Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2014 02:30 - България-Русия Game over
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2181 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 02.12.2014 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Е, Русия се отказа от Южен Поток. И сега какво? Стана ли светът по-щастливо място? Може би единствено за Иво Инджев, който сигурно в момента е в космически оргазъм и пребоядисва стените си в бяло. Но за останалите, това всъщност е един огромен шамар.
Вероятно никой не го интересуват фактите, но причината България да бъде първата спирка на Южен Поток, а не Турция, беше че Турция изнудваше ЕС с положението си на разпределител и им извиваше ръцете. Не защото някой ни обича особено, просто ние бяхме "по-надеждния" партньор. Е, вече не сме. Вече сме просто лош спомен.
Между другото, станахме и известни. Защото в обяснението за спирането на проекта изрично се подчертава, че причината е замразяването на строежа в България, и липсата на независима политика на България. Прочетох го в поне 2 чужди медии, ей така, нататъртено. Да се знае. Кой точно е ненадеждният партньор и кой точно е прецакал всичко. Честито българи, няма лоша реклама. Е, има, но на нас какво ни пука, и никой освен Русия не си и помисляше да прави големи проекти с нас. То и при тях е с отвращение, ама нали им трябваше вход в Европа. Но сега, като Европа им обяви война, вече не им трябва троянски кон, трябва им да правят бизнес с Азия. Ние сме просто някаква подробност. Както каза Путин - ако имаме акъл ще си търсим обезщетението от ЕС. Ама нямаме. Факт.
Любопитното е, че новината не беше отразена своевременно от българските медии. Всички се правеха, че нищо не се е случило. Нямаше преки включвания, събудени политици помолени да коментират, гневен Роско, който да ни каже как ще нашляпа руснаците. Упс, това май беше Дянков. Е нищо де, Роската обяви Русия за вражеска държава около 5 пъти, така че грешката ми е оправдана. Както и да е, явно отразяването остана за по-добри времена, вероятно утре. Странно е, че дори сутрешните блокове не обновиха програмата си, та кой знае, може би дори и там няма да се класира, ще остане за вечерните новини. Но то и как иначе. Какво е един проект за милиарди за българската политика. Предполагам логиката е "щом не можем да откраднем достатъчно, не е интересно". За справка, сайтът на испанската телевизия публикува новината доста бързо, макар че тях изобщо не ги вълнува.
Друга интересна подробност е, че новината е генерирала почти 1200 коментара в днес.бг, и над 350 в нюз.бг Такава активност, аз поне не бях виждала. Трудно ми е да си обясня дали се дължи на засилен интерес или на засилена инвестиция. Но е факт, че движение има. Предполагам следващите дни ще бъдат интересни. Най-малкото, нямам търпение да чуя какви дълбоки мисли ще роди генерал майор доктор Борисов, с които да обясни случилото се. Е вероятно няма да са толкова дълбоки, вероятно ще се свеждат до "Станишев е виновен". А ако не Станишев, то поне Орешарски. Това вече сме го слушали, но изненадващо, винаги минава.
Както и да е, не знам за вас, но аз съм в шок. Не очаквах такъв развой, въпреки че решението на Путин е гениално. Ще си построи тръбата на сигурна територия, ще я закара до границата на ЕС и ще остави Гърция да спазари останалото. А ние ще го духаме. Защото това беше последният голям проект, в който името на държавата България се споменаваше. Сега вече ни остана само да строим магистрали, защото то просто друго няма, няма и да има. Няма АЕЦ-и, няма тръбопроводи, няма нищо. А Турция удари джакпота. Подсигури си газ, контрол върху доставките, намаление на цената, всичко. Всичко, което ние имахме, но не оценихме. И логично загубихме.
Тъжен ден е днес и за нас, и за Европа. Европа, която можеше да бъде непобедима с партньор като Русия, но която избра да превърне Русия във враг и да я тласне към азиатските пазари. И ние, които им се вързахме.
А най-тъжен е за държавата България. Държавата България, за която и Южен Поток и АЕЦ Белене бяха гаранти за националната сигурност. Все пак Русия имаше интерес да си брани милиардите от Турция и/или Ислямска Държава. Е, тези милиарди вече ги няма. Както и последната илюзия за национална сигурност. Сега вече сме просто територия, съществуваща независимо по каприз на съдбата и великите сили. Защото ако някой очаква от НАТО да ни защити от агресия от Турция или ИД е в много дълбоко объркване. Колкото защитиха и Кипър. Та така. Това вече е дъното. Наскоро Барозу призна, че са ни приели в ЕС само, за да ни измъкнат от влиянието на Русия. Е, измъкнаха ни окончателно. Само сега се чудя дали сега няма да ни теглят шута и от ЕС, все пак вече не сме им оперативно интересни, така както не сме интересни и на Русия. Радвайте се, ако това стане, ще сме рекордьори. Никой още не е бил изгонен от ЕС все пак, ние ще сме първите.


Тагове:   България,   Русия,   Белучи,


Гласувай:
12



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Перфектно казано! Благодаря ти! ...
02.12.2014 06:07
Перфектно казано! Благодаря ти! Тоя ще остане в историята като третата национална катастрофа на България.
цитирай
2. minevv - pozor
02.12.2014 09:55
позор за пол.класа
цитирай
3. djani - Права си Жани!
02.12.2014 17:46
Проследявайки новата ни история, нищо ново. Българските политици осъзнават предателствата си едва пред дулата на наказателния взвод. Промените винаги идват отвън. И то, като апокалипсис. Жална ни майка...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327228
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930