Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2010 14:47 - Термогедон - или топлото (ще) убива
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 958 Коментари: 2 Гласове:
0



В България, глобалните климатични промени обикновено са облечени в мистика и дискусиите за тях са добре подплатени от интересите на различни групи (или по-скоро групировки) : "про" са хората които развиват бизнес с обновяеми източници, "анти" са хората, които развиват бизнес с изкопаеми горива. Тук таме за цвят подскачат разни еколози, любители на теории за конспирации и съмнителни учени на страната и на двата лагера.

Обикновеният човек обикновено остава пълен със съмнения и натрапливо чувство за безпомощност. Всичко това обикновено се подпомага от произволните ходове на различните медии, които бивайки заплатени от различни групировки, произвеждат коренно различни новини, репортажи и предавания. Най-очевидно това се случва в телевизиите, където наскоро имаше по едно и също време един репортаж "за" климатичните промени, и един "против". Подобни събития е имало и за ГМО храните и за много други проблеми изискващи обществен консенсус. Такъв обаче рядко се постига, с голямото изключение на ГМО, когато хората бързо успяха да реагират на заплахата. Друг е въпросът каква точно получихме срещу тази обществена реакция.

Но да се върнем на темата за климатичните промени. За тях има много какво да се каже, но аз ще се постарая да не го казвам, не и сега. Моята позиция е изключително проста. Независимо от научните заключения, независимо от точните темпове на промените, независимо от външните фактори като Слънцето, извънземните или лудите (анти-)глобалисти, съществува един факт. И това е, че Земята е много малка! Изглежда голяма, когато трябва да я ходиш пеша, но когато я прелиташ на самолет е изключително мъничка. Примерно прелитането над цяла Европа, Атлантика и цяла Северна Америка отнема чисто около 17 часа, максимум 18. Та, това е по-малко от ден!

И след като Земята е толкова малка, е смешно да смятаме, че ресурсите й са безкрайни и можем да ползваме безгрижно, да боготворим консуматорството и да си мислим, че всичко ще бъде наред. Е, няма как да стане това! А щом ресурсите са ограничени, то ние развивайки се технологично, трябва да се стремим да получаваме максимално удовлетворение с минимални усилия и ресурси. Което между другото стимулира и технологиите - смешно е в 21 век да се отопляваме със същите средства като преди 20-22 века. Накратко, смятам, че хората трябва да се грижат за Земята като за свой дом и да не цапат повече отколкото могат да изчистят. И толкова по моята позиция.

Днес прочетох една изключително тревожна статия. Ставаше въпрос за ефекта от покачването на температурите на Земята. С други думи - от глобалното затопляне. Избягвам да използвам този израз, защото той има вече силно негативно натоварване, а има и съмнения дали няма да си натресем и слеващ ледников период, но нека да игнорираме за момент всичко това. Нека си представим, че продължаваме да ползваме ресурси като досега и те доведат то затопляне на Земята. Това ще повиши нивата на океан и морета и т.н. Това сме го чували. Но вие знаехте ли, че топлинните вълни са едни от най-убийствените природни бедствия? Според статията в Ню Саянтист, във Франция през 2003 са умрели от топлинни удари почти 15 000 човека.  Това са страшно много хора! Обикновено жертви на топлинни удари са най-младите и най-старите или хората с хронични проблеми, но има едно голямо НО!

Оказва се, че самата температура не е толкова важна. Важна е влажната температура - температурата, която живачния термемотър би измерил ако е увит с влажен парцал. Тази температура точно убива - ако тя е над 35 градуса - и млади и стари са гейм овър. Мъртви. Защо, според статията не е ясно - има нещо общо с това, че тялото изпраща кръв към кожата, за да я охлади и бактериите в червата изпускат токсини в тялото водещи до мултиорганна недостатъчност. А може би не. Не е важно. Важното е, че при такава температура тялото отказва.

Отново според статията, в момента влажната температура на Земята е около 31 градуса навсякъде. Причината е, че най-топлите райони са сухи. А ако е сухо, кожата може да се охлажда с изпотяване и може да понесе и много по-висока температура. Проблемът е когато е влажно. В статията има разни оценки на това какво трябва да се случи, за да се мине тази критична температура - според тях за всеки качен градус, се качва 0.75 от влажната температура, т.е. над 7 градуса, ще е критично. Как може да се случи това е спорно, защото в тяхното уравнение влиза само изхвърленото СО2, а всъщност там влизат загуби на ледници, гори, реакция на океана, вулкани, Слънчева активност, замърсяване на атмосферата и т.н. Важното е, че е съвсем реалистично да се стигне критичния минимум средно след около век. А може и по-скоро. Може и по-нескоро. Но този вариант е съвсем реалистичен!

