Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2012 09:30 - Нагли журналисти от DW се опитват да оспорят конституцията и правата ни
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 2352 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес прочетох една статия в DW по повод референдума за Белене и просто не можах да се въздържа. Статията съвсем определено ме вбеси с очевидната си поръчковост и с наглия си опит за вмешателство от страна на медия проводник на чужди интереси (в случая немски) в делата на т.наречената ни суверенна държава. 
Как да разбираме например твърдението  "В някаква степен може би е допустим принципният въпрос „за” или „против” ядрената енергетика. "? Ако не хората, кой трябва да реши дали страната да използва ядрена или друга енергетика? В крайна сметка, всяко от тези решения зависи пряко от нашия джоб и от него зависи нашето бъдеще. Да твърдиш, че това е недостатък на пряката демокрация е абсурд. Все едно да твърдиш, че всяко решение на кабинета е експертно. Ми не, не е. Голяма част от решенията са лобистки или популистки или просто тъпи (ако изобщо са решения на нашите политици, а не на чуждите). А ако политиците, които ние избираме могат да взимат глупавите решения, не виждам защо хората да нямат право да гласуват директно за глупави или умни решения. Това е тяхно право. Още повече, че в случая от хората не се иска да решат колко е разстоянието до Слънцето в сантиметри или формулата за изпарение на черна дупка, иска се да кажат, според тях трябва ли България да инвестира в нова АЕЦ. Става въпрос за инвестиционен въпрос, а не за технически.  Ако се направи референдум, на който се каже, че е нужна втора АЕЦ и след това някой излезе и каже, че ескперите са решили да не е в Белене, а 15км на север (примерно), на хората няма да им пука. Те не гласуват за техническия въпрос къде точно да е АЕЦ-а, какви да са реакторите, какво да е финансирането, те казват дали искат или не искат втора АЕЦ. И в крайна сметка, при такова решение, дори цената за строежа да ни излезе директно от джоба, това е избор, който НИЕ сме направили. Дали е умен или тъп няма значение, важното е, че е избор и си е наш. Решение, което нацията е взела чрез мнозинство. От къде на къде, някакви си журналистчета, ще поставят под съмнение конституционното право на референдум?! И да се държат нагло и елитистки и да обяснява на хората колко били тъпи и как ги подвеждали.
С какво точно ги подвеждат? С това, че цените от ТЕЦ-овете са средно около 140лв/МВ, с перспектива за постоянно покачващи се въглеродни емисии (и съответно увеличаване на цената до безкрай)? Че цената от фотоволтаици в момента е 700лв/МВ? Да, има перспектива за спадане, но зависеща единствено от отношенията на властта със собствениците на фотоволтаиците. И ще ни разправят, че цената на тока се увеличавала заради заема на НЕК. А тока от ТЕЦ Гълъбово, който изплащахме още преди тъпия ТЕЦ да проработи? Цените от различните източници за миналата година са публично достояние и могат да бъдат извадени след малко ровене в Гугъл, за да стане ясно от къде точно идва увеличението. Както беше казал Семерджиев (мисля) на НЕК и вагон с хероин да му дадеш, пак ще е на загуба. Защото са продажни нещастници. И това няма да се промени в близкото бъдеще.

Инвестицията обаче в един АЕЦ не е просто събиране и изваждане, това е и въпрос на национална сигурност и въпрос на стратегия за бъдещето. Що за малоумна нация си обяснява, че и в момента България произвежда повече ток от необходимото? Ми то как да е необходим тоя ток като никой нищо не произвежда или почти, като хората не смеят да си пуснат печката през зимата или климатика или парното, щото едвам свързват двата края! Ние не живеем, а живуркаме! Едвам едвам. Е нормално ли е да градиш стратегия за енергетиката за следващите 20-30 години надявайки се да не заживеем, а да продължим да живуркаме?! 
  Съгласна съм, че темата на референдума е неудачно зададена. Но за да се съберат толкова много подписи е очевидно, че хората не се интересуват от точната тема, те искат да кажат, че не са съгласни с определено решение. Решение, което директно им бърка в джобовете. И те имат право да дадат това свое мнение. Защото това е смисълът на демокрацията - хората да дават мнението си и да разчитат то да бъде чуто.  

И предвид това, че правото на референдум е конституционно гарантирано, някой да се опитва да го оспори е вероятно и подсъдно. Независимо дали идва от някакви си журналисти или от премиера, който също се опита да си дава съгласието по въпроса. Само че в случая, той няма право на съгласие или несъгласие. Ако подписите се установят за легитимни, то нищо не може да спре провеждането на референдум. И това е положението. И честно казано не виждам повод за истерии на тема пряка демокрация - Ирландия и Швейцария показаха, че няма нищо страшно в пряката демокрация. Така или иначе, дали ще манипулираш хора за избори или референдум е все тая. Но когато хората кажат, че искат референдум, хората получават референдум. Това е положението! 


Тагове:   Белене,   DW,   конституция,


Гласувай:
7



Спечели и ти от своя блог!
1. muerte - Защо пък да са нагли?
07.08.2012 13:21
Според мен са абсолютно прави. И никой не оспорва нито основния ни закон, нито правата ни. Ти, като толкова знаеш, отговори ми на следните въпроси:
1. Кой от подписалите се е експерт по ядрена енергетика?
2. Колко ще ни струва централата? А тока от нея?
3. Защо ни е нова централа, при условие, че и сега произвеждаме повече отколкото потребяваме и продаваме навън?
4. Защо, аджеба, не попитаха народа ПРЕДИ да почне строежа на АЕЦ-а, а сега, когато се видя, че тяхната няма да я бъде?

