Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2013 15:08 - Защо аз съм против протестите (вече)?
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 12410 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 17.07.2013 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С риск да си навлека гнева на много случайни минувачи и заклети протестиращи, ще ви споделя, защо вече не виждам смисъл в протестите.
Днес от НС беше освободен новия областен управител на София - Емил Иванов, и на неговор място влезе Александър Методиев, по-известен със звучното "българско" име Сали (новина1 и новина2). Новият областен управител на София е осъждан (т.е. доказан престъпник, макар и рехабилитиран) и е работил във ВИС. Заместникът му в НС пък е пряко замесен в покровителство на кражби на ток (според разследването на Нова, не според моята скромна персона) и едва ли само в това. Тези двамката симпатяги за пореден път ще управляват моята и вашите съдби.
И какво можем да направим ние срещу това? Нищо. Защо? Защото всяка вечер, в столицата се изсипват хиляди и хиляди протестиращи, които се събират, хортуват си и се разделят, без да искат нищо конкретно освен "ОСТАВКААА", която знаят че няма да получат, но това не ги вълнува особено. Те си прекарват добре, те са красивите, умни и преуспяли протестиращи, които със самото си присъствие на площада доказват какво страхотно гражданско общество имаме. Вярно, не искат нищо и не получават нищо, но пък са там - един истински коректив на властта или поне Демоклиев меч, надвиснал над вратовете на управляващите и готов да падне във всеки един момент, в който стъпят на криво. Само че те стъпват на криво през цялото време, а меча не пада. Виси си, прави си "хепънинг", качва снимки във ФБ, понякога и голи и си прекарва добре. Докато властта стои без никакъв контрол и без никаква възможност за контрол.
Аз бях сред хората, които много се радваха на протестите в първите им две седмици и много ми се искаше да мога и аз да се включа (тогава не можех), защото тогава те още бяха живи, искаха неща, заплашваха, крещяха. Сега вече мога да се присъединя, но вече не искам. Защото няма смисъл - напрежението в момента е в плато и не изглежда като да има планове да престане да бъде. Хората си протестират, керванът си върви. В такова положение на управляващите им е спокойно, защото знаят, че няма да има неуправляеми протести, хората са доволни, че си прекарват добре лятото, а място за истински протести няма. Дори и да искаме да излезем да протестираме срещу новите областни управители ( не само на София област, но също и на Благоевград и на Пловдив) - няма как. Мястото за протести вече е заето. Дори и да се направи нов протест, той ще се слее с останалите. И няма да направи впечатление. Властта претръпна, а хората загубиха единственото си оръжие срещу нея.
И не става въпрос за писване. Става въпрос за безмислие. Обикновено идеята на протеста е да прилага принуда върху властта. При ББ вършеше работа простото излизане на улицата, защото беше(и е) ужасно самовлюбен. Проблемът на БСП и на това правителство е, че знаят че ги мразим, така че не можем да ги ударим по тази линия. Друга заплаха е от агресивни протести - нещо, което някак не подхожда на лятото и на имиджа на протестиращите.  Поне икономическа блокада да имаше, и това няма. Всичко е прекрасно организирано, в чудесно настроение, много интелигентно и без заплахи, прекрасно и в крайна сметка безполезно. А и затапва всички останали възможности за протест.
Нещата се обезкървиха и се превърнаха в нещо като ежедневен концерт в столицата. Събират се хората, виждат се, тръгват си, всичко е ок. Което не е идеята на протестите. Протестите прунуждават. Протестите изискват. Протестите спират когато получат желаното или ескалират докато го получат. Не призовавам към агресия, но ако протестиращите не желаят да принуждават властта към нещо конкретно, по-добре просто да намерят друго място за събиране и да освободят терена за по-целенасочени хора. Защото вече не помагат на гражданския контрол, а пречат! 
Например, какво правят такситата като искат нещо - блокират центъра и това е. За 1 ден, въпросът е решен. Не са агресивни, но знаят какво искат и знаят как да го постигнат. В това отношение, интелекта на протестиращите им изигра лоша шега. Опитвайки се да покажат на света колко са "cool", те всъщност премахнаха заплахата от протеста и го превърнаха в ... събор. А властта си прави каквото си иска. Хората се надяват на външна намеса, която да накаже властта и да изгони правителството, но това няма да стане. Нещо повече, в една суверенна страна, такова нещо НЕ ТРЯБВА да става. Всичко друго е акт на агресия срещу държавността ни, нещо заради което дедите ни (а и бабите ни) са умирали с гордост. За да има държава и за да бъде тя независима. Да се надяваме на външна намеса е все едно да се надяваме да ни колонизират (не че не са).
Ако гражданите искат нещо от законно избраната власт, е редно сами да си го поискат и изискат. След като не го искат - а да искаш нещо, да не го получаваш и да не модифицираш подхода е точно това -  какво по дяволите правят на площада? Да отиват на море/планина и да оставят площада на хора, които искат и могат да протестират. На хора, на които не им пука дали ги наричат мизерници, лумпени или бедняци. На хора, които искат протеста им да постигне нещо, а не просто да си протестират и медиите да им говорят колко са готини. Ухажването на протестиращите даде своя ефект - обезкърви ги и ги прекърши. Може би е време седянката да се разпусне. С идеята да дойде нова. Защото за мен лично, няма никакво значение дали на власт е ББ, Орешарски или Обама. Важно е хората в НС и МС да приемат закони, които са от полза на обществото ни. Ако трябва да се излиза при всяка глупост на протест, ще се излиза. Стига да има ефект. Но в момента, ефект няма. Просто защото няма протест. Има ... събор.