И какво следва, ако се случи нещо подобно? Следва огромно изселване на хора на север, войни за земя, войни за вода, войни за храна. И други екстри. Или може би пък технологично развитие до техника способна да удържи домовете на хората хладни през цялото време. При всички случаи, това ще значи големи социални промени, защото към момента икономиката ни предполага някакви бедни да работят за богатите. Да не говорим какво означава всичко това за земеделието - нито животните могат да оцелеят на жегите, нито пък растенията са пригодени към момента да виреят в такива условия. Т.е. чака ни голяма брадва. Или сватба, кой знае.

Защо си правя труда да пиша всичко това? Защото мен лично статията ме разтърси. Повишаването на нивата на океаните е гадно, но хората по островите не са чак толкова много - могат с известни напъни да се преселят. Но топлинните вълни няма да са ограничение само до островитяни. Става въпрос за огромни области заселени с хора (вижте на картата!). Огромни маси от хора, които да търсят начин да оцелеят. Това е сериозна промяна и е трудно да се каже ние къде ще бъдем на картата. Дали на тези които ще се изселват, или на тези които ще трябва да приемат преселници или да бранят земята си от тях. Т.е. това е нещо сериозно и което трябва да бъде известно на всички. Трябва всички да знаем какво точно значи климатична промяна - дали към по-топло или по-студено. Това значи сериозна промяна на живота на Земята и на плътността на хората по нея. Накратко, това ще значи войни и проблеми и страдание.

Какво зависи от нас? Доста малко всъщност. България е доста мъничка и не консумира кой знае какво на глобалната сцена. Но въпреки това, всички ние имаме задължението да се грижим за общия си дом - Земята. Всички ние трябва да имаме ясен отговор на всяко желание на поредната корпорация да ни води за носа. Да ни садят ГМО, да ни взимат ресурсите или да ни омърсяват земята. Тя и без това е достатъчно замърсена от преди 20 години. От нас зависи в кой свят ще живеят децат ни или техните деца. Ще тичат ли в градинките и поляните или ще живеят винаги в места с климатик.

И всичко което се иска от нас е да осъзнаем, че ценноста на нещата не се измерва с парите, които струват, а със суровините които са вложени в тях. И че всеки предмет който изхвърляме на сметищата в страната, е обида към Земята и кражба от човечеството. Защото ресурсите вложени в него няма да се използват отново, а ще гният някъде там, където не ги виждаме. И защо трябва да става така? От нас зависи дали ще използваме ресурсите умно или тъпо. Никой не карам да гладува, студува или да се лишава от нещо, заради природата. Важното е да не се разхищава. А към момемента, ние всички, и в България и като човечество точно това правим. Препоръчвам статията на всички, които говорят английски и са склонни да отделят 15-тина минути. Термогедон наистина звучи страшно! Дано да успеем да го избегенем.

П.С. Освен личният пример, имаме и още един коз, при това сериозен. Като членки на ЕС имаме право да участваме във формирането на поличиката на Съюза. Т.е. ако България е твърдо против употребата на изкопаеми горива за отопление и ток (например), имаме достатъчно голяма трибуна, за да убедим и останалите защо сме прави. И давайки личен пример като страна и като хора, можем и да ги убедим в правотата си. Т.е. не сме безпомощни. Ние сме 1 глас от 27, а това не е толкова малко. Защото има и други!


Тагове:   топлинни вълни,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. esen - Дано повече хора чуят този апел!
29.10.2010 23:34
Настръхнах! И тъжното е, че толкова малко зависи от нас, а ние дори не правим и този опит:(
цитирай
2. denijane - Аз също!
30.10.2010 15:56
И аз настръхнах от прочетенето, защото ми се видя толкова реалистично. И в момента сме свидетели на страхотни жеги през лятото, не е трудно да си представиш да стане още малко по-топло и хората наистина да спрат да могат да оцеляват без климатици.

Кучето на една съседка почина по-миналото лято от топлинен удар. Беше много тъжно, защото си беше съвсем здрава немска овчарка. А какво остава ако става въпрос за милиони хора. Доста гадно. Най-вече, защото и сега в горещите дни се увеличава, но понеже са предимно стари хора и не обръщаме толкова внимание. А какво ще стане като станат предимно мнлади хора?

Дано повече хора да се замислят. Твърдо вярвам, че ние определяме бъдещето си, само трябва да решим какво искаме и да го поискаме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 327431
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930