Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2015 17:59 - Потомци на роби ли сме?
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2028 Коментари: 3 Гласове:
6



Мине се не мине време, и пак се почва старата песен. Някой напомня за турското робство, и веднага му отвръщат хор "горди" "българи" (o, kleta maiko bulgariq), които започват да вият на умряло, че ние не сме потомци на роби.

Абе хора, съвземете се! Ако Левски и Ботев казват че българите са били роби, кои сте вие да оспорвате мнението на очевидците и съвременници на тези събития?! Ако Вазов го нарича Иго, кои сме ние, че да го наричаме присъствие?! 

И защо ни е да го правим? Срам ни е, че дедите ни са били 5 века роби? Ами били са. Жените са били изнасилвани и насилвани да се омъжват за турци, мъжете са били бити и унижавани. Молели са се за милост, докато са взимали децата им и са разселвали близките им из азиатските провинции. Някои със сълзи на очи са премали турската вяра, само и само да оцелеят. Някои не са, и са умирали, пак със сълзи на очи. Всички са мразели местните български големци-продажници, които са намерили начин да се харесат на турците и да натрупат състояние. Всички са хвалели големците-патриоти, които са помагали на съселяните си и са давали своя дан за запазването на българщината.

Това е бил живота им тогава. Оцеляване на всяка цена. Но те са живели, работели са, създавали са, били са хора. И са оцелели! Това че някой е роб за владетеля му, не го прави по-малко човек от владетеля. Прави го човек в кофти положение.

Искам да подчертая - робство е имало през цялата история на човечеството. И днес има роби - дългово робство, енергийно робство /пардон, зависимост/, сексуално робство. Колко жени биват отвлечени и направени робини в неизвестен бордей из Европа? Ами робите по Римско време? От тези роби е произлязал и император. Една от легандите за Питагор е, че е получил част от знанията си от тракийския си роб. Това е част от историята, кой знае какъв процент от населението на земята има предшественици роби.

Не всичко е американски филми, не всички роби са негри. А и самите негри, не са с нищо по-малко хора само защото са били роби. Всеки роб някога е бил свободен. Или родителите му са били свободни. Докато някой изрод не решава, че може да го отвлече, продаде и зароби. Робството не е обида към робите, обида е към поробителите и тяхната жалка цивилизация. Няма нищо унизително в това предците ни да са били роби. Унизително е, че сега се отричаме от техните мъки и търим политически-коректно име на преживяванията им. Ами няма политически коректно име. Османските турци, на които сегашна Турция е категоричен приемник, са дошли на Балканите, завладяли са ни изключително хитро, настройвайки ни едни срещу други, след което са поддържали мира в провинцията с много кръв и терор. Наложили са ни административна система, обичаи и "култура", които са ни върнали векове назад, отнемайки ни мястото ни в западната цивилизация. Наложили са ни да живеем в постоянна изолация и страх, само и само да опазим религията, а от там и идентичността си. Всяка придобивка от онова време е била извоювана с много маневриране от наша страна, за да може да не живеем като тотални скотове.

Това е била грозната истина. Истина, която са потвърдили и многобройни западни журналисти писали за провинция Румелия. И ние нямаме право да променяме начинът, по който предците ни са се възприемали, с нещо което на нас ни звучи по-добре. Защото това е обидно към тях и към постигнатото от тях Освобождение.

Затова просто спрете да търсите ефвемизми, спрете да анализирате всичко спрямо американските филми, светът е много по-пъстър от това което се показва там. И оставете дедите ни сами да се определят в какво време са живяли и как са се чувствали. Ако вие имате проблеми да се наричате потомци на роби, летището е винаги отворено, идете в коя да е страна в Европа, сменете си гражданството (доста по-просто е от колкото изглежда) и се радвайте на новите си предци. Защото ако ви е срам от историята ни, няма много смисъл да бъдете част от нея. Но е доста жалко да се срамувате, че предците ви са били роби, при положение, че никой американец не се срамува нито от това, нито от това че предците му са притежавали роби. Или дори и да изпитва някакво душевно неудобство, поне не си прави труда да го отрича и да нарича робовладелците с други имена.

Историята си е история, оставете я да почива в мир. Защото докато се джавкаме роби ли сме били или не сме, в последните 20 години, България загуби към 2млн. населени от емиграция и неясно колко в ужасно здравеопазване и мизерия. България губи население като държава във война. Това е страшно и това има смисъл да се обсъжда. А не да спорим с Вазов, Ботев и Левски.

Хаджи Димитър

Жив е той, жив е! Там на Балкана,

потънал в кърви лежи и пъшка

юнак с дълбока на гърди рана,

юнак във младост и в сила мъжка.

 

На една страна захвърлил пушка,

на друга сабля на две строшена;

очи темнеят, глава се люшка,

уста проклинат цяла вселена!

 

Лежи юнакът, а на небето

слънцето спряно сърдито пече;

жътварка пее нейде в полето,

и кръвта още по–силно тече!

 

Жътва е сега... Пейте, робини,

тез тъжни песни! Грей и ти, слънце,

в таз робска земя! Ще да загине

и тоя юнак... Но млъкни, сърце!

 

Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят...

 

Денем му сянка пази орлица,

и вълк му кротко раната ближи;

над него сокол, юнашка птица,

и тя се за брат, за юнак грижи!

 

Настане вечер – месец изгрее,

звезди обсипят сводът небесен;

гора зашуми, вятър повее, –

Балканът пее хайдушка песен!

 

И самодиви в бяла премена,

чудни, прекрасни, песен поемнат, –

тихо нагазят трева зелена

и при юнакът дойдат, та седнат.

 

Една му с билки раната върже,

друга го пръсне с вода студена,

третя го в уста целуне бърже, –

и той я гледа, – мила, зесмена!

 

"Кажи ми, сестро де – Караджата?

Де е и мойта вярна дружина?

Кажи ми, пък ми вземи душата, –

аз искам, сестро, тук да загина!"

 

И плеснат с ръце, па се прегърнат,

и с песни хвръкнат те в небесата, –

летят и пеят, дорде осъмнат,

и търсят духът на Караджата...

 

Но съмна вече! И на Балкана

юнакът лежи, кръвта му тече, –

вълкът му ближе лютата рана,

и слънцето пак пече ли – пече!

 



Тагове:   робство,


Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. vestavestalka - !!!
08.05.2015 20:46
!!!
цитирай
2. djani - А бе, Жани!
15.07.2015 09:06
Защо се занимаваш с робски душици. Именно тези, търсещи евфемизми и синонимите им са истинските роби. Но, си го казала изумително точно! Поздрави за това, момичето ми!
цитирай
3. ok3223 - Брависимо! Брависимо!
19.07.2016 19:43
Написано е силно и убедително. Пусни го и в други сайтове, за да го прочетат повече хора.
Това ще е за тяхно и наше добро, за доброто на България.
Мноого си силна в полемиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326430
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031