Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2013 19:07 - Аман от пазарни фанатици! Да живеят големите търговски вериги!
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2211 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 27.08.2013 19:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Втори повод в рамките на една седмица да възроптая срещу пазарните фанатици в България, които странно защо са се провъзгласили за икономически месии и умрАт да проповядват от всевъзможни посоки най-праведната религия - а именно за естественият икономически подбор. И го правят с навлажнени от благост очи, изпаднали в почти транс, сравним единствено с одите за Ленин от разказчетата на Калина Малина.

Чудя се, дали и за обществата важи правилото, че на 20 години човек винаги е идеалист? В нашия случай - сляп наивник. Колко години още трябва да минат, за да порастнем и да осъзнаем, че светът не е черно-бял и че класиците на капитализма, също както и класиците на комунизма не могат и не трябва да бъдат единствено мерило за икономическа зрялост, че също така е нужна гъвкавост и преди всичко - разум.

Днешният повод е идеята да се забрани на големите търговски вериги да работят в неделя. Във ФБ станах свидетел на масова истерия, достигаща психоза, срещу това очевидно комунистическо издевателство над свободата, която просто нямаше как да пренебрегна. Когато най-накрая се насилих да прочета статията се оказа, че то ставало въпрос само за веригите в идеалния център. О, ужас! Не знам как ще живеем, ако не отидем до центъра да си напазаруваме от Била. Трагедия.

Спестявайки ви сълзите и сополите, направо по темата. Има ли проблем с големите вериги? Има. Това е факт. Макар, че се рекламират като едва ли не носители на цивилизацията и благоденствието, истината е съвсем различна. Нито по цени, нито по качество, тези вериги се доближават до западните си варианти.

Просто сравнение между цените и качеството на стоките в българския Lidl и чужд (в случая испанския) показва, че в някои случаи цените за 1 и същ продукт за запад са по-ниски от нашите, което е абсурдно (не говоря за продукти местно производство). Освен това качеството в България често е по-ниско (изключените прави техниката, която странно е по-добра), липсват луксозните стоки (например ужасно вкусното козе сирене), липсват и местните стоки, които поне в испанския Lidl заемат огромна част от щандовете. Българските производители са малко и продуктите им са произведени специално за Lidl, което намеква и за "специално" качество, в нашия случай по-ниско. Защо пазаруването в България трябва да е толкова по-долнопробно от това в Испания не е ясно. Социалните дарвинисти веднага ще кажат, че е защото ние сме по-низша раса от да кажем немците, защото сме бедни, мързеливи и жалки, но в името на хуманизма, няма да се съглася. Веригите правят това, което им се позволява. Защо някъде можеш да върнеш стока, която не ти е харесала в рамките на 7 дена без никакви обяснения, а тук не? Защото номерът им минава! 

Така че очевидно са нужни нови закони и по-добро спазване на старите, спор няма. Работното време, обаче, е най-малкият проблем от всички.
Но явно на правителството за толкова им стига акъла. И дори и така, в момента в който се опитват да направят жалък опит за промяна, се надига нечовешки вой. Защото видиш ли, противоречало на пазарните закони. Ъъъ, кои закони? Аз знам за два вида закони - на физиката  и всички останали. Докато първите са абсолютни, вторите определено не са. И важат, точно докато не спрат да важат.

В крайна сметка, всяка страна е свободна да създава собствена икономическа рамка и климат, които да облагодетелстват собствените й граждани. Това не е просто нейно право, това е нейно задължение!

А правила има всякакви:

Някъде алкохол не се продава в магазините след 10 вечерта. Някъде наистина не можеш да закусваш и вечеряш на едно място. Някъде не можеш да пиеш на пейка.

За някои тези мерки може и да са комунистически и неспазващи елементарната пазарна (и човешка) логика, но очевидно някъде те работят и то добре.


Така че е малко смешно при всеки опит да се въведе ред в абсолютно обирджийската пасмина на големите вериги, всички да крещят на умряло "комунисти". Пазарна икономика не значи пълна свобода да се експлоатира всичко и всички. Има свобода, има и правила. И тези правила рядко са продиктувани от някакви велики пазарни принципи. Обикновено са просто особености на местния бит или лобизъм, които са счетени за полезни или неизбежни. Да, за мен лично, приемането на труда през уикенда и празниците за извънреден е много по-добро решение.
Плюс изискването за поне 60% местни стоки и за гаранция за качество и цени, сходни с европейските. Но това е въпрос на дискусии и споразумения и/или извиване на ръце.

