Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2014 18:15 - Кога станахме расисти?
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2143 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
А може би винаги сме си били, просто сме се прикривали много добре? От друга страна, България все пак спасява своите евреи, макар и да не успява с тези в западните покрайнини. Но явно по някаква причина сме сметнали, че не е добре да се избиват невинни хора, просто защото са се родили в "погрешния" етнос. Та може би не сме били винаги расисти. Но сега изглежда сме.

Наскоро ме обявиха за расистка, защото предложих с цел стимулиране на раждаемостта и справяне с чудовищната демографска криза, да се въведе сериозен бонус за трето дете (примерно 20 хиляди), с изискването родителите, или майката ако е сама, да имат завършено средно образование. Според хората, това изискване било дискриминация, защото цели да ограничи злоупортебите на малцинствата с този вид целеви помощи.  Така и го бяха написала, че това е целта. И се оказах буквално разкъсана от хора с наранено чуство за справедливост, дискриминирана по възраст, пол, плодовитост и т.н. За това, че имах неблагоразумието да предложа хората получаващи тази помощ да са завършили средно или поне задължителното образование до 10 клас.
Не съм расистка. И не мога да бъда. От малка имам взимане-даване с хора от различни националности и етноси и не мразя никой, нито го подценявам или надценявам. Но в изказването си, явно подцених няколко неща.
Първо - България е страната първенец в ЕС по ранно отпадане от училище. Бием дори Испания, която си е рекордьор и там всяко правителство мисли нови реформи за това как да осигури работа на тези недообразовани младежи. В България не се занимаваме с такива неща, а се бием в гърдите колко са ни умни децата. Може. Но статистиката показва друго. Та явно целевата група на подобен бонус ще се ограничи сериозно, а пък никой не иска да се наема да задължава хората да се образоват - това е просто твърде радикално и несправедливо. Или поне така излиза.
Второто нещо, която явно недообмислих е гузната съвест. Да не кажа направо чистия расизъм на голяма част от образованите българи, добре прикрит зад политическа коректност при едни или краен национализъм при други. 
Преди да отречете, нека ви попитам нещо. Ако не сте расисти, защо по дяволите смятате, че българите трябва да живеят по-добре от бангладешците например? Преди няколко дена моя позната, когато й казах, че южно американците или индийците са много по-щастливи от нас, въпреки че са много по-бедни, ми каза "мани ги тея цигани, те са примитивни".
Е, явно толерантните българи са се превърнали всъщност в абсолютни расисти, дълбоко убедени, че поради превъзходството на гените им, Вселената е длъжна да им осигури европейски заплати, инфраструктура, образование, съдебна система, всичко. Че това са параметри на европейската цивилизация, която ако не получим веднага и без усилия, ние просто ще емигрираме и ще отидем там където ще получим тези неща на готово.
Истината, обаче, е че никой не е получил въпросните блага без усилие, а те са извоювани, с цената на протести, кървави сблъсъци, жертви, обществен натиск и т.н. Най-малкото, заплатени са с данъците на въпросните европейци и на всички емигранти, работещи в тези страни и компенсиращи с труда си застаряването на всички европейски държави. Изплатени са и с експлоатацията на колониите преди  или чрез заеми към финансово закъсали съседки и всякакви манипулации сега.

И ние вместо да се борим за държавата си, вместо да извървим пътя и да извоюваме правата си, вместо да се опитаме да намерим мястото си в световната икономика със собствени сили, хленчим как не заслужаваме подобно нещо и крием данъци като за световно, защото ние за тая държава НЯМА да работим. В един мой ФБ сблъсък се оказа, че за много хора, това че взимат ниски заплати е достатъчна причина да не плащат никакви данъци и осигуровки. Е, аз не съм съгласна. Данъците са необходимата отговорност и солидарност към обществото от всеки - независимо дали печели мининална работна заплата или максимума. Само че за много образовани и интелигентни хора, сивият сектор е съвсем приемлив, защото данъците и осигуровките трябва да се плащат само от богатите. Е, за мен това е паразитизъм. Ако ти отказваш да участваш в солидарната система, а искаш само да ползваш, това не е солидарна система, а наказателна акция срещу богатите. В случая "богати" са всички хора с доход над 1000лв. Доход, който в същата тая европейска Европа е някъде около средната заплата. А ако хората и в следствие държавата беше изразила категорично неприрязанта си към сивия сектор, в бюджета щяха да се отчетат по оценка от май 2013, към 13 милиарда лева! За справка, тази година ще емитираме 4.4 милиарда лева дълг. Т.е. ако наполовина ограничим сивата икономика, в хазната щяха да влязат едно 3 милиарда от данъци и осигуровки. Но на никой не му минава и през ум да се захваща. Защото данъците са само за тези, които сметнат за нужно да ги платят. Или тези, които нямат избор.

