Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2013 00:34 - Каузата на Едуард Сноудън
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1730 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Моля подпишете петицията на Авааз в защита на Едуард Сноудън.
Каузата на Едуард Сноудън така и не достигна до българските новини, нито до българското общество. Не защото нямаше медийно покритие - имаше някакво, макар и минимално и не защото не сме заинтересовани - спомнете си протестите срещу АКТА. Българското гражданско общество е доказало, че може да бъде активно и отговорно. Но в случая историята се засече с политическият хаос, протестите, политическите анализи. НПОтата бяха/са твърде заети да се борят за кокала и така и не обърнаха внимание на огромния международен скандал, който се вихри в момента. А той е грандиозен. Мина се от откритите заплахи на Обама и Кери към всички дръзнещи да се опитат да помогнат на момчето, през гаврите на Путин със САЩ, през заплахите към Еквадор, през отказа на европ. страни да позволят на самолета на боливийския президент да премине през тяхна територия водещ до насилствено приземяване и претърсване на самолета, чак до горенето на американски и френски знамена в Южна Америка и въвличането на всички по-големи разузнавателни служби на планетата в открита война една с друга и с хората, които уж трябва да защитават, но всъщност всички дружно следят. Все още не мога да си обясня как всичко това беше пропуснато от българските медии, но това няма значение.

В крайна сметка, остана усещането, че този проблем не ни засяга, защото сме малка нация, която така или иначе напоследък винаги е на разположение на прищевките на големите нации. Съвсем скорошното доказателство беше решението на ВАС, с което се потвърждава правото на Дънди Прешъс Метълс да ограби златото на държавата ни ( Съдът окончателно потвърди концесията за злато на "Дънди") . Та някак се подразбира, че нямаме право на мнение, нямаме право на протест.

Е, не съм съгласна. Имаме право на мнение, имаме право и на протест. В последният месец бяха нарушени всякакви международни норми, дипломатически спогодби и неписани правила, бяха унижени държави и един цял континент, а правителства на големи европейски държави се държаха все едно са били изнудвани (и най-вероятно са били). Ние, като европейски граждани просто трябва да имаме позиция, трябва да знаем какво се случва и да изискаме адекватна реакция от европейските институции.  Съжалявам, че виждам толкова малко интерес сред интернет общността към въпроса.

Но да оставим международният скандал на страна, зад целият хаос стои животът на един човек. Един човек, дръзнал да изнесе секретна информация и да застане зад нея с името си и с живота си. Този човек е Едуард Сноудън. Той действа в съответствие с принципите си, но така и не получи същото от хората, които се опита да защити  - всички нас. Затова призовам, всеки който симпатизира на каузата му, всеки който му е благодарен за действията му, да подпише петицията, да сподели някъде подкрепата си за него. Нека държавите и техните служби за сигурност знаят, че той не е сам, че всички ние стоим зад него. Може пък това да му даде шанс да излезе жив и здрав от кашата.

Дори да ви се струва безмислено, подпишете петицията. Не е безмислено. Колкото повече шум се вдига, толкова по-голям става шансът му. И толкова по-малко вероятно става проблемът просто да се замаже и да се забрави. Защото не трябва да се забравя. Трябва да стои и да се напомня, докато ЕП и ЕК не вземат сериозни и ясни мерки в защита на европ. граждани.

Всеки който е качвал снимки във ФБ е забелязал колко потресаващо добра е програмата им за разпознаване на лица (призовавам всички да я изключат, за да не спомагат за подобряването й). Представете си ако ФБ има това, с какво разполага ЦРУ. Досега балансът наблюдение срещу лична свобода се поддържаше от законите и от човекочасовете нужни, за да се обработи събраната информация. С подобна технология, човекочасовете стават все по-несъществени. Остават само законите. Закони, които в момента просто не са адекватни на технологичния напредък. От нас зависи да изискаме тези закони да започнат да защитават нашия интерес. От нас и от хора като Едуард Сноуден.

Хубава вечер!


Тагове:   наблюдение,   ЦРУ,   сноуден,


Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. djani - Както винаги, снайперски точна...
10.07.2013 10:12
Пракрасна статия Жани. Напълно съм съгласен с изнесеното. И пониже имам представа за какво иде реч, тъй като служебно съм ползвал СРС /но срещу криминали/ считам, че законовата регламентация трябва да се усъвършенства. А техниката скоро ще позволи, дори един частен детектив да има възможностите на цяла областна дирекция на МВР. А Сноудън е истински герой на нашето време и всичко трябва да осъзнаят това и да го подкрепят.
цитирай
2. denijane - Благодаря за хубавите думи Джани. ...
12.07.2013 15:20
Благодаря за хубавите думи Джани. Радвам се, че поне ти си съгласен с мен, особено предвид че си вътрешен за системата. Хората явно не си дават сметка колко опасна е толкова много власт, без съответстващ й контрол. Ако съдя по броя виждания на статията, явно не ги и интересува.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326476
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031