Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2013 15:28 - Факти и цифри за ядрената енергетика
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1768 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 26.01.2013 20:26


Понеже се наслушахме на пропаганда, предлагам малко факти и цифри, с които човек да може сам да сравни кое е по-добре - със или без ядрена енергетика. Защото моминските мечти за изцяло зелено електричество са приятни, но за съжаление неизпълними в близкото бъдеще. И някои големи европейски страни, се увериха в това по трудния начин. 
"Япония с рекорден търговски дефицит за 2012. Опитът да се компенсират с внос на петрол изключените мощности от АЕЦ е тежък удар за икономиката, по думите на премиера. Основна причина за първия дефицит от 30 години е именно спирането на ядрените мощности./връзка/"
Предстои рестартиране на изключени ядрени мощности. /връзка/"
Германия:
" 17.10.2012
В понеделник, 4те основни оператори в Германия обявиха увеличение в цената на тока от 4.5 цента за КВЧ до 6.7 цента за КВЧ. 
В допълнение на това увеличение от 47%, потребителите ще плащат и ДДС и по-високи цени за използване на мрежата. Типичното четиричленно семейство ще плаща около 324 долара за година, само заради тази тарифа.
Положението само ще се влошава заради желанието на Германия да увеличи възобновяемите източници от 25% на 40%, а закриването на АЕЦите ще оскъпи процеса дори повече. Германците вече плащат една от най-скъпата електроенергия (31цента/КВЧ) в сравнение с Франция и Англия (17 и 16 цента/КВЧ)/връзка/"
Дания
"Дания произвежда 20% от електричеството си от вятърна енергия и около 48% от въглища. Тя е една от страните с най-високи сметки за електричество за домакинствата 29.8 цента на КВЧ (докато индустрията плаща 9 цента/КВЧ /връзка/ /връзка/" 
Франция:
"Франcия добива 75% от електричеството си от АЕЦи с 58 в момента работещи реактори./връзка/" (цената както се вижда по-горе е 17 цента/МВЧ)"
Англия:
"Разполага с 16 реактора в 9 АЕЦи с около 16% дял, като въпреки намаляващия дял, се планират още 4 реактора. Цена на тока за домакинствата 16 цента/МВЧ. /връзка/"
България засега е на 8.7 цента/КВЧ, т.е. е сред страните с най-евтина електроенергия. 
За целта на поста, много исках да открия разбивката по източници за България. Оказа се, че пред референдумно, тази разбивка е направо неоткриваемо. Разбира се, има я, но намирането й е странно трудно. 
Е, ето я и нея, от официалния сайт на ДКЕВР /връзка/:

Производители на електрическа енергия

Цена за енергия /
разполагаема мощношст
(лв./МВтч)

 

АЕЦ Козлодуй ЕАД

15,30/27.00

 

ТЕЦ Бободол ЕАД

84,64/16.85

 

ТЕЦ Марица 3

84,13/17.74

 

ТЕЦ Варна ЕАД

92,58/8.69

 

ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД

39,04/27.77

 

Енерго-Про България ЕАД:

 

  -  Каскада Санданска Бистрица

100,21/-

 

  -  ВЕЦ Стара Загора

116,34/-

 

Сентрал Хидроелектрик дьо Булгари ЕООД

133,32/-

Електрически централи

Цена

 
 

лв./ МВтч

 

 Водноелектрически централи

 

 

1. Микро ВЕЦ с инсталирана мощност до 200 кВт

227,43

 

2. Ниско напорни руслови(...)

222,83

 

3. Среднонапорни деривационни ВЕЦ, (..)

186,87

 

4. Високонапорни деривационни ВЕЦ, (..)

179,04

 

5. Тунелни деривации  до 10 000 кВт

265,05

 

6. Микро ВЕЦ с помпи

112,1

 

 Вятърни електрически централи

 

1. Работещи до 2 250 часа

191

 

2. Работещи над 2 250часа

173,06

 

3. Работещи с асинхронен генератор с кафезен ротор

137,06

 

 Фотоволтаични електрически централи

 

1. До 30 кВт p, монтирани на покриви и фасади

605,23

 

2. Над 30 кВт p до 200 кВт p, монтирани на покриви и фасади

596,5

 

3. Над 200 кВт p до 1 000 кВт p, монтирани на покриви и фасади

583,77

 

4. До 30 кВт p

576,5

 

5. Над 30 кВт p до 200 кВт p

567,41

 

6. Над 200 кВт p

485,6


Тадааам.
Ако някой е имал някакъв вид съмнение, точно колко евтина е вятърната и слънчевата енергия, да помисли отново. 
С което разбира се не искам да кажа, че този тип енергии не трябва да ги има. Трябва. Но е хубаво, като ни говорят за цена от 200евро/МВЧ от Белене (в най-лошия вариант), да помислим, дали това е толкова много, при положение, че вече плащаме толкова за ток от фотоволтаици. Още повече, че това е наистина най-лошата цена, а минималната е 75евро/МВЧ (връзка) Между другото, HSBC плати около 2 млрд. долара на америк. власти за пране на пари (връзка). Правете си сметката колко трябва да им се вярва. 
И последно, тъй като смятам, че съм изчерпала темата за безопасността с предишния си пост, да поговорим за икономика. 
Какво ще правим тока? 
Рекордно количество ток сме изнесли през 2011-та Исторически рекорд сме постигнали в търговския износ на ток миналата година - 10.7 терават часа, което е около 26% повече от 2010 година
/връзка/

За 2012, цифрите са с 20% по-малко, но пак възлизат на 7.7 терават часа. /връзка/
И намалението се дължи основно на кризата. Криза, от която все някога ще трябва да излезем - и ние и цяла Европа.

