Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2014 15:48 - Минималната работна заплата и Германия
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1929 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Любимото ми изречение, когато се заговори за вдигане на минималната и средната заплата в България до европейските е ". В Германия се работи много повече отколкото в България, затова и заплатите им са високи."
Лъжа! 
Средният брой часове, които се работи в Германия е със съвсем малко повече от тези в България. А именно, вижте тази таблица Data Summary в следната статия на Гардиан.
Ако сравним  средния брой работни часове на седмица (с вкл. почасови работи), както и този при пълен работен ден, резултатите са: 
Германия: 35.6/  42
България: 40.9 /41.3
Средно европейските са 37.4/ 41.6
С просто око е видно, че изобщо не работим по-малко от немците, работим около средното.

Къде тогава е разликата? Разликата е в продуктивността. За Германия, тя е 123.7, за Европа - 100, за България 41.7.

Защо е толкова ниска? Ами всъщност е много просто, работим за м/у 1/2 (по-скоро 1/3) и 1/5 от европейската заплата, инвестициите в бизнес и инфраструктура се правят също в лева, т.е. пак са м/у 1/2 и 1/5 от да кажем немските. Как да докараме немската продуктивност, като за всяка допълнителна квалификация, машина или технология, трябва да плащаме по европейските цени? Защото ако нашите заплати са в лева, самолетните билети и таксите за конгреси/конференции/изложения са в евро, както и машините, както и пътуванията за срещи с бизнес-партньори, както и консултатнтските услуги за европ. договори и т.н. и т.н. Заради разликата в стандарта, ние сме лишени от възможността да бъдем продуктивни. Така че всякакви обвинения, че ние сами сме си виновни за стандарта са напълно безпочвени.

Няма как да ти източват специалистите 20 години подред, всички по-кадърни и  образовани хора да са емигрирали и да очакваш с 1/5 от европейските заплати да достигнеш тяхната продуктивност, просто няма! Една държава или е с висок стандарт и висока продуктивност, или е бананова република с евтина работна ръка.

Нека сметнем, при продуктивност 0.4 от европейската и заплати 0.3 до 0.2 от европейските, един работодател може да си наеме 2ма или 3ма работници, които да му работят за  по-малко пари отколкото в Европа и да си докара същата продуктивност като там.  Работникът си остава беден, работната ръка - евтина, държавата - фалирала, защото продукти на европейски ниво се произвеждат за 1/5 от цената им в България и се изнасят, заедно с печалбите към Европа. А в България остава бедният работник да си харчи мизерната заплата и с нея да се преструва, че задвижва икономиката.

Да, ама не става така. С 400-500лв не можеш да си позволиш елементарни услуги, с които да задвижиш каквото и да е. Подстригванията и козметичките се минимализират, домашните ремонти се правят от теб самия, готвенето се свежда до прости ястия ставащи бързо, за да не се харчи много ток, храната, която купуваме е евтина и лошо качество, а лекарствата и добавките са сведени до минимум. Развлеченията са пак евтини и достатъчно рядко, излизането вечер след работа за по питие е невъзможно извън кварталната кръчма, почивките и екскурзиите из страната са също минимални. При покупателната ни способност, дори ограничаваме пътуванията с кола, защото бензинът ни излиза 2х скъп (минимум) от този в Европа. Реално сме свили всеки разход до абсолютният минимум, под който хората или ровят по кофите или емигрират. Да не говорим за инвестиции в преквалификация или доквалификация, езикови курсове, танци и скъпи хобита. Ние сме отрицание на термина пазарна икономика, живеейки едвам едвам на границата с оскотяването, а държава, в която няма потребление, няма как да функционира.

ОТ НИСКАТА СРЕДНА И МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ГУБЯТ ВСИЧКИ! 

И най-вече бъгларската икономика.

А всичко би могло да бъде различно. Колкото по-близо е заплатата ни до европейската, толкова повече ще ни се вдига и продуктивността. Здравите, добре отпочинали и доволни работници са много по-мотивирани и чисто и просто произвеждат повече, пълни са с енергия и са склонни към иновации и повишаване на квалификацията.

Но на политиците не им изнася да сме умни, здрави и силни. Защото тогава вместо да питаме "Кой?", няма да питаме, а направо ще действаме. Бедният и мизерен електорат се управлява по-лесно. И затова, всеки път когато се заговори за вдигане на минималната работна заплата, някой добре-платен умник дава тон за песен и всички вкупом ревват "Ама как така, ние сме толкова мързеливи и негодни за работа, как ще взимаме колкото германците?" . Ами ей така. Защото просто това не е вярно.
Един заем взет за вдигане на минималната заплата, ще доведе със себе си много повече пари в икономиката, отколкото орязването на бюджета + взимане на заем за КТБ. Защото парите вкарани в икономиката, ще я задвижат и ще донесат нови пари. Парите вкарани в банката, ще си останат в банката. За да работи икономиката, има нужда от пари в обръщение. Докато хората пестят всяка стотинка, пари в обръщение няма да има, а от там и икомика.

И още нещо искам да кажа, защото се бях разсмятала днес.
Често ни говорят за около 1млрд. лева идващи от емигрантите всяка година.
Само че, при около 2 млн. емигранти (защото те са толкова) , при средна заплата от 650лв чисто, осигуровки+данъци са около 300лв. Елементарната сметка 300*12*2 000 000 = 7.2 млрд. лева в хазната, само от данъци и осигуровки. Отделно са приходите от ДДС и акцизи, които тези 2 млн. души ще потребят за 1 година. Т.е. държавата ГУБИ много много повече отколкото печели от емигрантите. Защото хората са най-големият ресурс, особено когато са в трудова и раждаща възраст. Тези хора, дори наполовина да си намерят работа, държават пак ще спечели повече от тях, отколкото ще даде за помощи. А определен процент от тях няма да си търси работа, а ще създава. Статистически, ако тези 2 млн. души бяха тук, шансът в политиката да влезе човек с интелект над този на зеленчук е много по-голям. Държавата е ОГРАБЕНА от тези хора. Те са избягали, всеки следващо собствената си мечта или мъка, но преди те да избягат, държавата е инвестирала в техния живот и образование и сега тези пари, този ресурс се е влял в чужда икономика. 

Ето затова образованите хора са най-голямото богатство за една държава. Затова и България изчезва! Защото няма хора. Защото извън големите градове, всичко е пусто и празно. Без хора, няма държава. И вероятно точно това е целта на добре планираният и систематичен геноцид, който се извършва върху България от 20 години насам. От нас зависи дали ще избягаме или ще се борим със зъби и нокти и много кютек.

Та това показват моите груби, но пък честни сметки. Давайте да я вдигаме тая минимална заплата, че е просто срамно това което се случва в момента.



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327401
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930