Това, което обаче за мен не е въпрос на дискусии е, дали българският данъкоплатец и потребител е по-низш от немския,испански или френския или не.  И ако всеки от изброениете има право на защита от собствената си държава, то и ние имаме същото право. И няма пазарен закон, който да ме убеди, че моите права са по-малко важни от тези на някой друг европеец, само защото той е по-богат. Свободен пазар не значи само свобода да ограбваш съседите както пожелаеш. Това значи и възможност всяка държава да защитава интересите си по мирен път. Нещо, което е крайно време да направим.

П.С. Светът се готви за война. Да се помолим за мир, защото май само това остана. Когато големите сили се гърчат в рецесия, войната е просто единственият им изход. А малките нации могат единствено да се молят да не бъдат въвлечени.



Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. djani - Чудесно аргументирано, Жани...
27.08.2013 20:25
Особено ми хареса сравнението с физическите закони. Защото неолибералите са си въобразили съществуване на техни си закони, сравними с космическите. Пуста сопа! А това, че сме в навечерие на голяма война е безспорно. От там и към революция. И тогава отново... горко ни!
цитирай
2. denijane - djani - благодаря, че се отбиваш ...
27.08.2013 23:02
djani - благодаря, че се отбиваш :)
Точно "космически" е думата. Те явно в това вярват, че законите им са космически и върховни. Гледах някакъв преди няколко дни по Bulgaria on air, който се опитваше със сърцераздирателен глас да обясни как немският данъкоплатец не трябвало да страда заради българските фермери и техните субсидии. И се позова на въпросните "закони". Направо е страшно да ги гледаш в каква заблуда са се вкарали.

Изглеждат като наркомани, пристрастени към парите, но обречени само да им се кланят от страни и да точат киселинни лиги. Тъжна картинка.
И точно те, с техните мании и сервилничене ни вкараха в тоя кошмар. Защото за тях нищо не е свято - нито родината, нито човешкия живот, само и единствено парите и техните псевдо-закони.

А за войната, дано да се размине. Гледам ги пънат се разни политичета, как щели да наказват, да отмъщават. А не си дават сметка, че ако Русия и/или Китай се запънат и решат да обновят арсеналите, всички сме game over.
цитирай
3. josarian - Ами унщожението на селското стопанство у нас започна началото на 70-те години.
28.08.2013 08:30
Наред с масовото преселване на селяните в градовете се създадоха едни АПК - аграрно промишлени комплекси, които бяха абсолютно недоразумение. Именно тази недалновидна политика на другарите комунисти заложи началото на края на производството на зеленчуци и отглеждането на овци, едър рогат добитък и т.н. Спомням си навремето, веднага след казармата бях снабдител на хранителни продукти на един огромен склад, който захранваше четири стола с курортисти - пазарувах от ведомствените държавни магазини, тогава нямаше частни. Нямаше български картофи - бяха полски, от същата онази Полша, дето комунистите я плюеха че се отказва от социдеите. Нямаше лук, чесън, чушките и доматите бяха отвратително качество. Месото беше от Бразилия - огромни бизонски бутове, които се предлагаха за телешко. Така че, нека не избързваме със заключенията. СЛед промените всичко просто се доунищожи. Но унищожението беше в ход много преди това - от същите тези нагли червени свине, дето сега искат да ни спасяват отново.
цитирай
4. denijane - Не знам какво е било това бизонско, ...
28.08.2013 15:05
Не знам какво е било това бизонско, josarian, ако съдим по цифрите в предишната ми статия, към 87ма сме произвеждали от всичко по доста.

Вероятно частично си прав за унищожението, защото се говори, че към края вече е станало ясно, че свръхпроизводството е довело до изтощаване на почвите, до степен да се нуждаят от 20 години почивка. Е, получиха си я.

Лошото е, че както и djani казва в коментар под другата статия, бяха унищожени огромни активи под формата на животинки от добри сортове.

Пък свинете цвят нямат, просто са свине. Дали от глупост, алчност или фанатизъм, постъпките им са все катастрофални. И лошото е, че в България те изглежда са огромен процент от населението, ако съдим по управляващите ни в последните 24 години.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327244
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930