Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2013 16:16 - Да променяме мизерията, ли? Защо, нека да и се присмеем!
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2631 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 22.02.2013 16:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Една статия, днес дълбоко ме вбеси. Една българка пише писмо до народа. И просто не мога да си обясня как може да сме толкова сбъркан народ, да умеем да извращаваме всичко което се случва и да го свеждаме само и единствено до великата битка срещу комунизма. Пишейки забавнички статийки, с които обезмисляме седмици протести и десетилетия страдания в името на великата ни самоирония. 
Забавничко, но и дълбоко обидно. Какво трябва да значи, че всички от народа са необразовани, некъпещи се комунисти? Затова ли мислите, че хората са излезли да протестират, за да се върне комунизма? Хубаво е, че авторката е преписала лозунгите на Атака, но в голямата си част, протестиращите не са комунисти, просто искат нормален живот! Да, не са особено наясно как това може да се случи, за да го поискат, но това не значи, че мнозинството хора са футболни лумпени и привърженици на Атака. Или всеки, който по някаква причина се е оказал неспособен да си плати иззедническата и ограбваща сметка за ток/парно е мързелив комуид, чакащ национализация?
 От известно време ме мъчи един въпрос. Гледам в Европа, пенсионерите как живеят. Ами не са особено богати, но пенсиите им стигат, за да водят що-годе нормален живот. И много искам, всеки който намира болката на хората за жалка, да си затвори очите и да си представи, че е на 60 и няколко и че както е получавал нелоша заплата и е имал живот, се оказва с пенсия от 300лв, с която трябва да си плати тока (~50лв), парното (~100лв), лекарствата (защото с възрастта нуждите се променят), някакви дрехи и някак да изкара месеца с оставащите пари. Ама ей така, като на шега си го представете. Как започвате да се лишавате от месо, от топло, от кабелна, от кино, от кафета, от всичко което можете, за да може да изкарате с жалките пари, които държавата ви подхвърля, след като цял живот сте работили и сте си внасяли данъци и осигуровки, които странно защо, сега ви казват, че са изчезнали, стопени от лошото управление на държавата и от кофти демографското положение. 
И сега ми обяснете, защо по дяволите, човек който цял живот е работил, трябва с пенсионирането си да престане да бъде човек, да престане да има нужди, да престане да му се ходи на кино или театър, да престане да му се яде хубава храна, а да трябва да се задоволява с кисело мляко и хляб? И защо трябва да е длъжен да си е спестил парички в банката или да разчита на децата си, за да може да води достоен живот. Ей така, представете си го за един миг. Как от здрави, натокани хора в разцвета на силите си, имащи права и силата да ги защитават, се превръщате във втора ръка хора, които вече не са интересни на никого и няма на кой да обяснят колко е мизерна ситуацията в страната, защото всички просто ги игнорират. И това важи не само за пенсионерите, а и за хронично и тежко болните или за всички оказали се в кофти ситуация, без работа и без надежда. Защото безработните в България са огромно количество, и в големия процент не е тяхна вината, а на вътрешнофирмената задлъжнялост, която тъй наречената държава много систематично поддържаше на безумни нива. Всички тези хора искат да работят, но няма къде, защото държавата се погрижи да смачка огромен процент от малките и средните предприятия в полза на монополите или собствените им фирми.
Гледах как баба ми и дядо ми си отиват, въпреки всичките ни грижи и пари, които отделихме от нашите залци, за да има за тях, защото в тази държава няма НИЩО. Няма работещо здравеопазване, няма социална система, няма нищо, което да си струва парите. И ги гледам сега бабите и дядовците в Испания и Англия ходят напети и доволни, правят си разходки, смеят се на групички, глезят се. С какво тези пенсионери са по-добри от нашите? С какво са заслужили повече? Защо те да имат право на щастие, а нашите не? Давате ли си сметка изобщо какъв геноцид, каква гавра се извършва с всеки пенсионирал се, който няма собствен източник на средства и който не работил за наистина добра заплата. Каква трагедия е за всеки човек не работещ като журналист или програмист, когато остане без работа и му дойде сметка за ток увеличена със 100%, ей така за спорта, защото на Дянков и ЕРП-тата им били нужни малко пари в кеш.
Това ли наричате вие комунизъм? На тия хора ли се подигравате, които са излезли с риск за живота си, да протестират, в името на нещо по-добро? Да, голяма част от тях не са политолози, не знаят точно какво искат. Но знаят, че го искат, и че по света хората го получават. Само в България, меката на социалния дарвинизъм, да искаш нормален живот е срамно. Да искаш правосъдие е срамно. Само тук, се очаква да си експерт, за да си кажеш мнението, иначе се очаква да се скриеш в дупката си и да не излазваш от нея докато заплатата ти не стане четирицифрена. Е, много хубава статия, наистина. Да се посмеем на болката на хората, сега ни е паднало. Да се присмеем на незнанието им, защото ние сме толкова по-извисени, плащаме си сметката за ток и парно без проблем, това автоматично ни прави много по-хора от тях. А че заплатите ни и качеството ни на живот спрямо западно европейските стандарти е на страна от третия свят - това ще го премълчим, че ни кара да се чустваме некомфортно някак. Но нека се посмеем, защото смехът е здраве, а лекарствата са и без това доста скъпи, няма нужда да се хвърляме в преразход.  



