Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2012 15:17 - Шистов газ за ТЕЦ Белене - надеждата умира последна
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1715 Коментари: 1 Гласове:
2



"Правителството призна миналата седмица, че е възможно залежите на шистов газ да са по-малки от изчислените количества, а цената на добива - почти три пъти по-висока, отколкото в Съединените щати." (връзка)
Вчера, когато беше обявено, че вместо АЕЦ, ще си строим ТЕЦ на газ, всички си помислихме, че това ще отвори вратата за шистовия газ в България. И разбира се, се оказахме прави, след като цяла сутрин из медиите гастролираха застъпници на шистовия газ, които хленчеха срещу мораториума на добива. 
Само че, една статия в Медиапул обръща мечтите и благопожеланията на тези застъпници с главата надолу. Защото ако досега всичко което чувахме бяха прогнози и обещания, в Полша, процесът най-накрая излезе от сферата на пожеланията и влезе в реалността. И тя се оказа, разбира се, МНОГО по-сложна.  Както се вижда от цитата по-горе, евтиният газ всъщност не бил толкова евтин и добивът всъщност изобщо не бил толкова прост,а пък хитрите поляци веднага наточили ножа за нови данъци и изплашил лешоядите. Нооо нищо, надеждите умират последни, особено в България, където отдавна се храним само с приказки, защото нищо друго не ни е останало. 
А се изискваше съвсем малко рационална мисъл, за да се установи, че цените на добива в САЩ просто няма как да съвпаднат с тези в Европа. Защото горивата в САЩ са абсурдно евтини (а всеки производствен процес зависи от тях), освен това  инфраструктурата в Полша (още повече пък в България) е на порядъци по-лоша от тази в САЩ, районите са гъсто населени, екологичните норми и изисквания са съвсем  различни, законодателството по отношение на собственост на природните богатства и управлението им е различно, което за компаниите значи наемане на местни специалисти и лобисти (т.е. още пари), освен това няма никакво ноу-хау в тази област, което значи внос на специалисти и техника от други страни и всички съпътстващи разходи и т.н и т.н.
Вие сериозно ли си мислихте, че България може да извади 3 пъти по-евтин газ от САЩ при положение, че цената на бензина в САЩ е $3.9 за галон (~3.8 литра), което  прави невероятните 1.49 лева/литър?! Всъщност това което ме изумява е как хората не разбират, че разликата между богатата държава и бедната е много проста. Цената на живота откъм елементарни нужди е много по-ниска в богатите държави. Защото там с много по-малко усилия може да постигнеш това, което тук е почти лукс. Е, няма да станеш милионер като си клатиш краката, но можеш да издържаш семейство и да живеете нахранени и на топло със съвсем малко усилия. За разлика от родната действителност, в която всяко нещо струва много пари, които се изкарват с много усилия и никога не стигат, просто защото на мнозинството хора им плащат крайно недостатъчно, ако изобщо им платят. Така че да си представиш, че ще докараш тук един куп специалисти и машини, ще ги поклатиш през чудовищните пътища, ще ги караш да зареждат абсурдно скъпи горива и да плащат на всяко ниво за всичко и по много, и тези компании ще ти произведат евтина суровина от национално значение е просто пълен абсурд. Нещо като това да дадеш златен рудник на концесия, срещу която да получаваш стотинки и да мрънкаш, че нямаш пари. Което разбира се също е факт от родната действителност. 
Както и да е, обещанията може и да са без пари, но глупостта струва и то много. И дори и да се окаже, че имаме шистов газ (нещо което засега не е доказано) и че той е достъпен, няма никакви поводи да смятаме, че цената му ще е кой знае колко по-добра от това което получаваме в момента. А ако разликата е пренбебрежима, заслужават ли си рисковете за околната среда, които са напълно доказани?! За справка прочетете американския печат. Компанииите са задължени да доставят питейна вода на жителите в райони, в които се копае. ЗАЩО? Нима ако е безопасно ще ги задължават да правят каквото и да е. А Добруджа е сред най-плодородните райони в България. Дали си заслужава да се жертва за едната диверсификация, решете вие. 


Тагове:   шистов газ,   лъжи,   Полша,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. denijane - Проверка на цените на електроен...
30.03.2012 20:32
Проверка на цените на електроенергията от различните източници провокирана от един коментар от днес.бг показва:
АЕЦ Козлодуй - 50лв/мгвтч
ТЕЦ "Марица-изток" 3- 107 лв. МВтч
ТЕЦ Брикел - 156.27 лв. за МВтч
ВЕЦ-овете - средно 170лв МВтч
ветрогенераторите - средно 175лв/МВтч
фотоволтаичните - средно 700лв/МВтч
други - средно 200лв/МВтч
източници:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=883822
http://www.segabg.com/article.php?id=583731
http://www.nenabelene.org/Енергийният%20регулатор%20планира%20да%20вдигне%20цените%20на%20тока%20от%20вода,%20вятър%20и%20биомаса%20от%20юли
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327040
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930