Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2011 15:05 - Кръстоносния поход в Либия или свободата на словото по света и у нас
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 1102 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 31.03.2011 12:51


Става въпрос за случая Либия. Или за поредното доказателство колко пропаднал е светът, в който живеем. И колко точно свободни са и нашите и чуждите медии.

Лъскави начални шапки, драматични разкази за събитията, лъскави победи и съвсем леко скрити под килима неудобни факти - това е което виждаме по телевизията. Самолетите на Коалицията, която водена от Франция, но подкрепена от САЩ смело защитават борците за демокрация. И тъй като Кадафи (следвам транскрибцията на името от NYTimes-Qaddafi) е тиранин и управлява неприлично дълго, всички са съгласни, че трябва да си ходи. Да, и аз съм съгласна, че трябва да си ходи. Въпросът е това ли е начинът?

Трудно ми е да подхвана темата, защото има толкова много нишки. Първо мина една резолюция на ООН. В нея страните се споразумяват за осигуряването на свободно небе над Либия и някаква доста по-неясна идея за защита на цивилните граждани. До тук добре. Само дето самолетите на Коалицията не свалят само либийски самолети, а извадиха от строя цялата противовъздушна защита на страната, бомбардират военни академии, болници, резиденции и танкове. Това в коя част на резолюцията влиза на мен лично не ми е ясно. Нито ми е ясно, защо медиите някак подминават този въпрос. Вчера за първи път видях някакъв намек за цивилни жертви, подплатени с "либийската страна твърди". Което подразбира, че цялото твърдение е доста съмнително. А защо няма обективни репортажи на свободни журналисти в Либия? Нима се очаква от нас да повярваме, че френските и американските ракети са снабдени със сензори избягващи цивилното население? Или че момчетата в една военна академия могат да се считат за военни? Или че в една военна сграда няма никакъв цивилен персонал? Или че всички ракети имат 100% точност и нито една от тях не е паднала по грешка в жилищен блок, училище или просто на улицата? Как изобщо би могло да е вярно, че цивилни жертви няма! След като знаем в Афганстан и Пакистан колко цивилни бяха избити от "грешки"! Аз лично не мога да го повярвам и не разбирам как е възможно медиите да не коментират изобщо този въпрос.

Следващият пункт е доста по-сложен. Става въпрос за легитимността на действията на ООН изобщо. Защото това протестиращите в Либия отдавна вече не са невинни хора излезли по площадите. Става въпрос за въоръжена опозиция, нещо което в Латинска Америка се счита за вид тероризъм. За да приведем примера в нещо по-близко за нас, това е все едно въоражена организация Ал-Родопа да поиска от правителството да си направи арабски халифат с център Смолян, ние да откажем и ООН (или по-скоро НАТО, защото Турция няма да откаже) да дойдат да ни превъзпитат, защото отказваме правото на хората да се самоопределят. 
За мен нещата са ясни - Либия е в гражданска война. Тогава кое дава правото на ООН да взима страна? Да разоръжат страните с цел намаляване на жертвите - ок, това може да мине за мирна цел. Но да избиват военните на едната страна и да въоръжават другата - това не мога да го приема! Защото това нарушава суверенитета на Либия. И създава прецедент за намеса във всяка друга държава по света, където някой болен французин, американец, англичанин или германец реши че не му харесва устройството на властта. Т.е. всички сме заплашени, но никой не поглежда истината в очите, криейки се зад някаква праведна цел.

Не на последно място стои и икономическият въпрос. Добре, да кажем, че Кадафи си отиде и опозицията вземе властта. Как някой ще повярва на хората от опозицията, че те ще служат на интересите на Либия, при положение, че те бяха въоражени от Запада, защитени от Запада и на практика избрани от Запада. Това не е изборът на "народа", това не е демокрация, това е насилствена смяна на властта. Никой не може да ме убеди, че тези хора са независими! Т.е. Либия ще бъде пореден пример за капиталистическо разграбване. Ще я сринат до основи, за да могат после да я построят. Срещу съотвените пари под формата на съответния дълг и разбира се, срещу част от нефта, който не е чак толкова много, но не е и съвсем малко.

Най-забавното е, че четейки коментарите под статии за Либия в dnes.bg, човек ясно вижда че коментиращите осъзнават случващото се и естествено го сравняват със станалото в България. И в такъв момент, човек си казва - добре, и други  го виждат, значи не си въобразявам. Но тогава къде по дяволите са коментарите за случващото се в медиите? Може ли всички да знаят нещо, но никой да няма смелостта да го каже официално? За какво изстрадахме толкова много за свободата на словото, след като 20 години по-късно, в новините не се чува ЕДНА лоша дума по адрес на нашите европейски и атлантически партньори. Това нормално ли е изобщо? Ако свободата е най-голямото ни достижение през тези години, то ако я няма, то това не обезмисля ли всичко? Не обезмисля ли 20 години мъчителен преход, пълната гавра с човешкия живот и човешките нужди и подигравката на тема свободен пазар, в която живеем?