Чакам компетентното ти мнение. И както казах - DW са абсолютно прави - както за целите, така и за резултатите от този референдум.
цитирай
2. djani - Права, както винаги...
07.08.2012 17:01
България е сцена на лобистки представления. За съжаление, почти всички от чужди автори. Изгубихме дори суверинетата на 16-та република. Този мизерен и лицемерен ЕС...
цитирай
3. sparotok - референдум
07.08.2012 17:04
Модата да се манипулират и неутрализират референдуми дойде от запада. Там бе изобретен консултативния референдум, т.е. ти си гласуваш, но мнението ти няма значение.

А поведението на някои представители на пресата си е престъпно, медиите трябва да са посредници, а не слуги на нечии корпоративни интереси.

Май вместо да се тюхкаме ще трябва да си създадем нови медии и нови политически движения...иначе бъдещето изглежда мрачно...
цитирай
4. denijane - @muerte На всичките ти въпроси ...
07.08.2012 18:04
@muerte
На всичките ти въпроси съм отговорила в поста си! Изглежда, че си го чел, но е странно да задаваш въпроси вече обсъждани в текста.
И все пак ще кажа, че с голяма вероятност сред подписалите се има и ядрени експерти. Е и? Целта на референдума не е да се реши безопасна ли е ядрената енергетика или кой модел реактор е по-добър и безопасен, защото е очевидно, че такива неща не се решават с мнозинство!
Единственото, което се пита е искаш ли втори АЕЦ или не. Ако не искаш, казваш не, ако искаш казваш да. С всички последствия произтичащи от решението ти. Включително финансови. Защото последици ще има и ако се построи и ако не се построи и само глупак би си мислил, че като си завре главата в пясъка бурята ще отмине. Не, няма да отмине, тепърва предстои!
А защитниците на едното или другото мнение имат предостатъчно време да представят доводите си по достъпен начин на населението и да го убедят в тезата си. На това му се вика демокрация. Ако не ти харесва, отивай в Беларус, там със сигурност никой няма да те пита нищо.

@djani - Оргомен фен на ЕС съм, но напоследък ме разочароват все повече и повече. Защото демокрацията се извращава по всякакви възможни начин само и само да им пасне на интересите. Което е гадно и грозно. А най-тъпото е, че европейските граждани го позволяват.

@sparotok - Напълно си прав за всичко. И истината е, че ако искаме промяна, трябва да си я извоюваме. Силата е в наши ръце. За съжаление опитите за истински граждански сдружения и нови партии са мноого плахи. Пък независимите медии май са само по блоговете :)

Но всъщност разбирам поръчката на DW. Представи си само в Испания да направят референдум дали искат да им орязват всички социални разходи. Референдумите са страховито нещо, явно е по-добре хората да не се сещат за тях.
цитирай
5. muerte - Не се права.
08.08.2012 00:22
Прочетох както писанието ти, така и статията. Сори, ама не мога да се съглася с теб. Още повече че се усукваш като провинил се другар на априлски пленум - Написах ясни въпроси и поисках ясни отговори. Ти ми философстваш. Ме какво да дебатираме повече?

П. п. Отговори барем на последния ми въпрос, а?
цитирай
6. denijane - 4. Защо, аджеба, не попитаха народа ...
08.08.2012 01:49
4. Защо, аджеба, не попитаха народа ПРЕДИ да почне строежа на АЕЦ-а, а сега, когато се видя, че тяхната няма да я бъде?
Добре какво значение има кога питат? Ако отговорът е не, значи е не и тогава и сега. Защо толкова се страхуваш от мнението на народа? Освен това, проектът Белене е започнат 1981 година според уикипедиа. Сериозно ли си мислиш, че в онази ера някой го е интересувало какво точно мисли народа? Сега времената са други и свободните избори, свободните медии и свободните референдуми са част от играта. Това е положението.

И при всички случаи, ако 700 000 души искат референдум, нито ти, нито аз имаме какво да коментираме по въпроса. Защото провеждането на референдума е гарантирано от конституцията.

А пътьом мога да ти отговоря и на другите въпроси, щом ти е толкова важно:
1. Няма значение, защото идеята на референдума не е да се питат експерти. Работата на експертите е по изготвянето на техническия проект, от там нататък решението е политическо. И като такова подлежи на пряк контрол от населението.
2. На този въпрос май никой не може да отговори, защото независимата оценка беше покрита в дън земя, а цената на тока пък е почти произволна величина. В момента Козлодуй произвежда на 100лв/МВ, цените от останалите източници са в поста ми. Само че токът от Козлодуй не струва само тези 100лв, а и цялата инвестиция по изграждането и поддръжката на АЕЦ-а. Плюс инфлацията и т.н. Демек, съпоставката е трудна. При всички положения, токът от Белене няма да е по-скъп от тока от фотоволтаици (700лв/МВ) или пък ветрогенератори (към 400лв/МВ ако си спомням правилно).
3. Е, точно това съм го написала в поста в доста явен вид. Защото потреблението ни в момента не е реално, освен ако не приемем че България ще изчезне след 50години. Освен това цената на тока от ТЕЦ ще расте главоломно заради емисиите, на фотоволтаиците пък заради редките елементи, които Китай контролира. Козлодуй рано или късно ще го затворят, защото всеки АЕЦ си има живот. Тогава ток от къде???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326418
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031