Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2012 16:47 - Всеки народ заслужава управниците си
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2850 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От както Атомстройекспорт заяви претенциите си за обезщетение, в България се надигна нечувана истерия. Какви са тези пари и от къде на къде ни ги искат? Министрите побързаха да се включат във воя. Започна се от министър Делян Добрев, който заяви, че през цялото време са се готвили за битка и сега, след като руснаците показали, че не са приятелски настроени и не искали да спазят приятелските споразумения, те ще се борят като едни лъвове, че са наели най-добрата кантора в света (с какви пари?),  и тя ще победи Русия. Защото ние имаме план Б! Както някой от коментиращите беше писал, вероятно план В е да нападнем Русия и да я превземем. Но шегата настрана, след това в битката се включи и министър Дянков, който гордо каза, че ако трябва (пак???) ще напляскаме руснаците. Изказване, което признавам си, събуди приятно-палави мисли в главата ми. Макар че не мисля, че с Дянков имаме едно и също предвид. Всъщност кой знае. 
Накрая, гордият ни премиер, не можа да се сдържи и заплаши - ако Путин е знаел за иска, то срещата на 9ти ноември ще му бъде мнооооого неприятна. (допълнителните о-та са от мен).
За да не пропусне възможността за медийно внимание, президентът също се включи, като каза, че така между приятели не бивало. Мяо. 

За такава ситуация е измислен английският израз - WTF?! Или по-експлицитно казано WHAT THE FUCK?! В приличен превод "Какво по дяволите?". Въпреки че едва ли на някого този превод е нужен, възклицанието е толкова очевидно.
Да обобщим.
Българското правителство, недоволно от иска на една руска компания (не особено частна, но все пак компания), започва да плюе по цялата държава, която между другото се пада една от световните сили. И което е по-важно, държава от която зависим на почти 100% за внос на нефт, газ и ядрено гориво. Пък идва зима. А знаем какво прави Русия през зимата - върти кранчета. Посоката зависи от сложни фактори, между които положението на звездите и планетите, настроението в Кремъл, и о, изненада, външно-политическата обстановка. Която, в случай че не сте схванали, нашето мило правителство се къса да скофтя. Действайки меко казано недипломатично.  
Пак из коментарите, някой се беше изцепил - как ще ни спрат газа, това е все едно да спрат газа на най-голямата икономика в света - ЕС. Еми да, по принцип вярно твърдение. Като изключим, че най-големите страни в тази огромна икономика имат поне 2 източника на газ, така че ако Русия врътне кранчето, да не им се стъжни твърде бързо. България, от друга страна, няма втори източник. И дори и да има, ако големите икономики се окажат без газ, хайде познайте на къде ще отива първо газта - към студуващите български болници или към огромната и по-важното платежоспособна индустрия на Германия и Италия. Е, ок, може и да ни пуснат малко газ за болниците. Ама само за тях.
Както и да е, това което мен лично особено ме впечатлява е факта, че на никой от българските министри не му хрумва нещо много просто. Няма безплатен обяд. Те не просто оспорват обезщетението, те не искат да плащат НИЩО!!! Въпреки че не оспорват, че нещата са произведени. Нито че има подписани ДОГОВОРИ за тяхното производство. Напротив, признават, че договори са подписани, само че искат прокуратурата да ги обяви за нищожни. 
Добре де, няма как да не попитам - г-н Премиер, ако днес, решавате да не изпълните задълженията си по даден договор, просто така, защото не ви се плаща, как утре, някой голям инвеститор ще дойде да строи голям проект в България? Каква му е гаранцията, че следващото правителство няма да откаже да плати под предлог, че договорите подписани от вас са нищожни? Много по-вероятно е просто никой да не рискува с такива проекти. Например, вашите американски приятелчета от Уестинхаус, те дали биха се навили да строят АЕЦ, ако знаят, че след 1-2 мандата БСП (примерно) може спокойна да отмени договора и да ги прати по живо по здраво, без пари? 
Това което още повече ме шокира е реакцията на част от обществото, за която идеята, че трябва да се платят тези пари е направо обидна. За тези, които все още сравняват АЕЦ Белене със софийското метро, може би трябва да поясня. Поръчката на АЕЦ не е като да си купиш бонбонки. Иска се проектиране, разрешения, планиране на производството, уточняване на срокове, съгласуване между различните производители, разплащане помежду им, поръчка на всички елементи, производството им (включващо отново поръчки към трети лица и доставки), тестването им, след това доставка, сглобяване, тестване, транспорт, съхранение, инсталация, тестване. Цялата работа изобщо не е проста. И ако приемем, че процесът е стартиран (а засега приемаме, че е така, защото няма доказателства за обратното), то той не може автоматично да се прекрати, просто защото българското правителство било решило, че няма да се занимава с тоя проект. Иска се договаряне на прекратяването, договаряне на неустойки, изплащането им и едва тогава процедурата се счита за прекратена. Ако ББ и компания са знаели, че има подписани договори, очевидно още от момента, в който са решили, че не им се строи, е трябвало да започнат процедура по прекратяване на изпълнението на договора. Нещо което ако съдим по исканията на руската страна те просто не са направили. В задачата се пита - ЗАЩО? Все пак става въпрос за проект за милиарди! Милиарди, които между другото ние ще платим от собствения си джоб. И то без да имаме нов АЕЦ.
Из пресата се мотае и идеята, че сме продали и готов реактор. Странно ми е, че реакторът е бил готов толкова рано, все пак АЕЦа е на ниво гьол, но ако е така, то това няма никакво отношение към подновената процедура и новият проект. Макар и определено да е интересно какво и как се е случило с него. 
Та отново ще повторя, WTF? Какво по дяволите? Как да си представим, че живеем в нормална страна, ако правителството може просто да игнорира конкретни бизнес договори, които не им изнасят, и вече се стига до реторитка, заплахи, изнудвания и драматизъм. Ако правителството не може да подпише нормален договор и да го изпълни или да го прекрати по правилата на играта, какво изобщо може да прави? 
Днес се чу, че вероятно ще загубим още милиард за регионално развитие. БРАВО! Ей, затова плащаме данъци! За да губим пари, които ни дават даром, от чиста накадърност! 
Отново ще попитам, за какво точно служат тези министри, за какво им плащаме, след като единственото което правят е да се мотаят по телевизиите и да говорят глупости. Но всеки народ си заслужава управниците. Ако хората отказват да потърсят сметка за провалите на избраниците си, никой друг не е длъжен да го направи. И просто ще извадим поредните 1-2 милиарда от джоба си и ще се почустваме милиардери. След което дружно ще хванем пътя, за да можем да изкараме парите. Все някак. 


Тагове:   Белене,   правителство,   ББ,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. djani - Чудесен постинг Жани,
15.09.2012 08:26
Но знай,че не иде реч за глупост. Всичко е режисирано. И ние даваме своя жалък принос за икономическа изолация на Русия. Някои не си дават сметката, че мечока и без да иска, може по пътя си да ни стъпче, без дори да усети. Тогава тежко ни. Защото си го заслужааме. Наистина сме измекярска нация.
цитирай
2. denijane - Може и да е режисирано, но е абсол...
15.09.2012 21:24
Може и да е режисирано, но е абсолютна глупост, че участваме в този цирк. Както някой беше написал под някоя от статиите - как е възможно толкова малко ум, в толкова голямо тяло. Естествено за ББ. Толкова не може да се усети, че при сегашното ни положение, този цирк просто няма как да бъде в наша полза. Каквото и да са го излъгали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327284
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930