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. cicero7 - Искам само да те попитам едно нещо на ...
22.02.2013 17:14
Искам само да те попитам едно нещо на което искам да ми отговориш съвсем сериозно - лъва пенсионира ли се?
цитирай
2. denijane - Лъвът не се пенсионира. Но освен ...
22.02.2013 17:35
Лъвът не се пенсионира. Но освен това, лъвът не плаща данъци, нито осигуровки, не се съобразява с никого, и е свободен да прави каквото си поиска. Лъвът убива и бива убиван, без да очаква закрила и без да предлага такава. Ако искаме да бъдем лъвове, да я закрием тая държава и да си живеем като животни?
Защото това е смисълът на държавата - да предлага нещо повече от самостоятелното съществуване - ред, справедливост, сигурност, права, социална защита, здравеопазване. Без тези неща, защо трябва да плащаме каквото и да е, на когото и да е? Но ако ще живеем в държава, то тя трябва да изпълнява задълженията си към всичките си граждани, така както те ги изпълняват към нея през целия си живот. Не знам дали някой е правил сметката колко пари се наливат в държавата през живота на един човек - от преки и непреки данъци, ДДС, акцизи, такси. За чий?
цитирай
3. анонимен - Поздрави за позицията! Какви ...
22.02.2013 17:48
Поздрави за позицията!
Какви фокустници на пропагандата успяха да представят социалните достижения при социализма за нещо лошо, не зная, но и след толкова тодини на упадък, много хора още не осъзнават, че либерните егоисти ги набутаха в една социална безизходица.
цитирай
4. djani - Както винаги Жани, който те е предизвикал ще си пати...
22.02.2013 18:54
Поздравявам те за аргументираното и страстно защитено становище. Много от хората в столицата и големите градове, нямат реална представа за ситуацията в страната. И аз се запознах с тази глупава и провокативна статия. Ако попадне сред тези, които иронизира, ситацията ще е както Пуситата, вместо да се изгаврят в руска църква, да го сторят в джамия в Мека. Просто няма да излезе жива...
цитирай
5. cicero7 - Лъвът не се пенсионира. Но освен ...
22.02.2013 19:40
denijane написа:
Лъвът не се пенсионира. Но освен това, лъвът не плаща данъци, нито осигуровки, не се съобразява с никого, и е свободен да прави каквото си поиска. Лъвът убива и бива убиван, без да очаква закрила и без да предлага такава. Ако искаме да бъдем лъвове, да я закрием тая държава и да си живеем като животни?
Защото това е смисълът на държавата - да предлага нещо повече от самостоятелното съществуване - ред, справедливост, сигурност, права, социална защита, здравеопазване. Без тези неща, защо трябва да плащаме каквото и да е, на когото и да е? Но ако ще живеем в държава, то тя трябва да изпълнява задълженията си към всичките си граждани, така както те ги изпълняват към нея през целия си живот. Не знам дали някой е правил сметката колко пари се наливат в държавата през живота на един човек - от преки и непреки данъци, ДДС, акцизи, такси. За чий?
Смисъла на държавата е да поддържа правовия ред - това е! Една държава може да няма и никакво пряко участие в здравно-осигурителната система, но това не я прави по-малко или повече държава. Данъци би трябвало да плащаш за да се поддържа въпросния правов ред и да се извършват някои обществено полезни дейности като изграждането и поддържането на обществена инфраструктура!

Защо дадох за пример лъва ли? Той е активен през целия си живот, осигурява си сам собствената и тази на семейството /прайда/ си прехрана, защото знае, че никой друг няма да го нахрани. Да лъва полага усилия през целия си живот, за да съществува, за разлика от някои хора които от има няма 100 години са решили, че това е работа на някой друг и не само това, ами са и постоянно недоволни, че онзи другия не се грижи достатъчно добре за тях.

За финал ще ти кажа само, че дали ти ще живееш добре или зле, си зависи само от теб - глупаво и безсмислено е търсиш вината в другите, само ще си загубиш времето.
цитирай
6. denijane - Благодаря, djani! Във ФБ ме разу...
22.02.2013 19:59
Благодаря, djani! Във ФБ ме разубеждаваха, че съм реагирала пресилено и че ставало въпрос за сатира, с която авторката искала да осмее конкретна част от протестиращите. Е, аз не го възприех така. Възприех го като пореден опит да се смачка самочуствието на протестиращите, тъкмо когато народът най-накрая се събуди от зимния сън.
И адски ми писна, разни експерти да ни убеждават колко сме тъпи и как нищо не разбираме и как най-добре да си мълчим и да ги оставим да ни "оправят". Крайно време е хората да придобият самочуствие и да започнат да си търсят правата - на протести, чрез съда, чрез участие в партии и НПО-та. В крайна сметка това е нашата държава, имаме право на глас. Може и част от хората да са наивни, но те няма как да се научат, без да опитат и евентуално да сгрешат и така докато е нужно. А подобни статии не допринасят за развитието на гражданското общество, по-скоро го осмиват и обезкуражават. Дори и да е с добри намерения, дори и това да просто журналистически похват, пак не ми харесва.
