Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2016 17:26 - Кристалина-гейт или как унизиха и смазаха България като държава
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"България трябва да плати на Кристалина 430 000 евро от Фонда за адаптация на новия й пост!"

Не знам дали наистина ще получи такова "обезщетение", но парите не са най-важното. Имали сме 1млн. дали сме ги. Ще дадем повече на партиите за изборите. Много по-важен е фактът, че Кристалина Георгиева беше изгонена от ЕК и че България остава без комисар за неопределено време.

В първото няма никакво съмнение - реално тя не е работила за ЕК нито един ден след провала й в ООН и излиза от системата бързо и безславно с повишение на пост измислен специално за нея.
Във второто също е очевидно - ние нямаме готов кандидат за комисар (което значи, че случката е изненада и за правителството), нямаме планирана комисия, която да заемем (демек никой в ЕК не намира за нужно дори да запази привидно уважение към държавата ни), нямаме и срок, в който ще имаме нов комисар. Реално оставаме непредставени в европейската комисия занеопределено време. Нещо което противоречи на европейската конституция, на европейските традиции и на добрият вкус. Паднали сме толкова ниско в очите на "партньорите" ни в ЕК, че дори не си правят труда да ни помогнат да излезем от ситуацията,в която те ни вкараха с някакво достойнство.

Едва ли някой в момента се съмнява, че целият цирк в ООН беше капан, подготвен ни от евро-атлантическите ни "партньори" . Бокова беше фаворит за поста още преди да започне надпреварата. В някакъв момент обаче се оказа,че Германия има амбиции към ООН, които разбира се никой друг не споделя, но бяха удобни за САЩ, така че да прецакат фаворита на Русия и на всички останали, за да прецакат България. И така и стана. Бокова беше отстреляна, Георгиева беше пожертвана, държавата България унижена максимално.

Че е имало натиск върху България е повече от ясно. Но малките държави са винаги под натиск от големите. Въпрос на умение и сърцатост е да защитиш интересите си (пример - Валония). Всъщност въпрос на държавност е. Защото това е дефиницията на държава - територия взимаща независими решения в интерес на своите граждани. Ако просто изпълняваме нареждания, не сме държава, а колония.

Най-потресаващото в случая е, че отново никой не е виновен.  Освен Ирина Бокова, разбира се, която не беше така добра да си направи публично сепуку след като премиерът-слънце оттегли подкрепята си за нея. Ясно е, че премиерът никога не виновен за нищо. Но все някой трябваше да бъде виновен. В случаят, бушонът е във Външно министерство.

МВНР е прекият отговорник за издигнатия български кандидат, те са преките отговорници за анализа на ситуацията, за препоръката на даден кандидат към премиера, за изпълнението на решението на МС да се подкрепи кандидат А и/или Б, за пазенето на реномето на държавата България, за защитата на националните интереси, за сондажите на мненията за всеки от кандидатите и за лобирането по най-добър начин за даден кандидат. Независимо кой и за какво е натискал отвън, вътрешното разпределение на властта е такова. МВНР са отговорни за цялата ситуация. Редно беше( и все още е), министърът и целият му екип да подадат оставка, а прокуратурата да се самосезира и да започне да ги разследва за национална измяна и/или за бестопанственост, некомпетентност и злоупотреба с власт с произтекли огромни щети за държавата. И да ги осъди, за което.

Вместо това обаче, медиите ни пробутват еднат друга история. А именно, как Кристалина Георгиева е повишена (от кога ЕК повишава кадри в Свет. банка?), че новата й позиция е по-висша (несъществувала допреди дни, отговаряща за най-бедните държави), и как трябва едва ли не да се радваме? Да се радваме, че нямаме европейски комисар ли? Да се радваме, че Германия взе комисията, която й трябваше за Брексит-а без дори да си направи труда да ни предложи нещо в замяна? Да се радваме, че правителството няма никакъв план и дори не си признава не просто, че е изиграно, а че е смазано, унизено и изгонено от европейската политическа система?

И вместо тази история да е в устите на всеки от опозиционните кандидати за президент, на опозицията като цяло, с искане за вот на недоверие, на всички медии, заради невероятната обида, която българите понесохме заради безмната външна политика (или по-точно слугинаж) на правителството, историята беше заметена под килима и забравена в рамките на точно 1 ден. И приятното съвпадение, че НС е във ваканция по това време. Поздравления, народе, отлично! 

Искам да напомня на всеки, който го е забравил: Държавата това сме НИЕ! Държавата не съществува от самосебе си, нито е нещо вечно. През хилядолетията, през половината си история, държавата България НЕ Е съществувала. Били сме физически, икономически и културно окупирани или поробени. Съществували сме като държава само когато сме били обединени, смели и борещи се за правото си на място под слънцето. Ако някой си мисли, че държавата ни има гарантирано място под слънцето, защото сме в ЕС и в НАТО, да погледне към Косово, да погледне към Крим и пак да помисли. Границите не са фиксирани, а картата не е издялана в камък. Ако ние самите не се борим за държавата си, за независимостта си, България пак ще потъне в небитието за неопределен период от време. И тъй като едва 1% от децата на България в чужбина говорят български, шансът следващият път да възкръснем от пепелта са доста малки. От точно нас, и точно този момент зависи ще има ли България бъдеще, или ще има само минало. Време е.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327395
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930