Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2013 20:43 - Пред-референдумна цензура в news.bg
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2919 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С всеки изминал ден, датата на референдума приближава, а анти-ядрената пропаганда се засилва. Не мислех, обаче, че ще видя и цензура. Е, видях я.
Вчера, публикувах мнение по повода на следната новина "Съдът спря строежа на нов ядрен реактор на БАН в София". Днес, това мнение вече го НЯМА.  Изтрито е. В лога ми стои часът, в който съм коментирала, но мнението го няма.
Честно казано не вярвах, че управляващите могат да паднат толкова ниско, но явно съм грешала.
Какво толкова написах? По непълни спомени:
"Мда, все едно има напълно безопасна кола, или напълно безопасен самолет, или напълно безопасна ваксина. Май е най-добре да се върнем в каменната ера, в името на общата безопасност!
Няма такова нещо като пълна безопасност. Всяка технология (или ако искате начинание) крие рискове. Затова хората разчитат на технология, познания и подготовка, за да минимализират потенциалните вреди и да максимализират ползите. Атомната енергетика няма алтернатива за България, каквото и да се опитва да ни набие в главите платената пропаганда, която ни залива преди референдума, разпалвайки страховете на хората. Затова и не е имало нито един зелен подкрепящ каузата за реактора на БАН.
Същото е както когато ти предстои операция, и лекарят ти каже "Има риск, но трябва да се направи". Гадно ти е, страх те е, но се решаваш, защото знаеш, че е необходимо и е за добро. "

Не мисля, че в това мнение има нещо което да противоречи на каквито и да е правила.

Изводът е само един, става въпрос за ЦЕНЗУРА. Всяко мнение, което има наглостта да противоречи на официалната версия, се трие. А официалната линия е ясна - ядрената енергетика е нещо опасно. Въпреки че тази линия е доста късогледа, предвид това, че ако ББ настрои хората срещу АЕЦ-ите, няма да успее да изпълни американската поръчка за нов реактор в Козлодуй. Но явно не можем да очакваме чак толкова проницателност от управляващите. Затова по телевизиите вървят платени репортажи, уж целящи да ни информират, за рисковете от технологията, за всички страни, които са се отказали от АЕЦи, за всички минуси, които могат и не могат да бъдат измислени. А плюсовете в тази кампания, странно защо липсват.

Е, аз мисля да кажа няколко. За да бъдете информирани.

Брой работещи реактори по света към 2013: 438, произвеждащи 373 гигавата енергия, като още 61 са планирани (източник). В България, реакторите в АЕЦ Козлодуй произвеждат между 1/4 и 1/3 от общата потребена енергия.
Хората ползват ядрена енергетика за мирни цели от 1956г.

Освен за производство на енергия, реактори се ползват и за медицински цели, като например за производството на изотопи, които са достатъчно скъпи, за да има смисъл да си ги произведеш сам. Освен за мирни цели, реакторите могат да се използва и за нетолкова мирни, какъвто се опитват да ни убедят е случаят с Иран.

По въпроса с цената на тока. След аварията във Фукушима, Германия се отказа от АЕЦите си заради обществения натиск. В резултат, днес моя приятелка във ФБ сподели следната информация:
"След драматичното увеличение на цените на тока с въвеждането на зеления ток (с близо 300 процента увеличение зарадва 2013-та домакинствата тук), във ФРГ поголовно се изсичат гори от бракониери...(връзка)
Ако едно домакинство от двама човека плащаше ток на месец 30 евро, сега вече плаща между 90 и 120 евро на месец. Цената на киловат/час скочи от 10 цента на 42 цента, и т.н."
Сами си правете сметката, как ще се отрази на България отказа от ядрена енергетика и дали ние можем да си позволим да заместим евтиният ток от АЕЦ със зелена енергия или с ТЕЦове. Същите тези тецове, които работят на нефт и газ, идващ от същата тази Русия. И които са в пъти по-мръсни откъм емисии и непосредствено замърсяване, и които продават почти 2 пъти по-скъп ток от АЕЦа.

За рисковете:
Всяка технология крие риск. Цяла България е сеизмична зона, а АЕЦ Козлодуй се намира близо до една от най-силните такива. Това е същата сеизмична зона, в която попада и Белене и чиито радиус е 300км. Ако твърдим, че АЕЦ Козлодуй е безопасен, то няма как Белене да бъде много по-опасно място (що се отнася до сеизмичност). Разбира се, никой, повтарям НИКОЙ не може да предвиди къде и кога ще стане силно земетресение. Става въпрос за вероятност. Това което можем да направим е да се уверим, че нивото на технологията използвана в АЕЦа, отговаря на процента риск. Забележете, случилото се в Япония не беше в следствие на земетресението - АЕЦа удържа геройски едно от най-силните възможни земетресения. Аварията се случи заради неочаквано силното цунами, както и напълни малоумното управление на ТЕПКО. Въпреки че в България маолоумието едва ли е много по-малко, цунамита не се очакват. Затова единственият паралел, който трябва да се направи с Япония е в качеството на технологията и контрола на изпълнението на проекта, за да могат хората да дишат спокойно. От там нататък, нещата са отвъд нашият контрол.

