Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 12:11 - Честит ни Данък Колиба!
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 651 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.12.2010 19:20


Ъпдейт: Честит ни данък Колиба! 
Както казаха управляващите - той човек ако не може да отдели 2лв да си плати данъка, изобщо за какво има. Хайде сега някой да ми обясни как така събирането на 2лв стана по-изгодно от събирането на хиляди от данък Лукс. Мистика някаква! Ами честито да ни е. Всеки народ заслужава управниците си!
П.С. За да не се притесни някой, както досега има възможност за разсрочено плащане. На 2та лева!

Според новина от преди половин час, ГЕРБ най-накрая започнаха да се разколебават за прословутия данък-колиба. Според него, щяха да се облагат с данък сгради с данъчна оценка под 1600лв. Разколебаването на управляващите не е точно изненада, но забележете, законът МИНА на първо четене. Т.е. те не просто го "обмисляха", а бяха решени да го въведат. Защо? Защо никой не попита, каква е логиката данък Лукс да бъде определен като трудносъбираем данък, при положение че знаем колко луксозни имота има в страната (данъчните не знаят, но това си е техен проблем), а в същото време, данък Колиба да се определи като лесно събираем? За справка, в България вероятно съществуват милиони бараки и колиби. Но каква е логиката да се опитват да ти съберат данък за временна постройка, която можеш да срутиш преди да минат данъчните и после пак да я "построиш". И още каква е логиката в това най-богатите да освободиш от плащане и да си компенсираш бюджета с пари от най-бедните. Защото не се залъгвайте, в колиби и бараки не живеят ексцентрични милиардери. Живеят бедни хора от всякакъв вид, както и животни. Не огромни кравеферми, а няколко на брой животинки. Едно, две... три. Каква е данъчната оценка на кокошарник и колко ще влезе в бюджета от нея - 5лв? И колко са разходите, за да се съберат тези 5лв? Вероятно наистина повече.
Не ме разбирайте погрешно, аз съм абсолютна поддръжничка на плоския данък. Няма никаква логика да облагаш човекът, който има повече повече като процент. Това си е вид наказание, а е абсолютна глупост да се наказват богатите, че са богати. Процентът данъци трябва да е равен за всички. Но е абсолютна глупост да се наказват и бедните, че са бедни. От къде Дядо Николчо ще извади пари за допълнителния данък? От мизерната му пенсия от 100 лв, с която трябва да си купи лекарства, храна и вероятно и дърва за огрев? Нашите управляващи изобщо дават ли си сметка колко точно са бедни хората по селата. Не дървената мафия, не гледащите марихуана, а обикновените хора по селата, които преживяват с няколко животинки и пенсия и живеят точно в такива бараки.
И как точно данък Колиба им се стори по-събираем от данък Лукс? Разбирам, че са осъзнали колко леви ще ги направи въвеждането на данък Лукс, но какви точно ги прави въвеждането на данък Колиба?  Аз мога да ви кажа - ще ги направи иззедници. И мога само да се надявам, че ще се спрат овреме. Иначе - кофти за нас. И кофти за милионите хора живеещи под прага на бедоста, но собственици на земя. Кофти, защото бързо бързо ще спрат да стават собственици. За справка, лихвата по просрочените данъци се начислява на ДЕН. И е доста голяма. Та това е един добър ход за лишаване на населението от земя.
Дали и това не един от ходовете начертани от МВФ? Не, не говоря за конспирация, говоря за факти. А фактите са, че един определен посланик си позволява да се появява по медиите, да се хили до министър-председателя, да дава мнения по отношение на двустранни бизнес отношения между България и Русия (както и между България и който и да е друг), да участва в бизнес отношения свързани с разработката на находища в Черно море. Да не говорим за жалкия опит да се вкарат ГМО в Европа през задния вход. Опит, който е бил известен месеци по-рано, както показа разследване на Нова. Или категоричното спиране на парите за БАН, което също е предначертано отдавна (по думи на министър).
И какво изобщо се случва в България? Кога тя престана да бъде държава-майка и се превърна в държава-мащеха? И най-вече, докога ще търпим това положение?Данък куче, данък колиба, кога ще въведат и данък бебе? Изобщо не съм против данъците, но данъците се събират, за да се предостави някаква услуга на гражданите. Къде са тези услуги - разбивам си колата в дупки всеки месец, токът ми спира с часове, всяко ходене до общината изисква успокоителни, а на всеки въпрос, за който нямат бланка ти отговарят с "Не знам". Честно казано не разбирам какво точно ми предоставя тази държава. Удоволствието и привилегията да живея в нея? Това лесно може да бъде променено. Но кой печели от това, че поредният човек ще избяга? Никой, всички губим. Но какво ни остава?
Последно: помните ли къщите в Несебър? Как искаха да ги бутат срочно и ББ се възмущаваше как никой не разбира как не може да се узакони неузаконимото? Хайде да помислим колко от напълно неузаконимите къщи край язовири и резервати са бутнати? Колко? Отговорът е НУЛА! Защо къщи на рибари и обикновени хора се бутат, а къщите за милиони си стоят щастливо без никой да им посегне? Нали и те са неузаконими. Значи за тях може да се мисли какво може да се прави, а за обикновените хора вдигнали по един допълнителен етаж няма отсрочка и няма никакви варианти. Не я разбирам тази държава. Честно! И скоро ще престана и да искам да я разбирам. Въпросът е, колко още можем да приемем преди да ни писне и най-накрая да поискаме да живеем в нормална държава. Стига толкова апатия. Държавата може и да не ни е майка, но защо трябва да ни зла мащеха? В крайна сметка, държавата - това сме ние! И от нас зависи тази държава да работи за нас.


Тагове:   данък колиба,


Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326461
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031