Всички ние мразим Кадафи, донякъде и защото го свързваме с предишния режим. Въпросът е, дали не се крием зад тази омраза, за да не признаем, че от 20 години дълбаем все надолу и надолу и дъното също като в древногръцки мит все ни бяга. Защото зад всички усмивки на Премиера, зад лъжите на управляващи и опозиция, зад драмите със или без заложници и поредните велики корупционни скандали, които се изпаряват по-бързо от алкохол, зад всички фалшиви звезди и силиконови кукли, всъщност нищо не се е променило. Свободата все още е илюзия! Свободата на словото се изчерпва с клюки, неудобните журналисти тип Коритаров се изгонват в някоя кабеларка или сателитка на мига, а новините са подчинени на добрия политически и междусъседски тон. Свободата на малкия бизнес? Къде?! Целият бизнес върви към окрупняване и подчиняване на съмнителни типове със законни източници на средства. Т.е. тази свобода я няма изобщо. Свободата на събиране на хората е подчинена на общините. Свободата на религия ще изчезне в момента, в който успеят да въведат Вероизповедание в училище, за да запълнят дупката в душите ни, само че отново само виртуално. Единствената реална свобода, която сме придобили за тези 20 години, е свободата да избягаме! Само че тази свобода винаги я е имало под една или друга форма.

И тогава за какво е всичко? Ако медиите, четвъртата власт, съвестта на управляващите не са свободни, а  те не са, то какъв е смисълът да се лъжем изобщо, че живеем в свободна държава. И ако някой ден самолетите ни посетят, дали ще плачем или ще им махаме с кърпички и ще ги посрещаме като поредните освободители. Защото нас все някой ни заробва. Само дето тъжната истина е че не другите ни заробват. Заробваме се самите ние с тъпата си апатия. С това, че оставяме да ни лъжат и мачкат, дори когато целият свят се бори за свободата си.
И за да се върнем на Либия, за всички поддръжници на свободата, дали бихте могли да ми отговорите, като е толкова правилно да се бомбардират сили на Кадафи, защо не се бомбардират силите избиващи протестиращи в Бахрейн и Йемен? И защо още не сме свалили Саудитския крал, след като целият свят ТРЯБВА да бъде демократичен. Не сме ли малко лицемери, или много страхливци? И защо позволяваме на някакъв жалък клоун с мания за величие, да си въобразява, че е Наполеон, вместо да му покажем реалното му място - в ъгъла. Германия отказа да участва в каквите и да е военни действия. Защото са страхливи или защото са умни? 
Единственият човек, който каза истината (и беше скастрен дали наистина или за шоуто) беше Путин. Това наистина е поредния кръстоносен поход. И както всички кръстоносни походи, той ни е пробутван като праведен, но всъщност единствената му цел са парите. И най-тъжното е, че обществото ни в последните 300 години явно не се е променило много, след като все още им се връзваме.
Кадафи трябва да си ходи, в това спор няма. Но кои сме ние, че да го караме, при положение, че ни водят за носа и ни манипулира и използват, а ние имаме смелостта да кажем истината само като анонимни коментари към статия.

И докато кучетата си лаят, сянката надвисва и протрива ръце. А тя не е агресивна, не, тя е спокойна като голяма река и неизбежна като цунами. И докато за мюсюлманската заплаха се говори надълго и на широко, за истинската заплаха всички мълчат. Защото срещу Китай нищо не може да се направи.
П.С. Аз лично досега не съм срещала критична статия към случващото се в Либия в NYTimes, който следя или пък в EuroNews. Така че явно журналистите са зависими не само в България. Ако това може да бъде някакво успокоение.

П.С.^2 Източна Европа Медведев се закани да смаже бунтовниците в Кавказ - тук може да прочетете за Емирство Кавказ. И ако това ви звучи смешно, споменете си, че Египет призна за върховни законите на Шериата на последния референдум, въпреки съпротивата на бившите протестиращи, а също че и в Тунис и в Египет се надигат доскоро забранени ислямски партии. Така че не мога да не се осъмня, какъв точно мир се предлага за Либия - поредната ислямистка държава или? И защо това също не се коментира по новините сериозно.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. denijane - Две интересни новини по темата:
28.03.2011 13:18
China says population rises to 1.34 billion
http://www.physorg.com/news/2011-02-china-population-billion.html

Кой за какво се бори в Либия?
http://www.dnes.bg/redakcia/2011/03/23/koi-za-kakvo-se-bori-v-libiia.114233

Кой ръководи опозицията срещу Кадафи
http://www.dnes.bg/redakcia/2011/03/23/koi-rykovodi-opoziciiata-sreshtu-kadafi.114307
Забележете какви интересни хора всъщност водят т.нар. опозиция.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327557
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930