Вярно е, че остава въпросът с отпадаците. Но там технологиите също се развиват и могат да бъдат очаквани нови и по-сирурни начини за депозирането им, а и нищо не пречи, такъв тип изследвания да бъдат приоритетно стимулирани от министерството, предвид това, че това е въпрос от национален интерес. Но така или иначе, дори и само с АЕЦ Козлодуй, тови въпрос продължава да стои, независимо дали става въпрос за руски или американски реактор.

Връщайки се на сигурността, няма 100% сигурност с никоя технология. Самолетите са много по-безопасни от колите, но и те понякога падат. Това не значи, че самолетите трябва да бъдат забранени. Нито че трябва да изпитваме ужас от тях. Просто защото в живота няма такова нещо като 100% сигурност.
Управляващите много умело манипулират общественото неразбиране и го превръщат в ирационален страх. Защото знаят, че страхът може да се контролира.
 
И очевидно успяват. Това което мен лично ме потресе, обаче, е че са толкова ужасени от предстоящия референдум, че са наложили на всичките васални медии да контролират коментарите и да не позволяват някой да внася съмнения в общата истерия. Това вече е притеснително. Свободата, на която толквова се радвахме, която толкова дълго чакахме, отново се оказа просто мираж.

Последно, бих искала хората да се замислят защо САЩ толкова отчаяно се опитва да смаже Иран относно ядрените им проекти. Дали наистина става въпрос за ядрено оръжие (което при голямо желание може да се купи, както са направили други страни в региона) или става въпрос за опасността една нефтена сила, която винаги ще зависи от своите клиенти, да придобие енергийна независимост. България трудно може да придобие енергийна независимост, чрез АЕЦи, освен ако не последваме примера на Иран и не отворим отново урановите мини. Но, един АЕЦ дава много неща - самочуствие, че си ядрена сила, сигурност, защото хората обикновено избягват да бомбардират АЕЦи, независимост, работни места за висококвалифициран персонал, възможност за развитие и на науката в тази област и не на последно място, диверсификация. Защото всеки различен източник на енергия, води до сигурност пред евентуални природни или пазарни катаклизми.

Да, имаме АЕЦ Козлодуй. Но, перспективата за удлъжаване на живота на реакторите не е много реална. Защото зависи от твърде много променливи - стрес-тестове, стареене на материала, административна подготовка за изискване на предоговаряне на сроковете за затваряне на реакторите, както и разбира се международно благоволение, което при настоящето настроение против ядрената енергетика, ще бъде особено трудно за изкопчване. Евентуален нов проект в Козолодуй ще отнеме минимум 10 години, през които може да имаме работещи реактори, а може и да нямаме. И ще изисква не по-малко пари, като се индексира във времето. А проектът за Белене вече е одобрен и чака единствено финансиране.

Накратко, нека не изоставяме това което ни е вече в ръката, за да гоним това, което е още в гората. И нека не позволяваме на огромната пропагандна машина да ни смачка. Защото това е само началото. Страхът е лош съветник и хванат ли ни в тази хватка, бягството ще е трудно.

И последно - съдебният процес срещу ОБНОВЯВАНЕТО на реакторав БАН е срамен. Защото той удря шамар не само на ядрената енергетика в България, а и на науката като цяло. Защото този реактор работи от достатъчно дълго време и е доказал безопасността си.  Решението на съда е чисто популистко и цели едно единствено нещо - да всява стрх. Помислете си, искате ли да живеете в страх? 


Тагове:   АЕЦ,   цензура,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. djani - Силна и обективна статия.
16.01.2013 21:16
Аргументацията е безупречна. Към момента "зелената" енергия ни излиза през носа, като цена. Спекулантите вложиха капитали и целят огромни печалби и светкавична възвращаемост. Атомната енергия в момента е без алтернатива, но струва ми се, че хората са вече в голяма степан манипулирани. Освен това "червеното" лоби е силно компроментирано и загубило всякакво доверие. Може би циганските гласове ще бъдат решаващия фактор. Очаквам сериозно наддаване и масови веселби в гетото.
цитирай
2. denijane - Ами аз по принцип съм доста зелена, ...
16.01.2013 22:18
Ами аз по принцип съм доста зелена, но мисля, че голяма част от зелените хора не си дават сметка, че вече не сме 70те, те не са хипита, и би трябвало да са осъзнали, че всяко нещо си има цена. Зелената енергия е нещо много хубаво, по много причини. Но освен това е и нещо много скъпо и което ще става и по-скъпо, заради забраната за износ на редки метали от Китай. Освен това тепърва предстои сериозна оценка на ефекта им върху околната среда - примерно вибрациите на ветрогенераторите се отразяват и на хората и на птиците, слънчевите панели са токсични и при краткия им живот, трябва да се прави план как ще се рециклират. Биодизелът пък се оказа, че не намалява емисиите и даже вреди, заради изсичане на гори и изместването на земеделските култури.
Изобщо живеем в сложен свят и всеки човек трябва да може да направи проучване и да си направи сметката.
В случая АЕЦ-а има много достойнства, защото е разработена технология, с известни плюсове и минуси. И най-важното е наистина голям проект, някаква смислена инвестиция в бъдещето на нацията.

