Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2015 15:27 - Независимите български "медии"
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1921 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Обичаме да си мислим, че живеем в свободна и демократична държава. Обичаме да си мислим, че сме европейци. Само че нито едното, нито другото са верни. Нито следствието, че европейците живеят в свободни и демократични държави, но това е съвсем друг въпрос.

Запитвали ли сте се, защо при всички зулуми на управляващите от това правителство няма нито един сериозен протест? При всички случаи не е защото хората одобряват фалирането и източването на КТБ. Или защото одобряват опита за фалиране с цел завладяване на Дунарит. Или защото са изключително съгласни с взимането на 16 млрд. заем, който да изплащат и внуците ни и който да ни направи напълно зависими от външните заемодатели (не че в момента не сме).

Изобщо, запитвали ли сте се, защо войната между Цветан Василев и Делян Пеевски не фигурира в медиите ИЗОБЩО? Война, заради която ние (подчертавам НИЕ) ще изплащаме 16 млрд. дълг. Защо журналистите не питат и съответно никой не им отговаря? Защо дискусиите за огромните глоби на комисията за финансов надзор върху уж свободни медии някак не беше интересна за другите "свободни" медии? Защо тази дискусия се ограничава предимно до вестник Капитал и спорно-обективния Бивол, а останалите анализатори си позволяват да коментират единствено в сатирична форма? 
Защото мен лично, този въпрос ме вълнува доста.

И си имам една теория. Фейсбук, основната платформа за организиране на протести се контролира. И дори успях да тествам теорията си.

Пуснах един и същ коментар, като статус и коментар при мой ФБ познат. Коментарът беше харесан от десетина човека, от които поне няколко общи ФБ приятели. Статусът ми беше харесан от НУЛА човека. Което може да ни каже само едно - статусът не е бил видян от хората, които биха го харесали. Ще кажете звучи като конспирация. Да, ама не. Например, ФБ тъпо и упорито отказва да ми покаже известия от моя приятелка, за която съм се погрижила алгоритмите да смятат, че искам да виждам известия. Но не ги виждам. А тя вижда моите. Т.е. е напълно възможно известия да се губят по веригата, без да събудят особено подозрение.
Какво значи това? 

Основният принцип на организиране на протест е набирането на критична маса. Без нея, ефективен протест не може да има. Ако ФБ алгоритъм прекъсва връзките между хора с определени общи политически пристрастия, това нарушава съществено набирането на критична маса. Хората не разбират, че не са сами. И съответно не се чустват мотивирани да протестират. За да остане незабелязан такъв алгоритъм разбира се няма да прекъсва връзката между хора с изцяло еднакви или изцяло различни интереси. Но ще отсява част от хората по средата - хората които все още се колебаят. По този начин, протест няма, няма и да има. Защото хората просто не могат да се самоопределят и организират.  Евентуално решение на този въпрос е употребата на Туитър - доста по-трудна за контролиране платформа.

Но ФБ не е единственото място.

От известно време забелязвам, че коментарите ми в днес.бг, които споменават полицията, или един бивш неин доайен - Цв. Цв. биват изтрити. В последните няколко дни ми изтриха поне 2 такива - единият свързан със самоубийството на опозиционери в Украйна с 2 куршума в главата, странно наподобяващо популярните в България самоубийства с по 6 куршума в главата.
Вторият коментар, който ми изтриха ме озадачи повече. В него имах лошата идея да спомена, че агенцията за защита на детето се къса да подава сигнали към прокуратурата за случаи на забременели непълнолетни циганки и прокуратурата предпочита да не прави нищо по въпроса. Защото на политиците така им изнася - циганите да са многобройни, неграмотни и капсулирани, за да може техните гласове да се продават евтино и удобно. Този коментар също беше изтрит, предполагам заради упрека към прокуратурата, че не си върши работата. Нещо което обаче е добре известен факт. Колко мъже на родилки под 14 са вкарани в затвора? Много много малко. А не е точно като да не се знае кой е бащата или да не може да се установи. Не и като да не може да се докаже, че има престъпление, защото резултатът - бебето - е налице. Просто не им се занимава. А не им се занимава, защото това би наложило държавата да заеме позиция и на местно и на международно ниво (макар и с перфектната защита -  защита на правата на детето!). Но и по-важно, защото ако българите не обвиняват циганите за пълния разпад на държавата, вероятно ще си намерят по-подходящи хора за обвинения - политиците в последните 25 години! Което е нежелателно, разбира се.

А и да бъдем честни, циганите вдигат рейтинга на министър Москов до небесата. Коойто иначе никой не знае какво прави за здравеопазването, но както и да е. 

Но така или иначе, изводът се натрапва от самосебе си. Медиите в България са силно контролирани. Доста по-силно от другаде, доста по-силно от предишното управление. Ако по време на правителството на Орешарски, ФБ беше инструмент за сваляне на правителството, сега се ползва в обратната посока - вдигане на рейтинги и пазене на стабилност. И това е изключително плашещо, защото ФБ е монополистът на социалните мрежи ползвани от българите. Ако той се контролира, се контролира всичко. Без такситата вероятно.

Така че, надявам се да се замислите следващият път, когато ползвате ФБ за да разберете мнението на приятелите си. Най-вероятно резултатите ще са манипулирани. Ако искате да знаете какво мислят другите - питайте ги лично. Ще чуете много и интересни неща. А и вече доноси няма - поне към момента не е незаконно да си говорите с познати и непознати за политика. Но ако продължаваме да си затваряме очите, кой знае, и това може да стане.

П.С. Щях да пиша и нещо за нарязването на скрап на реакторите на АЕЦ Козлодуй, и как от 25 години, единственото което правим е да рушим и да продаваме за скрап, това което е отнело деситилетия и гения на стотици, ако не и хиляди да бъде планирано, проектирано, построено и вкарано в безопасна експлоатация, но този проблем ми се вижда някак маловажен. Ако човек не може да каже каквото мисли така че да го чуят (а в някои случаи, например банките изобщо не може да го каже), то за какво изобщо си говорим. Държавата и без това вече я няма като такава. агенцията за защита на детето се къса да подава сигнали към прокуратурата, и тя в общия случай не прави нищо? Думата прокуратура ли е забранена в случая? Или това, че на политиците им е изгодно циганите да са многобройни, неграмотни и капсулирани, за да ги пазаруват лесно?

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2015/03/18/3-godishnata-zlatka-plachela-za-cigara-pushi-i-se.257670#comment-newest
 



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. denijane - О, не знаех за тия им планове. Ами ...
18.03.2015 20:28
О, не знаех за тия им планове. Ами браво, то така се върви по светлия път на диктатурата. Лоша работа. Ще трябва да им гледаме отвратителните мутри неясно колко дълго време.
А най-ужасното е, че от както да дошли на власт, има поне по един нов труп на седмица. Фалират се едни от малкото работещи все още предприятия с цел да се разграбят и продадат на части. Изобщо, явно за ГЕРБ принципа в момента е "след нас и потоп".
цитирай
2. ok3223 - ПИШЕТЕ ДОБРЕ И УБЕДИТЕЛНО
19.07.2016 19:22
ИЗЛАГАТЕ ИСТИНИ И ПОСОЧВАТЕ ФАКТИ, КОИТО МНОГО ВИЖДАТ, НО МАЛКО РАЗБИРАТ. С това помагате на мнозина да видят истината за станалото и ставащо у нас. Имате остър поглед и ум, а с това помагате на всички да се ориентираме по- лесно в нашият грешен днешен свят.
Бива ви за тази работа. Пишете! Ще сте полезна за хората, за обикновените хора, за народа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327219
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930