Но да се върнем на расизма. Около Нова година се появиха редица статии обясняващи ни как и защо да емигрираме. В коментарите под тях се подчертаваше как на тая държава пълна с цигани и турци, вече и сирийци и африканци, ние няма да работим, а ще отидем на Запад да заемем достойното ни място сред бялата раса, пък макар и като миячи на чинии или телесни части.

Накратко, ние, подчертавам НИЕ сме бели, европейци, горди, и имаме право на всички блага на цивилизацията, а тази долна, черна, държава е достойна само за третия свят.

Че сме в третия свят, там сме. Но това е друга тема. Това което ме изумява е, че никой не разбира, че да си член на дадена цивилизация е не просто право, а и отговорност.
Че всяка привилегия се издейства с лишения и страдания.
Че всеки успех се изработва навсякъде с еднакви усилия.
И най-важото:

Че всяка придобивка, която успееш да си купиш след н-работни часове на Запад е заплатена с кръвта на същите тези черни, грозни, мизерни, жалки и примитивни хора, някъде на Изток. Дали ще сме ние, или хората в Бангладеш, Тайланд, Камбоджа, Китай, всеки боклук, който си купуваме с парите си, е изработен от някой, често пъти дете, някъде из третия свят.

И че всъщност, колкото и горди да сме, ние сме третия свят за Европа. Ако съдим по медийните изяви в Германия и Англия, ние сме като евреите между първата и втората световна война - считат ни за мръсни, крадливи, използвачи, нежелани и противни. А в същото време, ние имаме наглостта да презираме циганите и всички други "примитивни" народи и да се считаме за нещо повече от тях. И да страдаме, защо не получаваме това което заслужаваме. Ами всъщност получаваме точно каквото сме заслужили. И докато не заслужим нещо друго, ще си живеем в мизерията или ще ходим на доброволна асимилация в чужбина. Защото в този свят, нищо не идва даром, нито просто защото си бял, нито просто защото си черен.

А колкото до моят расизъм и раждаемостта - логиката ми беше проста. Трябва да има някакви ограничения, за да се спази целевостта на бонуса. Естествено не може да се постави изискване за етнос, това би било наистина дискриминация. От друга страна, образованието би било полезно на всеки етнос. Образованите майки раждат по-късно и се грижат по-добре за децата си от раждащите по неволя, необразовани 12-годишни деца. Които между другото, нерасистката държава би трябвало да защитава и да праща в затвора всеки който ги забремени, както и родителите им, ако са съдействали, но законът и държавата далеч не са толкова нерасистки. Та, някак ми се стори доста положително, да изискаш от всеки, който иска да се възползва от фонда за раждаемост да покрива поне минималните изисквания на закона , който предвижда задължително образование до 16 години. Като през цялото време говорим за бонус за трето дете, а не за нормалните детски добавки, необвързани с брой деца, образование и т.н. Мислех, че образованието е обществено благо и ценна инвестиция за всеки човек. Пък се оказа, че съм дискриминирала хората.  Може и да е така. Може би погрешно определям образованието като нещо важно. Може би погрешно смятам, че когато ще получаваш някакви пари от държавата, е редно да покриваш изискванията на самата държава. Предполагам, че бялата раса е достатъчна, за да се возим всички в Ламборгинита и да пием коктейли на Карибите. Пък на разните там бедни, евентуално малцинства, няма нужда да им изискваме образование. Да си тънат в невежество и да се радват на подхвърлените трохи от нашата благородна вечеря. 

Само дето светът не е устроен така. И ако искаш светът да се променя към по-добро, трябва да правиш съзнателни целенасочени услия за подобряването му. Които според мнозинството, обаче, не трябва да правим в България, а в някоя истинска страна. Която ще ни поставя условия, ще ни дискриминира, ще ни експлоатира, но ние ще бъдем доволни, защото собствената ни страна не е успяла да задоволи безкрайния ни ламтеж.