Но си прав, хората са силно манипулирани вече. Пропагандната машина работи и то много добре. А на експертите не се дава достатъчно гласност. За червеното лоби изобщо не ми се говори - те са като в зомби филм - разлагат се в движение, но винаги оцеляват. Но не съм сигурна, че червените ще могат да надцакат герберите из гетата. Като гледам кампанията по телевизиите, сериозно пари се изливат там. Пък на Русия вероятно вече й е все тая - най-вероятно ще получат сериозни обезщетения заради провавления договор, така че като изключим загубата на стратегическа инвестиция, едва ли има много за какво да страдат.

Общо взето резултатът от този референдум ще е мнооого интересен. С нетърпение го очаквам. Но определено съм ужасена от страничните ефекти върху демокрацията и свободата на словото, които се наблюдават.
цитирай
3. denijane - А иначе, за инвестициите в зелена ...
16.01.2013 22:20
А иначе, за инвестициите в зелена енергия си напълно прав. Лошото е, че управляващите са в пряка зависимост от спекулантите, така че няма начин, налага се да ни изкарат цената през носа. Въпросът пред тях е как хем да ни я изкарат, хем да успеят да обвинят друг. За съжаление, за момента им се получава.
цитирай
4. sistemite - Уважаема Денижане, казаното от Джани....
17.01.2013 14:33
че "червеното" лоби е силно компрометирано и е загубило доверие - си е направо неоспорим факт. А, Вие си мислите, че някой друг манипулира българите ? Плаши ги ! И с какво ги плаши, след като една реклама се върти нон-стоп и то по топ-телевизиите, че как тъй щяло да се внася ток (на едро) с тирове и пр.... и как щели сме да купуваме скъп ток (от съседите) ? Това, наливане на вода в чия мелница е според теб ? А, по други регионалки (телевизии) ? Там направо се прави инструктаж - как да се организират и "стягат" партийните редици, за категорична победа с "Да" на Референдума ? ....??....??
цитирай
5. denijane - Съжалявам, но реклами не гледам, ...
17.01.2013 17:03
Съжалявам, но реклами не гледам, особено в момента, така че не съм запозната с въпросната, но то не е точно лъжа, че ще се внася ток или че и да не внасяме ще е скъп. Аз не съм забелязала тока да поевтинява.
А за регионалните телевизии просто няма как да знам. Това което гледам са новинарските емисии, както и Въпросът за АЕЦ, където доста систематично се цикли на тема колко лошо нещо е ядрената енергетика. А и повода за поста е цензурата, не по някоя телевизия, а наложена ЛИЧНО на мен. Заради мнението ми по темата.
Но по въпроса с наливането в разни мелници, доколкото чух, НС са взели решение, всеки лагер да има право да проведе кампания по медиите за или против АЕЦ (Белене). Но има разлика между това да го правиш чрез реклама или участия в предавания, или дори чрез ясно обозначен платен репортаж, или чрез платени журналисти в централни емисии, и още повече чрез ЦЕНЗУРА! Още повече, че самият премиер, заяви публично, че в неговата партия ще се гласува с Не. Единственото нещо, което все още не се е осмелил да каже в прав текст е да призове да не се гласува изобщо.
Така че за какви мелници говорим? Агитацията тече на всички нива. В нормална демокрация, е нормално всеки да има правото да каже мнението си за и против. Не е нормално обаче да триеш мнения или да поръчваш цял месец платени репортажи по национална телевизия. И да претендираш за обективност или информативност.
цитирай
6. denijane - Империята отвръща на удара: h...
17.01.2013 19:01
Империята отвръща на удара:
http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/01/16/1984996_izbrani_luji_ot_repertoara_na_teatura_nova_iadrena/
"Избрани лъжи от репертоара на театъра "Нова ядрена електроцентрала""
И избрано из коментарите: "nonara:
Авторът може и да специалист в енергетиката, но съвсем не е специалист по икономика. Всичките му изчисления са базирани на сегашното състояние на бг икономиката, което разбиращите тематиката определят като ненормално свито производство и стагнация във всички сектори. Естествено е, че при това ескстремно икономическо състояние индустрията и бита ще потребяват малко енергия - като в криза. Нотака ли ще останем завинаги. Да не би автора и тези, за които работи да планигат криза без край?!"
Което се припокрива и с личното ми мнение по въпроса. Това което мен лично най-ме притеснява в статията е твърдението, че признаците за високи технологии са ниските капиталовложения. На този принцип, не трябва да се дават пари за абсолютно нищо и не трябва да се строи и създава абсолютно нищо. От стотиците плюсове в коментарите съдя, че много хора подобно нихилистично твърдение не ги притеснява изобщо. Което е доста тъжно.
Другото доста странно е превъзнасянето по ТЕЦ Гълъбово, но явно поръчката е била пакетна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327174
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930