А и като чета и твоето мнение, явно не си въобразявам и наистина има някаква подигравка и снизхождение към простия народ. Което просто не прави чест на авторката.
цитирай
7. denijane - @cicero7 Ще ме извиняваш, ама ...
22.02.2013 20:14
@cicero7
Ще ме извиняваш, ама това са пълни глупости. Лъвовете също така не биха се грижили за болните си другари, а биха ги изоставили да умрат от глад. Това ли е според теб човешкото общество? Ако твой близък се разболее да го оставиш да умре от глад, защото не може вече да си осигурява прехраната сам. Да правиш деца на малолетните си дъщери (или някой друг да им прави), да отиват да работят щом почнат да ходят изправени и да биват изхвърлени щом спрат да бъдат полезни. Ами добре, да обърнем еволюцията и отново да се превърнем в маймуни, че така е най-лесно.
Знаеш ли колко струва една операция на нещо по-сериозно? Над 20-30 000лв. Знаеш ли колко струва химиотерапията? За 8 седмици до 30 000 долара. Вероятно имаш много добро обяснение как нормалният човек може да си позволи такива цифри. Или може би просто трябва да оставим всички болни да измрат, за да не ни тровят генофонда?
И да се фокусираме върху тъй нареченият правов ред. Ти ползвал ли си услугите на българския съд или полиция? Защото аз да. Е, или поне опитах. Защото всъщност няма такива. Няма ред. Има една безкрайна пародия и симулация на дейност. Закони има, но никой не следи за тяхното спазване. Е, ако Али открадне кокошка или изнасили някоя българка, вероятно ще лежи в затвора. Но ако Али открадне 1 милион или изнасили Фатме или не плаща на работниците си с години, никой няма да му потърси сметка. А особено ако Али е А.Л.И. и е държавен монопол. Това ли е правовата държава? Да ти взима парите, но когато имаш нужда от нея да вдига рамене? Много интересна версия имаш за цивилизация.
цитирай
8. bacu - cicero7 - "Лъвът не се пенс...
22.02.2013 23:05
cicero7 - "Лъвът не се пенсионира. Но освен ... - За финал ще ти кажа само, че дали ти ще живееш добре или зле, си зависи само от теб - глупаво и безсмислено е търсиш вината в другите, само ще си загубиш времето."
Дали ще живееш добре или зле не зависи само от теб, защото ти си свързан с цялата система в държавата, в която живееш. И ако не си някоя мутра, която краде от данъци, от осигуровки, от заплатите на работниците си - ако не си в сивата икономика, то тогава не зависи от теб самия как ще живееш. Ако не си член на голяма партия, също не зависи от теб самият как ще живееш, защото ДЪРЖАВАТА те задължава да плащаш здравни осигуровки, но когато ти се наложи да ползваш здравна помощ - ТО ЗДРАВНАТА ПОМОЩ Я НЯМА; плащаш данъци, с които се издържа съдебната система и полицията, но когато опреш до нея делата се точат по над 5 години ( в моя случай) и съдиите пишат едно решение по дадено дело по над 2 години. Когато ми крадат колата, полицията не си мърда пръста, за да си свърши работата. Когато отидеш в държавна институция, започват да те размотават с дни за един келяв документ и всеки те гледа в ръцете, колко ще дадеш, за да свърши това, за което му плащат пак от моите данъци. Погледни само статистиките, за колко дни се регистрира фирма у нас и по света, даже и страни от т.н. Трети свят. denijane е права като казва : " Има една безкрайна пародия и симулация на дейност". Но аз не искам да членувам в никоя партия, ИСКАМ ДА СИ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИТЕ И СРЕЩУ ТЯХ ДА ПОЛУЧАВАМ АДЕКВАТНИ МЕРКИ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ОРГАНИ, КОИТО СЕ ХРАНЯТ ОТ
МОИТЕ ДАНЪЦИ И ОТ ДАНЪЦИТЕ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ БЪЛГАРИ.
цитирай
9. ok3223 - този CICERO7 с
01.03.2013 13:19
дребното си умче и "лъвско самочувствие" иска да ни върне
100,000 години назад.
Хората са оцелели в естествения подбор и битката с конкурентните животински и не животински видове и подвидове, защото са се сдружили в семейства, родове, племена, където е бил в сила закона, един за всички, всички за един.
Човешката взаимопомощ и солидарност е било това могъщо средство и оръжие, което е помогнало на очовечилите се слабички поотделно маймуни, да се наложат,( да победят окончателни и завинаги) над целият останал животински свят, и да станат това, което са днес, човеци, човечество ...
ЧОВЕЧЕСТВО(ОКЕАН ОТ МЪЖЕ, ЖЕНИ И ДЕЦА) от много милиарди човеци, създали и цивилизация и култура, каквито е нямало на земята.
Докато лъвовете и тигрите са единици по джунглите на Африка и АЗИЯ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327560
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930