Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 13:10 - Да кажем не на ГМО!
Автор: denijane Категория: Други   
Прочетен: 979 Коментари: 0 Гласове:
2



Петиция, която открих днес, на организация, която знам, че не само говори, но и действа. И поне веднъж имаше ефект от петициите й и то положителен.

http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?vl

Понеже днес приемат закона за ГМО и понеже съм почти сигурна, че ще се срамуваме от него, въпреки че 97% от хората в България са против ГМО и въпреки, че ги "хрупаме" щастливо във вафли и колбаси напълно незаконно. Затова реших, че е по-добре да се действа на едро.

Аз подписах петицията, призовавам ви и вас да го направите. Сложих линк към нея и във всичките си блогове, пуснах я и във Фейсбук, и в Туитър, надявам се и вие да помогнете да я разпространим. Мисля, че си заслужава, защото е крайно време цяла Европа да изрази мнението си, което на всички е известно, е доста крайно против. С изключение на Англия и няколко други. Въпросът е, че е напълно неприемливо Комисията в лицето на Барозу да взема еднолично решение за нещо, което е толкова спорно в различните държави (и доста държави вече го оплюха официално). И да дава извинение на Бойковците да приемат закони, които са напълно неприемливи за гражданите на дадена държава. Затова мисля, че трябва да се действа на по-високо ниво. Нашите политици са подкупни и жалки, така че няма къде да ходят, освен отново да ни продадат. По-лошото е, че и европейските започват да стават такива (или поне става по-видимо), което определено ме притеснява. Наскоро четох как ЕК моли големите вериги супермаркети да се включат в активното разпространение на новите технологии - гмо и нано (въпреки, че за нано-то вече има доста статии за токсичността на някои от тях). Което на човешки език значи - сложете само такава стока, за да разберат потребителите, че нямат избор. Вие знаехте ли, че Карефур са отказали да продават ГМО и в тяхната верига те не се продават? Е, ЕК ги натиска да си променят политиката. Това ако не е отвратително, не знам кое е.

Така че да действаме както можем. Тази петиция е добро начало. Съжалявам, че пак изпуснах протеста пред НС (те къде изобщо ги обявяват - за всички чувам след като са свършили!), но мисля, че трябва да се действа на всички фронтове. От ЕП ми отговориха, че това не било тяхна работа, а на Комисията. Което не е вярно и тази петиция ще е добро допълнение към моите мрънкания. Плюс още някои статии, които събирам. Мисля, че тази битка си заслужава да се води. И мисля, че може да бъде спечелена! Малко е вероятно, но не е невъзможно. А щом не е невъзможно, значи си е напълно възможно.

П.С. Преди време изпратих писма на ЕП и ЕК по повод на ГМО.  За повече вижте в постовете ми в Бглог.  (примерно този, в който има линк и към оригиналната инициатива, коментарите също са доста интересни  )

П.С.П.С. Много е вероятно да трия коментари от типа на обиди.  Целта на този пост е да информира максимално много хора за петицията, а не да се коментира неизбежността на ГМО. Няма такава неизбежност, няма и омраза или неразбиране на технологията от моя страна. Разбирам я, чела съм достатъчно, за да реша за себе си, че тази технология тепърва трябва да бъде разбрана и междувременно да се регулира много внимателно, за да се избегнат лобистките манипулации. Но при всички случаи, това няма да го коментираме сега. Който е съгласен да подпише петицията, който не е, да не я подписва, но да не използва моя пост, за да трови останалите.


Тагове:   ГМО,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denijane
Категория: Други
Прочетен: 326508
Постинги: 104
Коментари: 303
Гласове: 377
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031