Oсвен това, дори и Турция и съседите да не могат или искат по някаква причина да купуват ток от нас, съществува проект наречен Европейска електрическа мрежа/връзка/, целящ да свърже производителите и консуматорите на ток из цяла Европа. Това е доста скъп проект, едва ли ще стане в близките 10 години, защото изисква към 100 млрд. евро, но рано или късно, той ще бъде направен. Просто пазара и политиката на Европа го изискват. И когато това стане, ще имаме достъп до ОГРОМЕН пазар, в който винаги някой ще има нужда от евтина ядрена енергия. Защото това е евтина енергия и не случайно България е сред страните с най-евтин ток, въпреки разни абсурдни увеличения. Животът на АЕЦ Белене трябва да е между 40 и 60 години, този на реакторите от в Козлодуй е максимум още 15. Максимум. 
Така че АЕЦ Белене е нужен и се надявам с постовете си да съм успяла да убедя още някой в това. 

В крайна сметка, това за което призовавам е всички да гласуват. Дали ЗА или Против, това всеки ще си реши според убежденията си. Но хора, гласувайте, защото това е първият опит за пряка демокрация в новата ни история. Народът трябва да има власт, трябва да има възможност да каже каквото иска по начин, който да бъде чут. Дори и този референдум да е безмислен, следващият може да не е. Но ако никой не гласува, няма да има следващ. Нека да покажем, че искаме да бъдем чути. 

П.С. Ако таблиците не се виждат добре, просто погледнете на страницата на ДКЕВР.
 
П.С.П.С. А по въпроса със замяната на проекта Белене със 7ми блок в Козлодуй, което се лансира като очевидно и просто, ето и мнението на ЕК: 
"Йотингер: Строежът на нов реактор в Козлодуй също подлежи на съгласуване с ЕК:
"Ако България реши за строи нов реактор в Козлодуй вместо в Белене, то трябва да уведоми за този инвестиционен проект Европейската комисия, която ще го проучи всички негови аспекти съгласно договора за Евроатом", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пред Mediapool.
Съгласно договора за Евроатом, нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" също се разглежда като нов инвестиционен проект и трябва да бъде съгласуван с Европейската комисия. Повторна нотификация на проекта АЕЦ "Белене" би била необходима, ако техническите детайли, включени в нотификацията от 2007 г. са претърпели много съществена промяна в сравнение със съгласувания тогава инвестиционен проект (по отношение на типа реактори).
"
Така че не е нито просто, нито очевидно, нито сигурно.

П.С.П.С. П.С. Отново ще повторя основната си теза, за да е ясно. Енергийната политика не е нещо просто. Но европейската стратегия е ясна - енергийна ефективност, преносимост през континента (европейската мрежа) и ориентиране към източници с ниски емисии /в които освен зелените технологии влиза и ядрената енергетика/. Аз напълно я споделям. Но смятам, че освен да затягаме коланите, всяка година с по-още една дупка, до пълното изчезване на нацията, трябва и да се създава нещо. Трябва да има големи проекти, трябва да се инвестира във високи технологии. Никой няма да вдигне качеството ни на живот просто защото сме му симпатични. Трябва да се потрудим, трябва да инвестираме. Аз лично предпочитам да инвестирам парите си в АЕЦ, отколкото в магистрали, по които да се стига бързо и комфортно от Германия до Турция и обратно. Няма печелба без инвестиция и без риск. За мен АЕЦ Белене е добър проект, нещо с което се защитава националния интерес, нещо с което се създават условия за бъдещо развитие на индустрията. Да, цената трябва да се предоговори докато падне до минимума, да реакторите трябва да отговарят на всички условия за безопасност и екологичност, да преработеното гориво трябва да се съхранява по най-добрия начин. Но това са технически подробности. Основният въпрос е За или Против изграждането на нови ядрени мощности. Аз гласувам ЗА. 



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. bogdan33 - Така е но не забравяй, че новата АЕЦ с ...
27.01.2013 20:06
Така е но не забравяй,че новата АЕЦ с приблизителна предполагаема цена 20 милиарда лева (може би и повече) тепърва ще се изплаща.АЕЦ Козлодуй е така да се каже без пари от братушките.Сега генерира само печалба.Строена е във времена когато прогресът е хората е бил на първо място а парите са били просто съпътстващ фактор.За съжаление човечеството е прекалено примитивно за такъв строй.Сега нещата са си на мястото- като за диви пирани от раннокапиталистическо общество. Има пари- нещата се случват.Няма пари- седиш си в пещерата.Ако има някакъв прогрес то той е подчинен изцяло на целта да се направят още повече пари. Надявам се по някое време да еволюираме де. Иначе табличката е доста вярна.:)
цитирай
2. denijane - Така е, тогава е било друго. Играта е ...
27.01.2013 20:26
Така е, тогава е било друго. Играта е била с различни правила. Но така или иначе, сега си е за сега, и развитите държави показват, че и сега има начин за оцеляване и развитие.
Така че мисля, че хората не трябва да се страхуват да рискуват и да се плашат от цифрите. На Гърция и отписаха и повече дълг, винаги има някакъв изход. Пък и без това вече сме на дъното. А и най-важното, все пак става въпрос за бизнес отношения, има начин интересът и на двете страни да бъде защитен и да не се окажем с гьол за 20млрд.
Но референдумът приключи, от тук нататък, ще жънем каквото сме посяли. В случая - нищо особено
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326401
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031