Edit: Една добра статия по въпроса, която току що прочетох. Заслужава си да се помисли върху нея.



Тагове:   протести,


Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
1. krassko - Ние протестираме, а те продължават с вредни закони и назначения
17.07.2013 15:44
Но това което не си разбрала, за съжаление не са го разбрали много хора е, че това е борба между старото и новото. Погледни кои са на контра протестите - старци и бабички на 75 -85 години. Да са ни живи и здрави, но те ли трябва да определят политиката и бъдещето на страната ни.
А на протестите е младежта - бъдещето на страната ни, но те си искат бъдещето сега, а не обещания за след двадесет години.
И всички трябва да осъзнаят, че това е битка между поколението израсло с телевизорите "Опера" и поколението израсло с компютри.
цитирай
2. анонимен - Две ттрети го изчетох и ми доскуча. ...
17.07.2013 15:51
Две ттрети го изчетох и ми доскуча.
Пробемът е че са протестира срещу системата (но тя е капиталистичеста) , срещу олигарсите (но такива няма, има просто богаташи, както е присъщо на капитализма), срещу отделни назначения (но в България праведници не останаха), срещу БСП,ДПС,Атака,ГЕРБ и всички останали без ДСБ (?!), срещу какво да е (само да се покажем във фейса) и т.н.т.
Общо взето принципът е "Аз не искам да съм добре, на Вуте да му е зле..."
Който иска да постигне нещо, при демокрацията става чрес организиране на партия и вкарването и в пърламента. Иначе полицията бие.
цитирай
3. denijane - @krassko - Целта на всеки протест е ...
17.07.2013 16:30
@krassko - Целта на всеки протест е да се получи нещо. Контрапротестът не може да определи целта на оригиналния протест, в това няма смисъл. Искате нещо, виждате, че не го получавате и продължавате да правите абсолютно същото с идеята, че ако не е сполучило първите 32 дена, ще сполучи на 33тия??? На това му се вика глупост. Виж как протестират в Гърция, как протестират в Бразилия, как протестираха в Турция? Да виждаш нещо общо? Не е нормално един протест да се превърне в събор.
Не е нормално вие да си излизате и да се борите срещу старото (WTF?), и да парализирате всякакви други протести, такива които имат конкретни искания и могат да постигнат нещо с тях, за разлика от абстрактната битка между поколенията. Връщам се след месеци прекарани в чужбина, гарантирам ти, иска ми се да отида на площада и да крещя докато не си направят ритуално самоубийство всички управляващи. Но те няма да го направят, а аз ще съм си загубила времето, здравето и всякакви възможности за борба с тях и за постигане на нещо, което да промени живота на хората към по-добро.
Подкрепям протестите. Стига да се иска нещо конкретно. Да протестираш срещу времето, поколенията или старото е абсурдно. Аз също искам бъдеще, но в момента, вие "младите" ми пречите. Въпреки че и аз съм млада (<30). И че и аз имам право на бъдеще. Докато вие викате за "оставка", управляващите разпродадоха България, одобриха зловещи концесии за злато и метали, разсипаха енергетиката, назначиха си целия криминален контингент и т.н. Докато вие си танцувате, правите си снимки и се забавлявате. Кой защитава интересите на България докато вие сте там? Как да отидем ние да протестираме, като вие сте там и на никой не му пука вече - нито на хората, нито на управляващите, нито дори на самите протестиращи. Понякога не става само с танци. Понякога трябва или да помислиш за други по-ефективни действия или да се откажеш.
цитирай
4. denijane - @kushel - Съжалявам, че съм ти то...
17.07.2013 16:34
@kushel - Съжалявам, че съм ти толкова скучна, но целта ми не е и била да те забавлявам. Пак 2/3 не е зле.
Иначе съм съгласна. Ако не си готов да се биеш или да те бият, по-добре да опиташ с партия или друг вид гражданска организация. С програма, която да защитаваш. Простото викане и излизане очевидно не помога, а в случая и пречи.
цитирай
5. tomcat2 - опазил ни господ ако тези протес...
17.07.2013 21:42
опазил ни господ ако тези протестиращи са бъдещето на България,евроидиоти и безродници,и откровени олигофрени !Развяващи български флагчета без да си имат ни най-малко понятие какво означават и символизират те!Плащещи на рамото на чужди посланици и посолства,погнусяващо!
цитирай
6. djani - Харесвам съпричастността и обективността ти, Жани...
19.07.2013 22:03
Управляващите ще се стреснат едва когато се почувстват физически и икономически уязвими. Или под напора на външна сила, на която не могат да противоречат. Както в случая с румънския президент и премиер, на които от ЕС скръцнаха със зъби да се помирят. Симпатична ми е платформата на "Идея за България", но за да пробият с партия в страната им трябват пари и апарат. Може би Цв.Цв. ще ги светне как става това...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327494
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930