отговорност за решенията си и за курса на управление, който определят с тях.

Аз лично нямам против да цъкна на телефона си и да гласувам, ще ми спести час път и половин час редене на опашки. Но се надявам държавата и самите хора да преосмислят гласуването от чужбина. Това не е израз на омраза към емигрантите или наказание към тях, а чиста практичност. Искаме ли да носим последствията от решенията на хора, които не живеят тук и няма да споделят последствията с нас? Аз лично не искам. Не защото не уважавам мнението им, а защото когато гласувам , аз залагам кожата си. А те не. Те просто упражняват правото си.

П.С. Понеже съм сигурна, че ще ме обвинят, че съм злобна към по-успелите - разберете, не съм. Напротив, до голяма степен съм това, което съм заради близките ми емигранти. Не мразя емигрантите, уважавам избора им да живеят където се чустват добре. Просто познавам политическата ориентираност и адекватност на хората емигрирали за постоянно, знам че мислят доброто на България, но вече са твърде отдалечени, за да имат представа какви са актуалните проблеми на страната, нито какви са реалистичните решения. Ако гласуват, те ще го направят по спомени или по съвет на близки в България. Това е безимислено! 

Освен това, моля не пишете за това как емигрантите издържат държавата. Държавата ми взима толкова пари на месец под формата на осигуровки, данъци, акцизи и такси, че просто техните пари са нищо на тоя фон. Ок, не нищо - те са спасителната сламка, с която голяма част от населението издържа да живее в България. Но тези от нас, които все пак декларираме заплатата си, внасят много повече. Факт.


Тагове:   гласуване,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. saankii - толкова ли си нямате работа ,та пишете...
07.11.2016 15:49
безполезни /и неверни неща
и то ,на кого? на онези около 2%
които са навън/пуста скука
басси ,хората...
цитирай
2. appen13 - Всъщност положението е още по-трагично.
07.11.2016 15:53
Близо 3 милиона българи са се ЕВАКУИРАЛИ ПАНИЧЕСКИ от територията на окупационния евро-райхскомисариат "България".
Официално се твърди, че са "само" два и половина милиона имигранти.
Явно избягалите от Територията българи НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ИМА НИЩО ОБЩО с БИВШАТА ДЪРЖАВА България и назначената от Берлин и Брюксел наемна КОЛОНИАЛНА АНТИ-БЪЛГАРСКА ЕВРО-АДМИНИСТРАЦИЯ.

И вероятно имат ПЪЛНОТО ОСНОВАНИЕ ЗА ТОВА !
цитирай
3. denijane - @sankii
07.11.2016 16:40
Коя точно част от написаното е невярна? Резултатите от гласуването могат да се видят на сайта на ЦИК. Избираш Резултати, и след това от падащото поле "Извън страната" и виждаш колко хора са гласували. Към 13:30, гласувалите извън страната за президент са: 76 444, гласувалите за референдума са 54 115. От между 1.5 и 3 млн. (според appen13) българи в емиграция, това е един плашещо малък процент. Аз давам горните граници. Така че цифрите не са неверни. Ако написаното не ти харесва, проблемът не е мой. И не, не е ориентирано към хората навън, а към тези тук. Защото ние сме тези, които решаваме кой има и кой няма право да гласува.
А колкото до това дали си нямам работа - моята работа е да мисля с главата си. Това и правя.
цитирай
4. saankii - няма лошо, да помислим предварително повече..
07.11.2016 18:22
навън са около 2.5 млн българи.
затова отбелязах че % не е верен...
аз в България 25 г не гласувах, та сега
от Германия ще се натискам..
Вие,май се щегувате..
пак си проверете статистиката...
в България трайно заетите са около 2 млн
няма и толкова/без да проверявам ви го пиша
а навън работят малко повече..
е, тогава ,кой колко ...плаща, и изпраща ?
за това ,че е абсолютно безполезно да гласуваме писах по-горе.
многоо хубави ги надробихте, гледам ви посл.10г..
Няма Идиоти никъде по Света, които биха избрали 2 пъти..
такъв Простак Престъпник и..Предател ,като ББ...
още повече мислете, млада госпожице!
поздрави!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326451
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031