За да е ясно - не оневинявам държавата ни за слабостите й. Но никога не трябва да забравяме, че в съдбата на една държава има два вида фактори. Външните - тези които не подлежат на контрол, а само на адекватна реакция (и които ни ограбват зловещо в последните 20 години). И вътрешните - хората, двигателят който да отговаря адекватно на външните провокации, тези които създават общество, които определят правилата, които са смисълът на съществуването на тази държава. Хората са държавата. Администрацията е просто апарат, който да ги обслужва. Политиците са просто представители, които да работят за благоденствието им. Но ХОРАТА са държавата. Без тях, държава няма. А в България народ като че ли вече няма. Само кръгове по интереси, и огромна инертна маса, нежелаеща да отвори очите си и да види, че светът вече не се дели на "съюза" и "враговете на демокрацията". Светът вече е доста по-сложен. А за съжаление, ние изпростяваме. А изпростяваме, защото спряхме да смятаме образованието за благо.

И между другото, в Бангладеш, хората, едни такива чернички, се раждат, живеят и умират, така както и тук. Както и на всякъде по света. Хората някъде живеят с 2000 евро на месец , другаде с 2 евро и намират начини да са доволни от живота си. И намират смисъл. Защо ние не можем да го намерим, а ни е обхванал някакъв нихилизъм не знам. Може би трябва да гледаме повече филмчета за наистина бедните страни, за да си дадем сметка колко точно богати сме и колко бихме могли да станем, ако се вземем в ръце и заработим за държавата си. 

За много години на всички.

П.С. Не вярвам, че сме расисти. Вярвам, че сме изключително добри хора, внимателни, толерантни, доверчиви, забавни. Но реагираме по лош начин на лошото отношение към нас. Едно време сме щели просто да хванем мечовете и да ги смелим, но в днешно време проблемите изискват други решения. И затова мразим себе си и се крием зад автоагресия. Истината е, че наистина заслужаваме много повече. Но трябва да си го вземем сами, защото без  "бой", никой няма да ни го даде.


Тагове:   расизъм,   цигани,   българи,


Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. boil456 - Расизъм има на всякъде по света. Той ...
04.01.2014 18:44
Расизъм има на всякъде по света. Той е свързан културата, образованието,религията (по някога и тя е фактор) на етносите изграждащи нацията, както и размерите на техните популации в рамките на държавата. Явен или скрит той има много форми. Въпросът е до колко той е харектерен за обществтото като цяло, а не за отделния индивид.
Вашето предложение за парична помощ за трето дете е много добра, но тънкия момент е как се тълкува от различните индивиди на това общество (без да ги характеризираме по споменатите фактори).
Живея в Калифорния от години и наблюдавам как тука се решават подбони проблеми (за формите на расизма иде реч). Соломоновско решение няма, но като цяло общността от различни етноси се явява конролиращия фактор за расизма като цяло.
За много години от Калифорния на всички !
цитирай
2. djani - Не сме расисти Жани,
04.01.2014 21:10
Просто сме се маргинализирали и от там идват комплексите. Норвежеца Брайвиг по драстичен начин се опита да вдъхне национализъм и дори расизъм на толерантните и мултикултурните си сънародници. Интересна е защитната му реч пред съда за мотивите на престъплението си. А високия процент напуснали училище се дължи на факта, че вече почти половината от учащите, особено в началните класове вече са цигани. И ще продължат да се увеличават. Така че "расисткото" ти изискване за образователен ценз при получаване на помощ за трето дете е напълно резонно. Съгласен съм с почти всичко в постинга ти.
цитирай
3. denijane - @ boil456 - поздрави на Калифорния. ...
04.01.2014 23:47
@ boil456 - поздрави на Калифорния. Расизмът предполагам, че като всеки друг -изъм е социален дефект, който както казваш обществото трябва да контролира и озъптява. Проблемът при нас е, че обществото вместо да се осъзнава, като че ли затъпява. Което е лошо. Ясно е, че е трудно човек да балансира между интересите на мнозинството и малцинството, но ако само се крием и си траем, нищо няма да се промени.
@djani - Ако държавата си беше на мястото и изискваше циганчетата да завършват 10 клас, както и да няма детски бремености по никакъв повод (както е и по закон всъщност), щеше по естествен начин да намали прираста и то не защото ги дискриминита, а защото защитава правата им на деца и им дава шанс. Но държавата не прави нищо такова. Междувременно, младите българ(к)и пък бягат и от двете причини следва единственото възможно следствие - циганчетата се увеличават, липсата на интеграция се задълбочава, а българите изчезват. А най-тъпото е че като изневеряваме на същността си и изпадаме в такива крайности, всъщност се самонараняваме. И ставаме дори по-нещастни отколкото ни се полага.
За много години, djani!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327235
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930